Інформаційні системи менеджменту

 

Інформаційні системи менеджменту складаються з людей, комп’ютерів; програм, які приводять комп’ютери в дію; даних; процедур управління системами уводу та виводу. Інформаційні системи менеджменту дають можливість людям використовувати інформацію для підтримки операцій, контролю й планування в організації. Розглянемо основні типи інформаційних систем менеджменту: системи здійснення угод та операцій, управлінські інформаційні системи, системи підтримки рішень й системи, що базуються на знаннях.

Системи здійснення угод та операцій перетворюють постійно зростаючу масу необхідних операцій та угод у керовану задачу. Крім того, вони в значній мірі забезпечують необхідними даними системи, які безпосередньо підтримують операційні, планові та контрольні рішення. Типові системи здійснення угод та операцій ведуть загальний бухгалтерський облік: розрахунки до оплати, рахунки щодо одержання, платіжних відомостей тощо.

Системи здійснення угод та операцій побудовані на стандартній моделі, схема якої приведена на рис.8.2.

 

 


Рис.8.2. Стандартна модель здійснення угод та операцій

Системи здійснення угод і операцій підтримують використання специфічної і стимулюючої інформації. Ці системи також готують засоби для важливих стратегічних ініціатив. З розвитком нової технології буде знайдено більше шляхів, щоб зробити системи здійснення угод та операцій важливими стратегічними інструментами. Незважаючи на те, що ці системи є самим старим прикладом використання комп'ютерів, вони ще не втратили актуальності з погляду прибутковості їхніх нових застосувань.

Управлінські інформаційні системи (УІС) є інтегрованими звітними системами, спеціально призначеними для допомоги менеджерам у плануванні, здійсненні і контролі діяльності організації. За звичаєм УІС призначаються для концентрації відібраних даних із систем здійснення угод і операцій і зовнішніх джерел, щоб зробити ці дані більш придатними для інформаційних менеджерів.

УІС адресуються до проблем, що відомі і зрозумілі заздалегідь (говорять, що такі проблеми структуровані). Заздалегідь може бути визначена відповідна необхідна інформація, спроектовані звіти і написані програми. Ці системи функціонують на періодичній основі, наприклад, надання щомісячних звітів про доходи і витрати. Багато менеджерів мають персональні комп'ютери, за допомогою яких вони можуть одержати деякі визначені звіти на будь-який час протягом дня.

Системи підтримки рішень (СПР) – це комп'ютерні системи, що допомагають прийняттю рішень, зв'язаних з неструктурованими проблемами, шляхом взаємодії з даними й аналітичними моделями. СПР роблять упор на гнучкість, адаптивність і швидкість відповіді; контролюються користувачем і можуть бути застосовані до різних стилів прийняття рішень. Системи підтримки рішень корисні у забезпеченні підтримки аналізу даних, які використовуються у прийнятті контрольних і розподільних рішень. Вони надають можливість приймаючим такі рішення виявити різні підходи до вирішення проблеми.

Системи, що базуються на знаннях представляють собою програмний продукт, який вміщує знання та силу доводу, тобто вони є штучним інтелектом. Деякі системи, що базуються на знаннях, називаються експертними системами, коли стандарт для їхнього виконання повинен визначатися фахівцем-людиною.

Кожний з розглянутих типів інформаційних систем підходить для специфічної мети, жоден з них не придатний для всіх типів інформації, використовуваних на всіх рівнях менеджменту.

 








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 648;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.