Потреби в досягненнях

В західному суспільстві великого значення надають особистим досягненням. В результаті в більшості тих, хто живе на Заході, виробилась потреба в досягненнях. Досягнення бувають різні – від бажання мати офіс з гарним виглядом з вікна й особистою секретаркою – до найкращого на весь гуртожиток кольору обличчя.

Люди, котрі відчувають сильну потребу в досягненнях, покладаються на власні сили й прагнуть до самовдосконалення. Такі люди надають перевагу грі в шахи, а не в покер.

Боязнь суперництва

Чи можна говорити, що деякі люди бояться досягнень? Психологи це пояснюють тим, що певні люди бояться суперництва, що часто пов’язано з потребою в любові й прихильності (прив’язаності).

Якщо раніше боязнь суперництва була характерна для жінок, то дослідження останнього часу показали, що ця властивість притаманна й чоловікам.

Пайк і Кейхіл (1983) провели дослідження, що проводила Хорнер і виявили, що лікарі-чоловіки побоюються суперництва більше, ніж лікарі-жінки. Оскільки сучасна культура дозволяє чоловікам і жінкам виступати в різноманітних життєвих ролях, їх мотивації поступово зближуються.

 

Внутрішня і зовнішня мотивація

Все, що ви робите, має або внутрішню, або зовнішню мотивацію. Якщо ви займаєтесь якоюсь діяльністю тому, що вона вам подобається, це означає, що вами керує внутрішня мотивація. Діяльність приносить вам задоволення.

Внутрішня мотивація – спонука до діяльності завдяки власному внутрішньому прагненню отримати задоволення від роботи.

Зовнішня мотивація– спонука до діяльності з метою отримати винагороду ззовні.

Психологів зацікавило питання про вплив зовнішньої мотивації на внутрішню.

Вони виявили, що при виникненні зовнішньої мотивації внутрішня, як правило, стає слабшою.

4. Стійкість особистості й проблема адаптації

Адаптація– вміння пристосовуватись до навколишніх обставин.

Існують деякі характеристики особистості, що хоча й не призволять д фізичних розладів, але заважають повсякденному життю й нормальній адаптації.

Якщо в вашому житті присутні такі фактори стресу, як

· почуття провини,

· безсоння

· шок від зіткнення з незвичними для вас проявами культурного середовища,

то ви зустрілися з адаптаційними проблемами.

В кращому випадку життя буде приносити вам недостатнє задоволення.

В гіршому випадку почуття провини, безсоння, культурний шок можуть бути причиною депресії.

Почуття провини

Почуття провини породжує докори сумління. Воно виникає, коли ви порушуєте свої власні внутрішні моральні принципи.

Чому одні люди відчувають більш сильне почуття провини, ніж інші?

Роттер (1966) припустив, що деякі люди більш відповідальні за свої вчинки. Він назвав їх інтерналами, тобто людьми з внутрішнім локусом контролю. Інтернали вважають, що вони самі керують своєю долею.

Людей з протилежними поглядами Роттер назвав екстерналами. Екстернали вважають себе жертвами випадку або долі, тобто все, що з ними відбувається від них самих майже не залежить.

Локус контролю – це якість, що характеризує схильність людини приписувати відповідальність за результати своєї діяльності зовнішнім силам (екстернали) або власним зусиллям і здібностям (інтернали).

  1. „Я”-концепція та образ „Я”

Ваша „Я”-концепція – це ваше власне уявлення про себе й свій образ, тобто сукупність ваших думок про своє здоров’я, зовнішність, характер, вплив на оточуючих, здібності й недоліки.

Одним із аспектів „Я”-концепції є самооцінка (адекватна й неадекватна).

Процес формування „Я”-концепції починається з дитинства. Ім’я, обране для дитини батьками відображає їх ставлення до неї.

Наприклад, можна очікувати, що людина, яку назвали Реджинальд Рендольф Уоллінгфорд ІІІ, стане витонченою і складною особистістю.








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 562;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.