Люмінесцентні лампи. Освітлювальні люмінесцентні лампи є ртутні лампи низького тиску

Освітлювальні люмінесцентні лампи є ртутні лампи низького тиску. Вони виготовляються у вигляді трубки діаметром 15-20мм і довжиною 15-80см. У трубку кладуть декілька міліграмів ртуті і заповнюють її аргоном при тиску ~ 200-300Па. На кінцях трубки впаяні оксидні вольфрамові електроди. Внутрішня поверхня трубки покривається тонким шаром люмінофора.

При включенні лампи в електричну мережу (сіть) вмикається підігрів електродів, виникає термоемісія, яка приводить до іонізації аргону, випаровування ртуті, її іонізації та виникненню розряду. Після виникнення розряду нагрів електродів відбувається за рахунок самого розряду і живлення накалу відключається.

Випромінювання розряду в парах ртуті зосереджено головним чином на двох лініях з . Люмінофор перетворює УФ-випрормінювання і видиме, що дає можливість отримувати світлові віддачу до 80лм/вт. Яскравість люмінесцентних памп не більше 7000 кд/м2, час роботи ~ 12000 год. У якості люмінофорів використовують суміш у різних пропорціях: вольфрамата кальція та магнія; силікати цинку , кадмію; фосфати кальцію, цинку та інші, що дозволяє створювати відповідні світлові відтінки.

Спектр випромінювання люмінофора як правило являє собою неперервну смугу та не залежить від збуджуючого випромінювання, яке може бути і монохроматичним.

Розподіл енергії у спектрі люмінісценсії не залежить від довжини хвилі збуджуючшгш випромінювання.

Коефіцієнт корисної дії люмінофора, як джерела світла визначають світловим, енергетичним та квантовими виходами.

Світловий вихід — це відношення повного світлового потоку люмінесценції до потоку випромінювання (вт), яке поглинуто люмінофором.

Енергетичний вихід — це відношення енергії люмінесценції до енергії, поглинутої люмінофором.

Квантовий вихід — це відношення числа фотонів люмінесценції до числа фотонів, які поглинуті люмінофором.

Спектральною чутливістю люмінофора називають розділ спектру енергетичного виходу при збудженні люмінофора певною довжиною хвилі.

 

 

Спектри випромінювання та поглинання типових порошкоподібних люмінофорів показані на малюнках:

 

 

 

На малюнку показана схема включення люмінесцентної лампи із спеціальним пусковим пристроєм:

1- люмінесцентна лампа

2- пускач

3- дросель

4- конденсатор

5- перемикач

У стартері в момент включення виникає розряд, який нагріває біметалічну пластину і електроди замикають ланцюг накалу лампи, після чого виникає її світіння. Коли лампа засвітиться, спад напруги на пускачу зменшиться, розряд в ньому зникає і контакти розмикаються.

Дросель 3 застосовують для стабілізації струму. Люмінофор має невелике після свічення (0,1 до 0,01с), потоку виникає модуляція свічення лампи. Її глибина досягає 40%, частота — 100Гц (обидва на півперіоди діють). Це дещо негативно діє на око.

Схеми включення двох ламп із зсувом по фазі зменшують модуляцію.

Люмінесцентні лампи виготовляють різних потужностей 3-80Вт.

Від 30-80Вт працюють від напруги 220В.

 








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 1000;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.