Проектування продукції з урахуванням вимог споживачів.

Один з методів включення в процес проектування конкретних вимог майбутніх споживачів називають розгортанням функцій якості (QFD). Цей метод полягає в тому, що над розробкою нового продукту працюють багатофункціональні групи, що включають маркетологів, інженерів-проектувальників, виробничників. Так, фірмі «Тойота», завдяки впровадженню цього методу вдалося понизити терміни проектування і понизити вартість своїх авто більш ніж на 60%.

Процес QFD починається з вивчення думки споживачів, унаслідок чого визначається які вимоги пред'являють споживачі до даного товару і які основні переваги споживачів. Наприклад, фірма-виробник авто хотіла б удосконалити конструкцію автомобільних дверей. В результаті опиту споживачі з'ясувалося, що споживачі пред'являють до цієї частини авто такі вимоги «щоб двері залишалися відкритими при нахилі авто» і «щоб двері легко відкривалися зовні.

Далі ці вимоги осмислюються з урахуванням ступеня їх значущості для майбутніх автовласників, а потім споживачів просять оцінити продукцію компанії в порівнянні основними конкурентами. Завдяки цьому фірма з'ясовує, які якості продукції є для споживачів найбільш значущими і порівнює себе з конкурентами. Далі зусилля виробника зосереджуються на розробці саме тих якостей (властивостей) продукції, які, на думку споживачів, необхідно поліпшити.

Інформація про вимоги споживачів заноситься в матрицю – «будиночок якості». Побудувавши таку матрицю, міжфункціональна група QFD одержує від споживачів відомості, які використовує в процесі ухвалення маркетингових, інженерних і конструкторських рішеннях. З її допомогою група перетворить вимоги споживачів в конкретні технологічні і інженерні завдання.

У «будиночку якості» відбувається взаємне узгодження найважливіших характеристик продукції з метою їх поліпшення і уточнення. Даний процес стимулює спільну роботу різних підрозділів підприємства, унаслідок чого вони краще усвідомлюють завдання і мету один одного. Переваги використання матриці в тому, що вона допомагає групам зосередити зусилля на створенні продукції, яка цілком би задовольняла вимоги майбутніх споживачів.

Етапи побудови «будиночок якості»:

1. Складається перелік вимог споживачів до продукції. Ці вимоги розміщують у порядку зменшення значущості.

2. Проводиться ще один опит споживачів, в ході якого їх просять порівняти продукцію підприємства з продукцією їх конкурентів.

3. Розробляється перелік технічних характеристик, які повинні відповідати вимогам споживача.

4. Оцінюються ці характеристики і підприємство приймає або спростовує висловлену споживачем думку щодо якості досліджуваної продукції.

Одержані дані використовуються для визначення «плюсів» і «мінусів» технічних характеристик продукції. Прикладом є Лексус.








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 574;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.