Залежний і незалежний допуск форми і розташування

Допуски чи розташування форми, установлювані для чи валів отворів,

можуть бути залежними і незалежними.

Залежним називається допуск чи форми розташування, мінімальне значення якого вказується в чи кресленнях технічних вимогах і яке допускається перевищувати на величину, що відповідає відхиленню дійсного розміру деталі від прохідної межі (найбільшого граничного розміру чи вала найменшого граничного розміру отвору):

Тзав = Тmin +Tдоп ,

де Тmin - мінімальна частина допуску, зв'язана при розрахунку з припустимим зазором.; Тдоп - додаткова частина допуску, що залежить від дійсних розмірів розглянутих поверхонь.

Залежні допуски розташування встановлюються для деталей, які сполучаються з контрдеталями одночасно по двох і більш поверхням і для який вимоги взаємозамінності зводяться до забезпечення збирання, тобто можливості з'єднання деталей по всіх поверхнях, що сполучаються. Залежні допуски зв'язані з зазорами між поверхнями, що сполучаються, і граничні відхилення їх повинні бути у відповідності з найменшим граничним розміром поверхні, що охоплює, (отворів) і найбільшим граничним розміром охоплюваної поверхні (валів). Залежні допуски звичайно контролюють комплексними калібрами, щоє прототипами деталей, що сполучаються. Ці калібри завжди прохідні, що гарантує беспригоночную зборку виробів.

Приклад.На мал. 2.24 показана деталь з отворами різних розмірів Æ20+0,1 і Æ30+0,2 с допуском на співвісність Тmin = 0,1 мм. Додаткова частина допуску визначиться по вираженню Тдоп = D1дейст - D1min + D2дейст - D2min .

При найбільших значеннях дійсних розмірів отворів Тдоп max = 30,2 –30 + 20,1 –20 = 0,3. При цьому Тзав max = 0,1 + 0,3 = 0,4.

Незалежним називають допуск розташування (форми), числове значення якого постійно для всієї сукупності деталей, виготовлених по даному кресленню, і не залежить від поверхонь. Наприклад, коли необхідно витримати співвісність посадкових гнізд під підшипники качения, обмежити коливання міжосьових відстаней у корпусах редукторів і т.п. , випливає контролювати власне розташування осей поверхонь.

Числові значення допусків форми і розташування поверхонь.Згідно ДСТ 24643 - 81 для кожного виду допуску форми і розташування поверхонь установлено 16 ступенів точності. Числові значення допусків від одного ступеня до іншої змінюються з коефіцієнтом зростання 1,6. У залежності від співвідношення між допуском розміру і допусками чи форми розташування встановлюють наступні рівні відносної геометричної точності: А - нормальна відносна геометрична точність (допуски чи форми розташування складають приблизно 60 % до-пуску розміру); В-підвищена відносна геометрична точність (допуски чи форми розташування складають приблизно 40 %. допуску разме-ра); С- висока відносна геометрична точність (допуски чи форми розташування складають приблизно 25 % допуску розміру).

Допуски форми циліндричних поверхонь, що відповідають рівням А, В и С, складають приблизно 30, 20 і 12 % допуску розміру, тому що допуск форми обмежує відхилення радіуса, а допуск розміру - відхилення діаметра поверхні. Допуски форми і розташування можна обмежувати полем допуску розміру. Ці допуски вказують тільки тоді, коли по функціональних чи технологічних причинах вони повинні бути менше допусків чи розміру незазначених допусків за ДСТ 25670 - 83.








Дата добавления: 2016-11-02; просмотров: 899;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.