Очистка газів від хлору та його сполук.

 

Одним з основних забруднюючих речовин промислових газів, що відходять підприємств МЕ є хлористий водень, очищення від якого проводять методом абсорбції.

Для абсорбції хлору та хлоровмісних речовин використовують воду, водні розчини лугів і органічних речовин, водні суспензії і органічні розчинники. Найбільше практичне значення мають розчин NaOH (100-150 г/л) і водна суспензія Са(ОН)2(100-150 г/л). При абсорбції хлору гідроксидом кальцію (вапняним молоком) при 80-95 °С в основному утворюються хлорид і хлорат кальцію. Надалі хлорати можуть бути використані для знезараження стічних вод або піддаватися термокаталитическому розкладання під дією гострого пара. Процес можна проводити в абсорберах будь-якої конструкції. Ступінь очищення газів досягає 70-90%.

Вапняний метод має ряд переваг: невисока вартість і доступність реагенту, не потрібно ретельного захисту обладнання від корозії, так як середовище лужне. Недоліками способу є низька ступінь очищення, недостатня ступінь використання абсорбенту, так як частина сто витрачається на підтримання необхідної лужності розчину. При використанні розчинів NaOH і Na2C03 ефективність очищення підвищується до 90-98%.

Ефективними абсорбентами хлору є тетрахлориды вуглецю та титану, хлориди сірки. Очищений газ викидають в атмосферу або направляють на доочистку, а відпрацьований поглотительный розчин надходить на регенерацію. Запропоновано спосіб поглинання хлору водними розчинами лігносульфонату концентрацією від 6 до 25%. Відпрацьований розчин переробляють в іонообмінний сорбент. Недолік процесу - більш висока агресивність розчину порівняно з абсорбцією вапняним молоком.

На деяких підприємствах для очищення газів від хлору використовують розчин хлориду заліза, який отримують розчиненням залізної стружки в соляній кислоті. При абсорбції хлору Fecl 2 переходить в FeCl3, який є товарним продуктом. Хлорид водню дуже добре поглинається водою, тому її, як правило, використовують в якості абсорбенту у виробництві соляної кислоти. Основним недоліком процесу очищення водою є утворення туману краплинно-рідкої соляної кислоти, уловлювання якого при інших рівних умовах відбувається менш інтенсивно. Застосування водних розчинів NаОН, Са(ОН)2 або Nа2С03 для абсорбції хлориду водню дозволяє підвищити ефективність очищення та одночасно нейтралізувати утворюються стоки. Цей спосіб дозволяє рекуперованих хлорид водню з отриманням хлоридів деяких металів: СаС12, РеС13, ВаС12, №С1. Найбільш дешевим з цих абсорбентів є гідроксид кальцію (вапняне молоко). Після абсорбції розчин хлориду кальцію упарюють, наприклад, в апаратах з пальниками заглибного горіння. Для зневоднення розчину можна використовувати також розпилювальну сушарку.

 








Дата добавления: 2016-12-26; просмотров: 633;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.