І вирішення цивільних справ

 

Розгляд судом цивільної справи відбувається в судовому засіданні з обов’язковим повідомленням осіб, які беруть участь у справі. Судове засідання проводиться у спеціально обладнаному для цього приміщенні суду – залі засідань в призначений день і час (ст. 158 ЦПК).

Цивільний процесуальний кодекс України доповнено статтею 158-1 (Участь у судовому засіданні в режимі відео конференції), відповідно до якої суд за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи іншого учасника цивільного процесу може постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в обов’язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за сім днів до дня проведення судового засідання, в якому відбуватиметься така участь.

У разі якщо особа, яка подала клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, з’явилася до зали судового засідання, така особа бере участь у судовому засіданні в загальному порядку. Участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції згідно з правилами цієї статті може відбуватися під час розгляду справ у судах першої, апеляційної, касаційної інстанцій та перегляду справ Верховним Судом України.

Справа розглядається одним і тим самим складом суду. У разі заміни одного із суддів під час судового розгляду справа розглядається спочатку.

Під час одноособового розгляду справи в суді першої інстанції головуючим є суддя, який розглядає справу.

Роль головуючого в судовому засіданні. Головуючий керує ходом судового засідання, забезпечує додержання послідовності і порядку вчинення процесуальних дій, здійснення учасниками цивільного процесу їх процесуальних прав і виконання ними обов’язків, спрямовує судовий розгляд на забезпечення повного, всебічного та об’єктивного з’ясування обставин справи, усуваючи із судового розгляду все, що не має істотного значення для вирішення справи. Головуючий наділений повноваженнями вживати необхідних заходів для підтримання в судовому засіданні належного порядку, розглядати клопотання та інші звернення.

У разі виникнення заперечень у будь-кого з осіб, які беруть участь у справі, а також свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів щодо дій головуючого ці заперечення заносяться до журналу судового засідання і про їх прийняття чи відхилення суд постановляє ухвалу.

Кодексом закріплено особливі правила відкриття судового засідання та його проведення, звернення учасників процесу до судді (суддів), ухвалення та проголошення судових рішень. Так, особи, які беруть участь у справі, свідки, перекладачі, експерти, спеціалісти звертаються до суду словами “Ваша честь” (ст. 161 ЦПК). Особи, присутні в залі судового засідання, повинні встати, коли входить і виходить суд. Рішення суду особи, присутні в залі, заслуховують стоячи. Особи, які беруть участь у справі, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі дають пояснення, показання, висновки, консультації тощо стоячи (ст. 162 ЦПК). Перекладачі, експерти, свідки приводяться головуючим до присяги у порядку, встановленому статтями 164, 171, 180 ЦПК.

Отже, всі присутні в залі судового засідання, а також сторони, інші особи, які беруть участь у справі, свідки, експерти, перекладачі мають дотримуватися встановленого порядку в судовому засіданні і підкорятися відповідним розпорядженням головуючого. Цим виховується повага до суду, який здійснює правосуддя іменем України.

Заходи, що застосовуються до порушників. До осіб, які порушують встановлені в суді правила або протиправно перешкоджають здійсненню правосуддя, головуючий застосовує заходи процесуального примусу, передбачені ст. 92 ЦПК. Так, до учасників цивільного процесу та інших осіб, присутніх в судовому засіданні, за порушення порядку під час судового засідання або невиконання ними розпоряджень головуючого застосовується попередження. Хоча попередження не має безпосередніх негативних наслідків для правопорушника, однак у випадку систематичного порушення порядку у залі судового засідання до особи можуть бути застосовані інші заходи, у тому числі й ті, що не передбачені нормами ЦПК (наприклад, накладення адміністративного штрафу за неповагу до суду).

До особи, яку попереджено за порушення порядку під час судового засідання або невиконання нею розпоряджень головуючого, і яка повторно вчинює зазначені дії, застосовується видалення із залу судового засідання. Це може призвести до негативних наслідків, тому що особа, яка бере участь у справі, внаслідок видалення із залу судового засідання позбавляється можливості доводити свої вимоги чи заперечення, брати участь у дослідженні доказів, поданні заяв, клопотань та інших форм участі у судовому засіданні. Не може бути видалений із залу судового засідання перекладач, оскільки це впливає на можливість участі у справі особи, якій він надає послуги. У такому разі суд оголошує перерву і вирішує питання про заміну перекладача (ч. 2 ст. 92 ЦПК).








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 498;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.