Цілеуказання на місцевості

Загальні правила і способи цілеуказання.Уміння швидко і правильно указувати цілі, орієнтири та інші об'єкти на місцевості має важливе значення для управління підрозділом і вогнем у бою. Цілеуказання може проводитись як безпосередньо на місцевості, так і за картою чи аерофотознімком.

Місцезнаходження цілей на місцевості указують, (вдержуючись установлених правил, коротко, ясно і точно. При цілеуказанні, той хто передає, і той, хто приймає, повинні мати однакове кодування об'єктів місцевості.

Цілеуказання на місцевості найчастіше виконується від орієнтира, по азимуту і відстані до цілі та іншими способами. Спосіб цілеуказання залежить від обставин, що склалися, і застосовується з метою найшвидшого місцезнаходження цілі.

Цілеуказання від орієнтира - найпоширеніший спосіб. (Спочатку називається найближчий до цілі орієнтир, а потім кут між напрямом на орієнтир і напрямом на ціль у тисячних і відстань цілі від орієнтира в метрах. Наприклад: "Орієнтир другий, праворуч сорок п'ять, далі сто, біля дерева - кулемет". Якщо той, хто передає, і той, х ю приймає цілеуказання, мають прилади спостереження, то замість відстані цілі від орієнтира може указуватись вертикальний кут між орієнтиром і ціллю в тисячних. Наприклад: "Орієнтир третій, ліворуч тридцять, нижче нуль п'ятдесят - танк в окопі". Малопомітні цілі указують послідовно - спочатку називають добре помітний предмет, а потім від цього предмета - ціль. Наприклад: "Орієнтир перший, праворуч двадцять - кущ, далі двісті - руїни, праворуч - гармата".

Цілеуказання по азимуту і відстані до цілі. Спосіб використовується найчастіше на місцевості, де мало орієнтирів. Азимут напряму на ціль визначають за допомогою компаса в градусах, а відстань до неї - за допомогою приладів спостереження і(х) окомірно в метрах. Одержавши ці дані, передають їх. Наприклад: "Азимут сто три, відстань чотириста - снайпер на дереві".

Від напрямку руху. Указують відстань у метрах спочатку за напрямком руху, апотім від напрямку руху до цілі: "Прямо сімсот, ліворуч двісті - БМП".

За азимутальним покажчиком (баштовим кутоміром). Приціл суміщають з ціллю, і зчитують з азимутального покажчика кут у тисячних і доповідають напрямок на ціль, її найменування і відстань. Наприклад: "Тридцять нуль-нуль, БРДМ на узліссі, вісімсот".

Наведення гармати на ціль. Спосіб застосовується тоді, коли той, хто передає, і той, хто отримує цілеуказання, знаходяться поруч, наприклад, у танку. В цьому випадку гармату направляють на ціль і указують найменування цілі і відстань до неї в метрах, наприклад: "Танк в окопі, п'ятсот".

Трасуючими кулями (снарядами) і сигнальними ракетами. Для указання цілей цим способом завчасно встановлюють порядок і величину черг або колір ракет, а для прийому цілеуказання назначають спостерігачів, які доповідають про поданий сигнал.

 








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 1176;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.