Вторинне подрібнення негабаритних кусків

Для вторинного дроблення негабариту розроблено багато способів і засобів руйнування, класифікація й опис яких добре викладені в гірничотехнічній літературі.

Для вибору засобів ліквідації негабаритних шматків необхідно визначити їхні розміри. Величину мінімального негабаритного шматка встановлюють по формулі:

де Е - місткість ковша екскаватора, застосовуваного на кар'єрі на навантаженні скельних порід, м3.

Між обсягом негабаритного шматка і його максимальним розміром існує взаємозв'язок, обумовлений його формою. Виміру обсягу шматків різної форми по кількості витиснутої рідини в мірній посудині дозволили встановити, що обсяг негабаритного шматка досить точно може бути обчислений по співвідношенню

де 0,17...0,19 - коефіцієнти, що залежать від форми шматка; l3max максимальний розмір негабаритного шматка.

Аналіз даних про вихід негабариту, розміри шматків і властивості порід дозволяє вибрати спосіб руйнування негабариту. У цей час із підривних найбільше часто застосовуваним і найменш трудомістким варто вважати спосіб накладних кумулятивних зарядів, що укладаються на негабаритних шматках і ініціюються за допомогою шнура, що детонує. Він може застосовуватися в будь-яких породах. Витрати на руйнування негабариту зменшуються зі збільшенням їхніх розмірів, тому спосіб раціонально застосовувати при розмірі некондиційних шматків 1,2 м і більше.

Загальна кількість негабаритних шматків

де Qн - річний обсяг не відвантажених негабаритних шматків, визначений по відомій річній продуктивності кар'єру по гірським породам ( А , м3 ) і виходу негабариту (Vн,%)

Слід зазначити, що застосування кумулятивних зарядів для руйнування негабариту дозволяє зменшити розліт осколків і силу ударної повітряної хвилі в порівнянні з методом шпурових або накладних зарядів.


Лекція 8.








Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 655;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.