Види схилів. Способи визначення стрімкості схилів

Форма схилу істотно впливає на умови спостереження, маскування, ведення вогню, вибір місця для спостережних пунктів, умови захисту. При зображенні рельєфу горизонталями вид схилу легко визначити за закладенням горизонталей (мал. 6.7), що дає змогу визначати наявність видимості з вершини до підошви і навпаки.

 

Мал. 6.7. Зображення горизонталями різновидів схилу:

Рівний схил- закладення горизонталей постійне - видимість є.

Випуклий схил- закладення зменшується у напрямку до підошви видимості нема.

Увігнутий схил- закладення збільшується у напрямку до підошви видимість є.

Хвилястий схил - закладення то збільшується, то зменшується видимість визначається способами, розглянутими в підрозд. 6.6.

Стрімкість схилу істотно впливає на умови прохідності і захисні властиво місцевості.

Стрімкість схилу можна визначити за формулою, за шкалою закладень окомірно.

Визначення стрімкості за формулою

де а - стрімкість схилу;

h - висота перерізу;

d - закладення.

Для визначення стрімкості схилу за формулою необхідно знати величину висоти перерізу і визначити за картою величину закладення горизонталей. Наприклад, на карті масштабу 1:50 000 висота перерізу дорівнює 10 м, а Закладення у місці визначення дорівнює 3 мм (1 мм 50 000 карти відповідає 50 м), Отже закладення дорівнює 150 м.

Щоб визначити стрімкість схилу за формулою, знаходимо:

Користуватися формулою можна, якщо стрімкість схилів не більше 20-25°, через те, що за більшої стрімкості точність визначення стрімкості схилів знижується.

Визначення стрімкості схилу за шкалою закладення. Шкала закладення - графічне вира-ження оберненої пропорційної залежності між стрімкістю схилу і закладенням горизонталей. Така шкала надається на всіх картах масштабів 1 25 000 -1:100 000 під нижньою рамкою карти праворуч від лінійного масштабу.

Для визначення стрімкості схилу за шкалою закладення необхідно відміряти циркулем, лінійкою або смужкою паперу відрізок між двома суміжними основними горизонталями, прикласти його до шкали і прочитати число градусів біля основи шкали (мал. 6.8).

Мал. 6.8. Визначення стрімкості схилу за шкалою закладення

Якщо горизонталі розташовані близько одна до одної, тоді зручніше користуватися правою частиною шкали, беручи при цьому на карті закладення між сусідніми потовщеними горизонталями. Визначення стрімкості схилу окомірно зводиться до приблизного визначення величини закладення в міліметрах. Розрахунки показали, що за стандартної висоти перерізу для закладення в 1 см стрімкість схилу буде дорівнювати 1,2°. Із залежності між закладенням, ви-сотою перерізу і стрімкістю схилу можна вивести таке правило: у скільки разів закладення мен-ше (більше) 1 см, у стільки разів стрімкість схилу більша (менша) 1°. Звідси знаходимо, що зак-ладенню в 1 мм відповідає стрімкість схилу 12°, закладенню в 2 мм - 6°, закладенню в 3 мм - 4°.

 








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 6150;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.