Автоматична система ППО

 

Гасіння пожежі автоматичною системою ППО здійснюється за допомогою вогнегасної суміші «Хладон 114В2» або суміші «3,5», пари якої, припиняють доступ повітря до пожежі та гасять її.

Система ППО приводиться в дію як автоматично, так і ручним увімкненням.

В автоматичному режимі система ППО працює тільки при увімкненому вимикачі 4 (рис. 15.20) автоматики ППО.

При автоматичній роботі система забезпечує:

– сигналізацію про пожежу;

– автоматичне закриття кришок повітроприпливів і повітровідводів;

– припинення подачі палива;

– увімкнення на 20 с водяного насоса передпускового підігрівача для прокачування охолоджувальної рідини двигуна;

 


Рис. 18.1. Схема розміщення пожежного обладнання у машині:

1 – вогнегасник ОП-10А; 2 – насадка; 3 – термодатчик №3; 4 – термодатчик №2; 5, 6, 14, 15 – штуцера-розпилювачі; 7 – термодатчик №1; 8 – термодатчик №4; 9 – двигун; 10 – релейна коробка ППО; 11 – розетка для підключення приладу КПК11-2; 12 – балони; 13 – зворотні клапани

– затримку подачі вогнегасної суміші до зупинки двигуна;

– подачу вогнегасної суміші у відділення силової установки;

– повторну подачу вогнегасної суміші у відділення силової установки у разі повторної пожежі або неповної ліквідації пожежі при першій подачі.

При ручному ввімкненні система видає ті ж команди, що і при автоматичній роботі системи.

Розміщення і загальна будова системи ППО

 

Система ППО складається з:

– двох балонів 12 (рис. 18.1), наповнених вогнегасною сумішшю;

– магістралі трубопроводів з чотирма штуцерами-розпилювачами 5, 6, 14 і 15, направленими у зону розміщення термодатчиків;

– релейної коробки 10, розміщеної на ніші четвертого лівого колеса у відділенні силової установки;

– чотирьох термодатчиків 3, 4, 7, 8, що реагують на різку зміну температури;

– кнопок 1 (рис. 15.20) ручного вмикання ППО і контрольних ламп 2 і 3;

– вимикача 4 автоматики ППО;

– допоміжного обладнання: механізму вимкнення привода керування подачею палива, механізму затримки сигналу на випускання вогнегасної суміші, механізму автоматичного закриття кришок повітроприпливу і повітровідводу.

Балони (рис. 18.2) являють собою дволітрові ємкості, заправлені сумішшю «Хладон-114В2» (1-0,05 кг), для прискорення витікання якої в балон додається стисле повітря до тиску 7,5-8,5 МПа (75-85 кгс/см2). Маса заправленого і незаправленого балону проставлена заводом-виробником на відпрацьованих під ключ поверхнях корпуса 4 головки.

При відсутності балона з вогнегасною сумішшю «Хладон 114В2» допускається встановлення балона з сумішшю «3,5».

Балони кріпляться хомутами до перегородки відділення силової установки зліва по ходу машини зі сторони бойового відділення.

Релейна коробка видає електричні сигнали на виконавчі механізми і на електрозапали піропатронів балонів ППО. Коробка встановлена на ніші четвертого лівого колеса.


Рис. 18.2. Балон для суміші «Хладон 114В2»:

1 – пробка; 2 – пробійник; 3 – фіксуюче пружинне кільце; 4 – корпус головки; 5 – шайба з мембраною; 6, 9 – ущільнювальні прокладки; 7 – пробка; 8 – накидна гайка; 10 – балон; 11 – сифонова трубка; 12 – мембрана; 13 – штуцер; 14 – ущільнювальне кільце.

Термодатчик (рис. 18.3) являє собою прилад, що реагує на різке підвищення температури в місцях його установки.

За його сигналом приводиться в дію автоматична система ППО.

Всі чотири термодатчики встано-влено у відділенні силової установки.

Рис. 18.3. Термодатчик: 1 – термопари; 2 – корпус термодатчика; 3 – роз’єм; 4 – кришка корпуса
На щитку приладів механіка-водія над табличкою 1 БАЛОН 2 БАЛОН знаходяться дві контрольні лампи зеленого кольору. Свічення ламп свідчить про справність електрозапалів піропатронів балонів і про готовність системи ППО до гасіння пожежі.

Лампи засвічуються при ввімкнених вимикачах акумуляторних батарей і вимикачі автоматики ППО.

Після пуску двигуна лампи гаснуть.

Під табличкою 1 БАЛОН 2 БАЛОН розташовано дві кнопки для введення в дію балонів ППО незалежно від положення вимикача автоматики ППО. Для запобігання випадковому випуску вогнегасної суміші з балонів кнопки закриваються опломбованою кришкою.

Вимикач 4 (рис. 15.20) автоматики ППО являє собою автомат захисту мережі АЗС-15. Він призначений для захисту ланцюгів живлення приладів керування ППО і тому повинен завжди знаходитися у ввімкненому (верхньому) положенні. У вимкнене (нижнє) положення вимикач переводиться тільки у випадках, наведених у пр. 18.4.

До складу механізму відключення привода керування подачею палива входить електромагніт, який при спрацьовуванні системи ППО від’єднує тягу привода подачі палива від педалі – двигун зупиняється.

Електромагніт знаходиться під поликом поряд із педаллю подачі палива.

До складу механізму автоматичного закриття кришок повітроприпливу і повітровідводу входитьелектромагніт, який, впливаючи на заскочку, роз'єднує редуктор підйому кришок з тягами. Кришки під власною вагою опускаються та перекривають приплив і відвід повітря із відділення силової установки.

В якості механізму затримки сигналу на випуск вогнегасної суміші при працюючому двигуні служить реле затримки, обмотка якого підключена через діоди до лінейних виводів генераторів машини. При працюючому двигуні, а відповідно генераторів, реле вмикається і своїми контактами розриває ланцюг, по якому сигнал від коробки ППО повинен поступати на електрозапали піропатронів балонів ППО. При зупинці двигуна (генераторів) ланцюг відновлюється, і сигнал від коробки КР40‑2С поступає на електрозапали піропатронів балонів ППО.

Робота системи ППО в автоматичному режимі

Система ППО приводиться в стан готовності увімкненням вимикачів акумуляторних батарей і автоматики ППО.

При увімкненні вимикача акумуляторних батарей і вимикача автоматики ППО засвічуються сигнальні лампи 1 БАЛОН і 2 БАЛОН. Це свідчить про справність ланцюгів електрозапалів піропатронів у балонах і готовності до роботи системи ППО. Після пуску двигуна лампи гаснуть і при працюючому двигуні не світяться. Після зупинки двигуна лампи знов засвічуються.

При виникненні пожежі у відділенні силової установки електричний сигнал від термодатчиків поступає в релейну коробку ППО, яка видає команди на виконавчі механізми ППО.

При цьому засвічується сигнальна лампа ПОЖАР, встановлена у щитку приладів, механізм зупинки двигуна вимикає подачу палива в двигун, закриваються кришки повітроприпливів і повітровідводів, вмикається електродвигун водяного насоса пускового підігрівача. Після зупинки двигуна спрацьовує піропатрон одного з балонів і відкриває шлях вогнегасній суміші через трубопровід у відділення силової установки. Пари суміші, заповнюючи простір силового агрегату, гасять пожежу.

Після охолоджування зовнішніх спаїв термодатчиків вогнегасною сумішшю згасне сигнальна лампа ПОЖАР,релейна коробка підготує ланцюги для подачі команди на піропатрон другого балона. При повторній пожежі або неповній ліквідації пожежі система ППО вмикає другий балон аналогічно першому.

 

Управління системою ППО вручну

У випадку, якщо при виникненні пожежі система ППО автоматично не спрацювала, то привести її в дію вручну. Для цього необхідно:

– зірвати пломбу з кришки, що закриває кнопки 1 БАЛОН і 2 БАЛОН;

– відкрити кришку;

– натиснути і відпустити будь-яку кнопку невикористаного балона 1 БАЛОН або 2 БАЛОН.

Натисненням кнопки видаються ті ж команди, що і при автоматичній роботі системи.

Якщо пожежа не погасне від першого балона, натисненням іншої кнопки ввести в дію другий балон.

 

18.2. Дії екіпажу при пожежі у машині

При виявленні пожежі у відділенні силової установки раніше ніж система ППО спрацює автоматично, негайно перевести важіль подачі палива в положення ОСТАНОВ, вимкнути передачу в КП і ввімкнути систему ППО вручну (див. пр. 18.1).

При спрацьовуванні системи ППО автоматично (засвітитилась лампа ПОЖАР) також необхідно негайно вимкнути передачу в КП.

Вимкнення передачі в КП необхідне для виключення провертання колінчастого вала двигуна від трансмісії, оскільки подача вогнегасної суміші відбувається тільки після повної зупинки двигуна.

Після ліквідації пожежі приведенням в дію ППО як автоматично, так і вручну необхідно:

– відкрити кришки повітроприпливу і повітровідводу, для чого перевести перемикач привода кришок у положення ЗАКР. і утримувати в цьому положенні до зупинки електродвигуна привода кришок (зупинення електродвигуна контролювати по амперметру), потім перевести перемикач у положення ОТКР.;

– підключити привод керування подачею палива, для чого встановити рукоятку ручного привода в положення ОСТАНОВ, зняти ногу з педалі і переміщати педаль на себе до моменту, коли шток під дією пружини електромагніту зблокує важелі;

– перевести рукоятку ручного привода в положення мінімальної частоти обертання двигуна, пустити двигун і продовжувати виконання завдання.

Після пожежі, як тільки дозволить обстановка, виконати огляд машини, усунути місця пошкоджень і несправностей, що виникли внаслідок пожежі. При першій можливості замінити розряджені балони та переконатися в справності ланцюгів піропатронів і термодатчиків.

Справність ланцюгів термодатчиків перевіряти комплектом приладу КПК11-2 згідно з технічним описом і інструкцією з експлуатації на цей комплект, який знаходиться в груповому комплекті 5903-3906234 запасних частин (на 10 машин).

Прилад КПК11-2 підключається до спеціальної розетки 11 (рис. 18.1), розташованої у відділенні силової установки поруч з релейною коробкою ППО на ніші четвертого лівого колеса. Доступ до розетки здійснюється через люк монтажу ФПТ.

 

Ручний вогнегасник

Для гасіння невеликих вогнищ використовується ручний вогнегасник ОУ-2. Він являє собою 2-х літровий балон 7 (рис. 18.4), який наповнений рідкою вуглекислотою.

У горловину балона вкручений запірний вентиль із запобіжним пристроєм. Нормальна маса вуглекислоти в балоні вогнегасника 1,3-1,4 кг. Кріпиться вогнегасник на ніші правого третього колеса всередині машини.

Для гасіння пожежі зняти вогнегасник з місця укладки, повернути розтруб у напрямі вогнища пожежі, потім за допомогою маховичка 4 відкрити запірний вентиль. Вогнегасник повністю розряджається приблизно за 25 с.

 








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 970;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.