Види біржових операцій

Біржова торгівля як форма організованого оптового ринку ділиться на ринки готівкового товару, ф'ючерсний і фондовий ринки. У зв'язку з цим на біржах можуть здійснюватися наступні операції:

Купівля – продаж реального товару, тобто такі операції, які передбачають обов'язковий продаж товару після проведення-торгів або негайну передачу документів на право власності на товар:

Ф'ючерсні операції передбачають проведення торгів без обов'язкового подальшого постачання товарів. Це продаж товару, який ще невироблений або фізично відсутній на момент у кладення операції. Фактично відбувається акт купівлі-продажу права на майбутній товар Інакше кажучи, це угода купівлі-продажу стандартних контрактів.

Хеджування - операції на ф'ючерсних біржах, що дозволяють страхуватися від несприятливих змін цін.

Купівля на ф'ючерсному ринку супроводжується хеджуванням. Хеджування є важливим інструментом зниження ризиків для виробників, переробників і продавців. Наприклад, продавцем є фермер, що має поле вівса. Він не знає, за якою ціною буде продаватися овес на ринку восени після збору урожаю. Щоб бути упевненим в збуті вівса, фермер продає його на біржі по встановленій ціні (фіксованій ціні) і, вже орієнтуючись на цю ціну, він буде будувати свої подальші плани.

Організація торгових операцій на біржі

Торгові операції на біржі здійснюються за допомогою маклерів і брокерів. Маклер - працівник біржі, що веде торги на біржі. Торги відбуваються по секціях біржі. У кожній секції, що спеціалізується на окремому виді товару, дирекцією біржі призначається маклер - ведучий торгів.

Брокер - біржовий посередник між продавцями і покупцями по здійсненню торгових операцій з придбання, продажу і обміну товарів на біржі. Брокери виступають як представники (працівники) брокерських фірм, компаній, контор або як незалежні особи.

Продавці (власники товарів) не пізніше встановленого терміну до торгів дають брокерам, що діють на біржі самостійно або через брокерські контори, які обслуговують біржу, доручення на продаж їх товарів. Доручення оформляються в письмовому виді. При цьому брокер повинен мати довіреність на право дії від імені продавця. Взаємовідносини між клієнтами (продавцями і покупцями) і брокерськими конторами можуть регулюватися спеціальними договорами на брокерське обслуговування. Брокерські контори не пізніше встановленого біржею терміну до початку торгів подають на біржовий інформаційний канал заявку, тобто пропозицію про продаж певного товару.

Публічна біржова торгівля, що проводиться на так званих біржових зборах (або сесіях), в її традиційній формі заснована на принципах подвійного аукціону, коли пропозиції покупців, що збільшуються, зустрічаються з пропозиціями продавців, що знижуються. У випадку збігу цін, запропонованих покупцями і продавцем, укладається угода. Кожний укладений контракт публічно реєструється і доводиться до відома публіки через пресу і канали зв'язку.

ТЕМА:Торгівля на аукціонах, конкурсах (тендерах)

Суть і види торгів

Передбачається, що договір, якщо інше не витікає з його істоти, може бути укладений шляхом проведення торгів. У цьому випадку договір укладається з особою, що виграла торги.

Як організатор торгів може виступати власник речі або власник майнового права, або спеціалізована організація. Спеціалізована організація діє на основі договору з власниками речей або власниками майнових прав і виступає або від їх імені, або від свого імені. .

Торги проводяться в формі аукціону або конкурсу.

Переможцем торгів на аукціоні визнається особа, що запропонувала найбільш високу ціну, а за конкурсом - особа, яка за висновком конкурсної комісії, заздалегідь призначеної організатором торгів, запропонувала кращі умови.

Аукціони і конкурси можуть бути відкритими і закритими. У відкритому аукціоні або конкурсі може брати участь будь-яка особа. У закритому аукціоні або конкурсі беруть участь тільки особи, запрошені для цієї мети.

Торги можуть бути внутрішніми і міжнародними.

Аукціон (від лат. auctio - продаж з публічного торгу) - спосіб продажу товарів, що володіють індивідуальними властивостями, з публічного торгу в заздалегідь встановлений час і призначеному місці.

Аукціонні торги - вид ринкової торгівлі, при якій продавець, бажаючи отримати максимальний прибуток, використовує пряму конкуренцію кількох покупців, присутніх при продажу. При цьому продавець призначає стартову ціну товару, яка збільшується в ході аукціону до граничного рівня, виходячи з платоспроможності присутніх при продажу покупців.

Цей вид торгівлі використовується переважно для збуту порівняно обмеженого переліку товарів: хутра, предмети антикваріату, художні вироби, коні, вироби з дорогоцінних металів та інш.

Аукціони організовуються підприємствами (фірмами), що спеціалізуються на їх проведенні, наприклад акціонерними товариствами, кооперативами, асоціаціями і т.п. Аукціони можуть проводитися і підприємствами, для яких торги не є основним видом діяльності, однак, статутом передбачене право на їх проведення. До цієї організаційної форми відносять аукціони, що проводяться біржами, салонами художників, музеями, постійна діючими ставками, торговими організаціями і підприємствами та інш.

 

Конкурс (тендер)- особлива форма видачі замовлень на постачання товарів або підрядів на виконання робіт, яка передбачає залучення пропозицій від кількох постачальників або підрядчиків з метою забезпечення найбільш вигідних комерційних та інших умов операції для організаторів торгів. Суть конкурсних торгів стисло можна охарактеризувати таким чином:

покупець (замовник) оголошує конкурс для продавців (постачальників) на товар або послуги із заздалегідь певними характеристиками і після порівняння отриманих пропозицій підписує договір (контракт) з тим продавцем (постачальником) або підрядчиком, який запропонував найбільш вигідні для покупця (замовника) умови.

В сучасних умовах конкурсні торги є поширеним способом розміщення державними організаціями, а також підприємствами приватного сектора замовлень на постачання машин, обладнання, військової техніки, великих партій сировини, виконання наукових, проектних і дослідницьких робіт, спорудження промислових і соціальних об'єктів. Крім укладення договорів купівлі-продажу і підряду, конкурси можуть застосовуватися при укладенні орендних і лізингових угод, здійсненні інвестиційних та інших проектів.

У нашій країні в період масової приватизації державної власності конкурсні торги широко застосовувалися державними органами при продажу об'єктів державної власності, майна і акцій в приватну власність. Зокрема, одними з методів приватизації були продаж по інвестиційному конкурсу і продаж по комерційному конкурсу.

Міжнародні торги (tenders) - спосіб закупівлі товарів, розміщення замовлень і видачі підрядів, що передбачає залучення до певного, заздалегідь встановленого терміну пропозицій від кількох постачальників або підрядчиків різних країн і укладення контракту з тим з них, пропозиція якого найбільш вигідна організаторам торгів (за ціною та Іншими комерційними та технічними умовами).

Тендери в сучасних умовах набули досить значного поширення. Вони грають важливу роль в пошуку і відборі контрагентів для укладення операцій на постачання машин і обладнання, будівництво об'єктів «під ключ».

Найчастіше торги як метод закупівлі застосовуються країнами, що розвиваються. На їх частку припадає до 80% загального числа тендерів, що проводяться в зарубіжних країнах на машини і обладнання.

 








Дата добавления: 2016-12-26; просмотров: 1048;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.