Каталітичний метод очистки газів від оксидів сірки

 

Розроблена технологія каталітичного очищення відпрацьованих газів від діоксиду сірки базується на принципі окислення в нітролізним або контактним методом. Нітролізний спосіб: до димових газів від спалювання палива, які містять діоксид сірки і оксиди азоту, додатково вводять , що забезпечує (при температурах близько 140 °С і відношенні : ≥ 2 : 1) проходження реакції:

 

(5.122)

 

Концентрація утвореної сірчаної кислоти така, що вона перебуває в пароподібному стані. Димові гази, що містять пари сірчаної кислоти, надходять на стадію окислення в введеним у них кисню повітря, а потім з них відмивають пари і міцної 80 %-ної сірчаної кислоти, що завершує очищення газів і приводить до утворення нітросірчаної кислоти. Продуванням останньої повітрям із неї виділяють з утворенням , основну частину якої повертають на відмивання димових газів, а її надлишок, еквівалентний утвореній кислоті, що міститься в газах , відводять як товарний продукт. Визначену частину продувного повітря, що містить , вводять в димові гази, що надходять на очищення, а іншу його частину контактують з водою з метою отримання . Гази азотнокислого виробництва, що містять , змішують з димовими газами, які підлягають очищенню. Описана технологія при обробці димових газів, що містять близько 0,3 % , 0,01 % іприблизно 0,06 % , забезпечує 95 % очищення від оксидів сірки і 75 % видалення з одержанням 80 % сірчаної кислоти і 50 % азотної кислоти.

За контактним методом димові гази, на 99 % звільнені від леткої золи, при 450 °С подають у реактор, де на ванадієвому каталізаторі окисляють у присутнім у газах киснем. Конвертовані гази охолоджують до 230 °С, промивають в абсорбері сірчаною кислотою і після вловлювання у волокнистому фільтрі сірчанокислотного туману викидають в атмосферу через димар. Продуктом процесу газоочистки є сірчана кислота середньою концентрацією 80 %.

В іншому варіанті цього методу в конвертовані на ванадієвому каталізаторі димові гази вводять аміак. Утворений при цьому аерозоль сульфату амонію видаляють з оброблюваних газів в електрофільтр, направляючи знешкоджений газовий потік у димар.

 








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 796;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.