Склад і структура ресурсів комерційного банку

Важливою економічною основою діяльності комерційних банків є формування ресурсної бази, оскільки для здійснення комерційної та господарської діяльності банки повинні мати у своєму розпорядженні певну суму грошових коштів, тобто ресурсів.

Аналіз літературних джерел показує, що на практиці часто змішуються поняття “банківські ресурси”, “банківський капітал”, “капітал банку”, ресурсний потенціал”. Розділення цих у багатьох аспектах схожих понять є дуже важливим для більш повного розуміння їх суті, з’ясування їх функцій і ролі та, як наслідок, визначення їх впливу на роботу банку.

Поняття “ресурси” (від фр. resources) – кошти, запаси, можливості, джерела чого-небудь. В енциклопедії бізнесмена, економіста, менеджера за редакцією Р. Дяківа поняття ресурси трактують так: “... природні, сировинні, матеріальні, трудові, фінансові цінності, які можуть бути використані в разі потреби на створення товарних ресурсів, надання послуг, одержання прибутку.

Універсальний бізнес-словннк ототожнює банківський капітал з фінансовими ресурсами банку. Згідно із словарем банківський капітал - це сукупний грошовий капітал, залучений банком з різних джерел, та використовується ним для проведення банківських операцій і утворює фінансові ресурси банку.

Зарубіжні вчені-економісти мають власне бачення поняття 'банківські ресурси". Колектив російських авторів на чолі з Б. Райзенбергом розглядає банківські ресурси як різновид фінансових, що містять у своєму складі власні та залучені кошти Джерелами формування ресурсів, на їхню думку, з одного боку, є акціонерний та резервний капітал, а також нерозподілений прибуток, що становлять разом власний капітал, а з іншого - вклади, кошти від продажу облігацій та Інших цінних паперів, тобто залучені кошти [1].Такий підхід до цього питання певною мірою розкриває джерела ресурсного забезпечення банківської діяльності, проте, на відміну від попереднього тлумачення, не розкриває цільовою призначення коштів.

У Законі України «Про банки і банківську діяльність» капітал банку - власні кошти, залишкова вартість активів банку після вирахування всіх його зобов'язань, що фактично характеризує поняття власного капіталу банку.

Отже, необхідно розмежувати поняття "банківські ресурси" і "банківський
капітал". Дослідження ресурсного забезпечення комерційних банків-невід'ємне від
аналізу джерел його формування. Відповідно до традицій, що сформувалися у
банківській практиці, саме згідно з класифікацією джерел формування власний
(банківський) капітал належить до банківських ресурсів.

Операції, за допомогою яких комерційні банки формують свої ресурси називаються пасивними. Суть пасивних операцій полягає в залученні різних видів вкладів у рамках депозитних і заощаджувальних операцій, отримання кредитів від інших банків, емісії різних цінних паперів, а також проведенні інших операцій, в результаті яких збільшуються грошові кошти в пасиві балансу комерційного банку.

Для зручності розгляду джерел банківських ресурсів застосовують їх класифікацію. Існує безліч різних класифікацій ресурсів комерційних банків, побудованих на основі визначених критеріїв, однак усі вони не позбавлені визначених умовностей.

Не вдаючись до аналізу всіх критеріїв класифікації банківських ресурсів, зупинимося на одному з них. Найпоширенішою є класифікація банківського капіталу за джерелами їх формування (табл. 4.1.).

Таблиця 4.1








Дата добавления: 2016-05-05; просмотров: 1152;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.