ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ

Які функції виконує наука?

За яким принципом науки поділяють на групи?

Які відкриття лежали в основі науково-технічних революцій?

Охарактеризуйте такі наукові поняття, як "факт", "теорія", "принцип", "постулат".

Як класифікують науки за галузями, групами спеціальностей і спеціаль­ностями?


ТЕМА 2. ОРГАНІЗАЦІЯ НАУКИ І ПІДГОТОВКА

НАУКОВИХ КАДРІВ.

Організацією науки в Україні займається Міністерство освіти і науки України. Разом з науковими організаціями воно визначає напрям розвитку нау­кових досліджень та використання їх в народному господарстві.

Міністерства надає плани розвитку науки Уряду або Верховній Раді Украї­ни на затвердження та забезпечення фінансування із державного бюджету або інших джерел.

Вищим науковим центром держави є Національна академія наук (НАН) України. Разом з Мініст3ерством вона очолює і координує функціональні дослідження у різних галузях. НАН є державною науковою установою, об'єднує всі напрямки національної науки та підтримує міжнародні зв'язки з науковими центрами інших країн. Керівництво НАН України очолює Президент, який обирається загальними зборами вчених (структура: віце-президент, вчений сек­ретар, президія і ревізійна комісія). НАН складається з відділень відповідних галузей науки.

Крім НАН в Україні функціонують державні галузеві академії - Українсь­ка академія аграрних наук, Українська академія медичних наук, Українська академія архітектури і будівництва та ін. У складі галузевих академій є науко­во-дослідні інститути (НДІ) різного профілю відповідно до галузі науки. Також в Україні функціонують недержавні спеціалізовані академії, які об'єднають вчених на громадських засадах за профілем їх наукової діяльності. До них на­лежить Українська міжнародна академія оригінальних ідей, Академія інженер­них наук, Українська технологічна академія. Окремі із цих академій мають ста­тус міжнародних [4].

В Україні діє значна кількість галузевих НДІ, підпорядкованих міністерст­вам і відомствам. Відповідно до напрямку НДІ визначається його структура: створюються відділи, лабораторії, сектори, які очолюють провідні вчені.

Вищі навчальні заклади (університети, академії, інститути) мають спеціа­льні підрозділи, які виконують науково-дослідні роботи (НДР) за рахунок дер­жавних бюджетних і госпрозрахункових коштів. Виконують дослідження про­фесорсько-викладацькі працівники із залученням студентів, а також вчені на конкурсній основі.

Кадри науки готують вищі навчальні заклади і НДІ.

Відповідно до Закону України про освіту в Україні встановлена система наукових ступенів і вчених звань.

Випускникам коледжу, інституту, університету за результатами кваліфіка­ційної роботи присуджується перший науковий ступінь - бакалавра відповідної спеціальності.

Випускникам інституту, академії, університету за результатами захисту кваліфікаційної роботи присуджується другий науковий ступінь - магістра.

Наукові ступені кандидата та доктора наук присуджується спеціалізова­ними вченими радами вищих навчальних закладів за результатами захисту ди­сертацій на здобуття наукового ступеню кандидата або доктора наук.

Вчені звання доцента, професора, старшого наукового співробітника (с.н.с.) присвоюються Вченими радами вищих навчальних закладів у тому ви­падку, якщо вони працювали в науково-дослідному закладі не менше року на посаді завідуючого науковим відділом, науково-дослідницьким сектором, лабо­раторією, мають не менше 10 років стажу науково-педагогічної роботи, зареко­мендували себе керівниками наукових шкіл і мають учнів, які захистили під їх керівництвом дисертації на здобуття вченого степеню.

Вчені, що працюють у вузі атестуються трьома вченими званнями:

на першому етапі, коли спеціаліст приступає до педагогічної роботи у вузі – асистент

кандидати наук, які мають певний стаж роботи у вузі і проявили себе як здібні педагоги і вчені, обираються за конкурсом радою вузу на посаду доцента

доктори наук, які мають науково-педагогічну стаж роботи у вузі, обира­ються конкретною радою вузу на посаду професора

Співробітникам НДІ присвоюється звання м.н.с. іс.н.с. Найбільш видатні вчені обираються зборами НАНУ, галузевими і громад­ськими академіями член-коресподентами і дійсними членами -академіками.

Також присвоюються звання «Заслужений діяч науки і техніки України», «Заслужений працівник вищої школи».

Для підготовки науково-педагогічних і педагогічних кадрів в Україні існує докторантура, аспірантура, магістратура.

Докторантура - вищий ступінь єдиної системи безперервної освіти. Ство­рюється при вузах, наукових установах і органах, що мають необхідну наукову і матеріальну базу. Відкриття і закриття докторантури контролюється Міністер­ством, а в установах академії наук - президентом НАН. У докторантуру прий­мають громадян України, кандидати наук, які мають наукові здобутки. З інших держав - за договорами з вузами, науковими установами, складеними на між­державній основі або приватними особами. Термін підготовки не перевищує 5 років. Тема дисертаційної роботи призначається не пізніше трьохмісячного те­рміну після зарахування. Завершується захистом дисертації на здобуття вченого ступеня доктора наук.

Аспірантура - основна форма планомірної підготовки науково-педагогічних і наукових кадрів. До аспірантури приймаються громадяни Украї­ни, які мають вищу освіту і кваліфікацію магістра. Термін навчання з відривом від виробництва не перевищує 3-х років, без відриву - 4-х років. Завершується захистом дисертації на здобуття вченого ступеню кандидата наук. Вчений сту­пінь кандидата наук присуджується особам, які мають вищу освіту, здали кан­дидатські іспити з філософії, іноземної мови і спеціальної дисципліни у відпо­відності з темою дисертаційної роботи.

Аналогічно аспірантурі функціонує магістратура, куди приймаються громадяни України, які мають вищу освіту і кваліфікацію бакалавра. Завершується захистом перед спеціальною комісією роботи на здобуття звання магістра [5].








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 775;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.