Відображення операцій з оприбуткування довгострокових фінансових інвестицій

№ п/п Зміст операції Д-т К-т Сума
Внески засновників до статутного капіталу підприємства
Оголошено суму статутного капіталу на підставі Статуту підприємства
Отримано довгострокові фінансові інвестиції від засновників у рахунок їх внесків до статутного капіталу підприємства
Придбання фінансових інвестицій за грошові кошти
Здійснено оплату продавцеві за акції
Отримано акції від продавця (як довгострокові фінансові інвестиції)
Оплачено послуги – комісійна винагорода фінансовому посередникові, пов’язані з придбанням фінансових інвестицій (без ПДВ), і включено їх суму до собівартості придбаних акцій
Придбання інвестицій в обмін на цінні папери власної емісії
Сформовано статуний капітал підприємства на вартість випущених акцій
Отримано фінансові інвестиції в розмірі номінальної вартості випущених (емітованих) підприємством акцій
У разі зміни справедливої вартості переданих акцій від їх номінальної вартості на дату балансу проводяться такі записи:      
8.1 - якщо справедлива вартість акцій (420000 грн.) вища за їх номінальну вартість (400000 грн.), різниця 20000 грн. відображається у складі додаткового капіталу
8.2 - якщо справедлива вартість акцій 390000 грн, нижча за їх номінальну вартість 400000 грн., різниця становить 10000 грн. і відображається у складі інших витрат підприємства

Довгострокові фінансові інвестиції в боргові цінні папери, які утримуються інвестором до їх погашення, відображаються на дату балансу за амортизованою собівартістю фінансових інвестицій.

У фінансових інвестиціях амортизація – це розподіл дисконту або премії протягом періоду з дня придбання боргових цінних паперів до дня їх погашення. Здійснюється методом ефективної ставки процента.

Метод ефективної ставки відсотка — метод нарахування амортизації дисконту або премії, за яким сума амортизації визначається як різниця між доходом за фіксованою ставкою відсотка і добутком ефективної ставки та амортизованої вартості на початок періоду, за який нараховується відсоток.

Фінансові інвестиції в асоційовані, дочірні підприємства та в спільну діяльність обліковуються за методом участі в капіталі. Винятком є фінансові інвестиції в указаних підприємствах, якщо вони:

а) придбані та утримуються виключно для продажу протягом 12 місяців із моменту (дати) придбання;

б) здійснені в підприємство, яке провадить свою діяльність в умовах, що обмежують їх можливість передавати кошти інвесторові протягом періоду, який перевищує 12 місяців.

Такі фінансові інвестиції обліковуються за справедливою вартістю. Якщо справедливу вартість визначити неможливо, то інвестиції обліковуються за собівартістю з урахуванням зменшення корисності.

Втрати від зменшення корисності фінансових інвестицій визначаються як інші витрати з одночасним зменшенням балансової вартості фінансових інвестицій: Д-т 975 «Уцінка необоротних активів і фінансових інвестицій» К-т 14.

В основі ж методу участі в капіталі знаходиться те, що інвестор отримує дохід від інвестицій, пропорційний своїй частці в капіталі об’єкта інвестування.

При цьому балансова вартість фінансових інвестицій визначається з урахуванням зміни загальної величини власного капіталу об’єкта інвестування (крім тих,які є результатом операцій між інвестором та об’єктом інвестування).

Фінансові інвестиції обліковуються за методом участі в капіталі на останній день місяця, у якому об’єкт інвестування відповідає визначенню асоційованого (із статуним капіталом не менше 20%, але не більше 50% і який не є асоційованим або дочірнім підприємством) або дочірнього підприємства (що володіє часткою більше 50% капіталу обєкта інвестування і знаходиться під контролем материнського (холдингового) підприємства).

Застосування методу участі в капіталі для обліку фінансових інвестицій припиняється з останнього дня місяця, у якому об’єкт інвестування не відповідає критеріям асоційованого або дочірнього підприємства.

 








Дата добавления: 2016-04-22; просмотров: 578;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.