Переробка мелясної барди на біогаз

Рис. 4.7. Схема переробки спиртової барди та її можливі варіанти [7]


Схема переробки зернової барди в "ДКК"

Барда із бражної колони надходить у апарат ферментативного гідролізу, де відбувається біохімічне збагачення барди за рахунок ферментативної обробки та переведення зважених речовин у розчинний стан для подальшої їхньої утилізації дріжджами. У результаті ферментативного гідролізу клітковини утворяться засвоювані дріжджами органічні сполуки. Асиміляція цих поживних речовин дозволяє переробити небілкову частину зважених сухих речовин барди в біомасу кормових дріжджів, підвищивши загальний вміст білка в готовій продукції (її поживну цінність).

Збагачена барда надходить на фільтр-прес або декантерную центрифугу для відокремлення зважених сухих речовин від рідкої фази. Отримана тверда фаза з вмістом СР 30...40% подається транспортером у змішувач. Отримана в процесі сепарації рідка фаза, надходить у ферментер, через барботується повітря. Температура ферментації (30...32°С) підтримується постійно за допомогою рециркуляції дріжджової суспензії насосом через зовнішній теплообмінник, а заданий рівень кислотності (рН = 4,4...4,6) – шляхом добавки сірчаної кислоти. Спінена дріжджова суспензія з ферментера самопливом надходить у флотатор, де відбувається відокремлення згущеної біомаси дріжджів від культуральної рідини. Відфільтрована культуральна рідина подається на другий ступінь ферментації. Спінена дріжджова суспензія із другого ферментера самопливом надходить у флотатор, де також відбувається відокремлення згущеної біомаси дріжджів від культуральної рідини. Рідка фаза дріжджової суспензії відбирається й надходить на доочищення в очисних спорудженнях.

У флотатор надходить спінена дріжджова суспензія з обох ступенів ферментації, де розділяється на дріжджовий концентрат і рідину. Дріжджовий концентрат подається на сепарацію, а рідина – на очисні спорудження.

На сепараторах відбувається подальше згущення дріжджового концентрату, звідки він направляється на барабанний вакуум-фільтр, а відсепарована рідина – на очисні спорудження. На барабанному вакуум-фільтрі здійснюється остаточне згущення дріжджового концентрату до вмісту СР 25...35%. Згущений дріжджовий концентрат подається транспортером у змішувач, де змішується із твердою фазою, отриманою в результаті сепарації збагаченої барди, а отримана суміш транспортером направляється в сушильну роторно-трубчасту піч. У сушильній печі відбувається сушіння продукту до вмісту СР 90%, після чого готовий "ДКК" подається на грануляцію і пакування.

Схема переробки мелясної барди в біогаз

Барда із бражної колони надходить у гідролізний танк (усереднювач) Гомогенізована маса з гідролізного танка перекачується в метантенк, де в результаті метанової ферментації відбувається активний процес переробки органіки мелассной барди з одночасним виділенням біогазу. Біогаз, одержаний у метантанку, подається в газове сховище, а звільнена від органічниїх забруднень барда – на декантаційну центрифугу, де відбувається розділення її на тверду (активний мул з вмістом СР 30%) і рідку фази. Активний мул, отриманий у процесі декантації, використовується в сільському господарстві як добриво, а рідка фаза подається в другий ступінь анаеробного реактора, де проходить процес остаточної переробки органіки в біогаз.

У барді, що пройшла два ступені анаеробних реакторів, знижується вміст ХСК із 40000 мг/л до 4000 мг/л і БСК із 14000 мг/л до 1400 мг/л. Установка додаткового ступеня фільтрації (на базі краплинних фільтрів) повністю вирішує питання очищення мелясної барди (ХСК знижується до 70 мг/л, БСК - до 30 мг/л), і дає можливість її повторного використання у виробництві у вигляді технологічної води.

 








Дата добавления: 2016-04-02; просмотров: 1120;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.