Каскадне використання води

При проектуванні систем без скиду стічних вод (оборотних та замкнених систем водопостачання) найчастіше застосовують метод каскадного використання води. У відповідності до вимог, що пред’являються технологічним процесом до якості води, споживачі розподіляються по групах.

Свіжа вода подається для підживлення оборотних циклів, що обслуговують споживачів з найбільш високими вимогами до якості води по змісту домішок, стабільності та температурі. Це у першу чергу теплові, повітродувні, компресорні та кисневі станції, холодильні установки, трубчаті теплообмінники для охолодження різних рідинних та газоподібних продуктів тощо.

Продувочні води цих оборотних циклів використовуються для підживлення систем оборотного водопостачання, які обслуговують споживачів з більш низькими вимогам до якості води або таких систем, в яких якість оборотної води визначається в основному технологічними викидами, а не скидом складом свіжої води (наприклад установки для очищення технологічних газів, що відходять, гідравлічне транспортування різних матеріалів, охолодження металу та обладнання поливанням, промивання металу після травлення у кислотах тощо).

Якщо для оборотної системи отримання пари на ТЕС і ТЕЦ, для випаровувального охолодження доменних і сталеплавильних пічок вимагається щоб вода була повністю очищена (знесолена), то для технічного водопостачання закритої теплообмінної апаратури (трубчасті холодильники) вимагається тільки пом’якшена вода відкритих водоймищ. Для систем водопостачання, де вода контактує з газом, який охолоджується, з нагрітими продуктами і деталями (охолодження коксового та доменного газу, коксу) вимагається вода, яка повинна бути очищена від механічних домішок для запобігання засмічення розпилювачів води.

На сучасних промислових підприємствах з метою економії свіжої води застосовують каскадну схему послідовного використання води, яка є продувочною від більш чистої оборотної системи. Практично для всіх оборотних систем з меншими вимогами до якості вод використовується вода від оборотних систем з підвищеними вимогами до якості води. Наприклад, продувка оборотних систем знесоленої води може бути використана для поповнення оборотних систем технічного водопостачання. Продувка цієї системи, у свою чергу, може бути використана для поповнення оборотних систем пилегазоочищення, продувка яких може бути використана для збагачувальних фабрик і далі по зменшенню до якості води для охолодження чавуну та агломерації шлаку.

 








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 454;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.