Тема 8. МЕТОДИКА ЕСПЕРТНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ТОВАРНО-МАТЕРІАЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙ

План

8.1. Методика експертного дослідження операцій з основними засобами, малоцінними та швидкозношуваними предметами

8.2. Методика експертного дослідження операцій з матеріальними запасами

8.3. Особливості експертного дослідження товарних опера­цій у торгівлі

 

8.1. Методика експертного дослідження операцій з основними засобами, малоцінними та швидкозношуваними предметами

 

До основних зловживать в операціях з основними засобами слід віднести наступні:

- розкрадання майна через незаконне віднесення об’єктів основних засобів до малоцінних предметів з подальшим їх списанням з балансу;

- розкрадання майна через відсутність за балансового обліку МШП та списаних об’єктів основних засобів;

- нанесення матеріальної шкоди у зв’язку із порушенням порядку ліквідації списаних об’єктів основних засобів;

- нанесення матеріальної шкоди у зв’язку із неправильним списанням нестач об’єктів основних засобів;

- неправильне відображення операцій з основними засобами та МШП у податкового обліку, що призвело до заниження оподаткованого прибутку та суми податку;

- завищення обсягу будівельно-монтажних робіт, які виконано підрядним способом, та пов’язаних з ним витрат;

- завищення обсягу ремонтних робіт, виконаних господарським способом;

- неправильне застосування норм амортизації;

- завищення первісної вартості основних засобів та витрат, повязаних із їх транспортуванням та введенням в експлуатацію тощо;

- завищення вартості основних засобів, отриманих як внесок до статутного фонду;

- неправильне відображення в обліку доходу від безкоштовного отримання матеріальних цінностей тощо.

На початку дослідження експерт-бухгалтер повинен установи­ти правомір­ність віднесення окремих об'єктів до основних засо­бів. Основні засоби, які бу­дуть визнані непридатними для вико­ристання протягом звітного періоду, ма­ють бути списані на витрати цього періоду за їхньою залишковою вартістю. Експерт мусить упевнитися в тому, що основні засоби, які за даними бух­гал­терського обліку повністю зношені, не можуть принести в майбутньому еко­номічної вигоди, переоцінені за їхньою залиш­ковою вартістю і відображені у складі необоротних активів під­приємства. Важливим завданням експерта-бух­галтера є також перевірка правильності формування первісної вартості основ­них засобів, що визначено в П(С)БО 7.

Якщо підприємство придбає основні засоби, які були в екс­плуатації, то, за­раховуючи їх на баланс, потрібно відобразити і суму переданого зносу (прода­вець повинен указати її в акті приймання-передачі). У разі безкоштовного отримання основних за­собів вони мають бути оцінені за ринковою, а не за за­лишковою вартістю.

Експерту-бухгалтеру слід також пам'ятати, що за основними засобами справедлива вартість визначається в разі:

- безкоштовної передачі основних засобів;

- якщо основні засоби отримані внаслідок бартерних операцій;

- якщо основні засоби передані як внесок до статутного капі­талу.

Експерт-бухгалтер мусить також перевірити операції з МШП, а саме:

- закріплення МШП за конкретними відповідальними особа­ми, правиль­ність оформлення документами операцій з експлуа­тації МШП та їх оператив­ного обліку;

- перевірку правильності нарахування зносу МШП та включення його у виро­бничі витрати. Треба мати на увазі, що підприємство са­мостійно встанов­лює метод нарахування зносу МШП, і цього мето­ду воно має дотримуватися протягом року. Експерт-бухгалтер та­кож застосовує дані податкового обліку. Це робиться насамперед для правильності визначення об'єктів оподаткування.

Крім того експерту-бухгалтеру необхідно дослідити матеріали інвентариза­ції основних засобів і МШП та звернути увагу на то­чність визначення збитку, який підлягає відшкодуванню винними особами.

Під час дослідження матеріалів інвентаризації основних засо­бів, окрім ука­заних вище питань, експерт-бухгалтер повинен роз­глянути такі моменти:

- правильність віднесення до основних засобів матеріальних цінностей, що перебувають на балансі господарського органу;

- точність визначення балансової вартості основних засобів на початок кож­ного звітного періоду;

- обґрунтованість індексації основних фондів;

- правильність нарахування амортизації (зносу) основних за­собів тощо.

Особливо важлива точна експертна оцінка результатів інвен­таризації майна державного підприємства, яке приватизується або передається в оренду, оскі­льки заниження вартості таких об'є­ктів стає одним з найбільш характерних правопорушень у сфері економіки України.

Експерту-бухгалтеру для розв'язання поставлених питань час­тіше за все необхідно встановити розмір нестач та лишків основ­них засобів і МШП, об­ґрунтованість списання цих цінностей, правильність оприбуткування, прави­льність застосування норм амортизаційних відрахувань, зносу та ін.

Методика експертного дослідження операцій з основними за­собами полягає в перевірці та порівнянні балансових (звітних) даних про залишки основних засобів з даними синтетичного та аналітичного обліку. При цьому бухгалтерські записи звіряються з первинними докумен­тами про надходження та вибуття основ­них засобів (акти приймання, накладні, акти ліквідації основних засобів, довідки про нараховану суму амортизації, дані про ви­трати на капітальний ремонт і т. ін.).

 

8.2.Методика експертного дослідження операцій з

матеріаль­ними запасами

Дослідження операцій з матеріальними запасами є одним з провідних у експертно-бухгалтерських дослідженнях.

На вирішення експерта-бухгалтера частіше за все виносяться питання, що стосуються встановлення:

- наявності та розмірів не­стач та лишків матеріальних цінностей,

- неповного оприбуткування ТМЦ;

- надмірного списання сировини й ма­теріалів.

Основні зловживання з матеріальними запасами пов’язані із:

- розкраданням цінностей у зв’язку із відсутністю аналітичного обліку;

- підробка документів щодо оприбуткування сировини і матеріалів з метою завищення їх вартості;

- підробка та фальсифікація документів щодо результатів лабораторних аналізів та встановлених норм з метою завищення обсягів списання матеріальних цінностей на витрати виробництва;

- привласнення цінностей матеріально-відповідальними особами через маніпуляції із списанням сировини і матеріалів в межах встановлених норм природних втрат;

- нанесення матеріальної шкоди у зв’язку із необґрунтованим списанням нестач матеріалів та неправильного відображення пересортування ТМЦ;

- нанесення матеріальної шкоди у зв’язку із поганими умовами зберігання матеріальних цінностей.

Основним джерелом інформації, поданої бухгалтеру-експерту під час роз­слідування злочинів, пов'язаних із розкраданням ма­теріальних запасів підпри­ємств, є матеріали проведених інвента­ризацій.

Досліджуючи дані інвентаризації, експерт повинен з'ясувати, наскільки по­вно вона проведена, а саме:

- чи була присутня під час перевірки матеріально відповідальна особа, чи був у складі інвентаризаційної комісії фахівець, котрий добре знає особливості зберігання, обліку і використання даного виду запасів;

- які виявлені лишки й нестачі цінностей і як вони відображені в бухгалтерсь­кому обліку;

- чи правильно розрахований збиток від нестач матеріальних запасів тощо.

У ході перевірки правильності оформлення акта інвентариза­ції експерт-бу­хгалтер має впевнитись у тому, що до початку ін­вентаризації матеріально від­повідальна особа подала розписку про те, що всі прибуткові та видаткові до­кументи включені нею у звіти і здані в бухгалтерію, і всі запаси, які надійшли на склад, оприбутковані, а ті, що вибули, - списані на витрати.

Досліджуючи порівняльні відомості, експерт-бухгалтер пови­нен установити характер розбіжностей між фактичними залиш­ками матеріальних запасів на момент проведення інвентаризації й обліковими даними на цю саму дату. Екс­перт має також озна­йомитися з письмовими вмотивованими поясненнями ма­теріально відповідальних осіб про причини виявлених лишків і нестач. За не­обхідності проведення додаткової інвентаризації про стан і рух матеріальних ресурсів на підприємстві, що перевіряється, експерт мусить проаналізувати дані, що містяться в протоколах допитів свідків і матеріально відповідальних осіб, отримані слідчим.

Необхідно дослідити обґрунтованість списання нестач матері­алів у межах норм природних втрат.

Основним завданням експерта під час дослідження операцій з матеріальними цінностями є перевірка правильності відображення в обліку та документальної обґрунтованості надхо­дження та витрачання цих цінностей, визначення наявності та розміру нестач (лишків) за результатами інвентариза­ції.

Для розв'язання поставлених питань експерту мають бути на­дані слідчим або судом слідуючі документи:

- облікові дані про рух матері­алів (первинні документи та облікові егістри),

- акти інвентаризації та інші матеріали інвентаризації,

- дані про те, де, коли та в кого встанов­лена нестача,

- пояснення осіб, у яких ви­явлена нестача, про причини її виникнення,

- інші дані, що належать до конк­ретних обставин справи.

Досліджуючи надані документи, експерт-бухгалтер зобов'я­заний:

- переконатися у належному їх оформленні;

- перевірити пра­вильність записів у бухгалтерсь­кому обліку за операціями, відо­браженими в первинних документах;

- звірити надходження та ви­трачання матеріалів за даними синтетичного та аналітич­ного обліку;

- перевірити відповідність записів у документах, облікових регіст­рах і звітності за взаємозв'язаними операціями. Так, дані про надходження ма­теріалів порівнюються з показниками вироб­ництва продукції, на яку вони спи­сані, дані про надходження ма­теріалів від постачальників — з даними про роз­рахунки з ними.

Дослідивши правильність даних бухгалтерського обліку про рух та зали­шки матеріальних цінностей, слід визначити результа­ти інвентаризації спосо­бом порівняння залишків за інвентариза­ційною відомістю з даними бухгалтер­ського обліку сировини та матеріалів.

 

8.3. Особливості експертного дослідження товарних опера­цій у торгівлі

 

До найбільш важливих і характерних експертних завдань у дослідженні до­кументів торгового підприємства відносять:

- установлення фактичних даних, пов'язаних з нестачею або надлишками товарно-матеріальних цінностей або грошових коштів;

- визначення правильності документального оформлення опе­рацій із при­ймання, зберігання та реалізації товарів і тари;

- підтвердження документальним обґрунтуванням опри­буткування товарів і тари з урахуванням висновку інших видів експертиз;

- виявлення невідповідності (розбіжностей) у списанні й оприбуткуванні гро­шової виручки;

- установлення відповідності відображення в бухгалтерських документах фі­нансово-господарських операцій вимогам норма­тивних актів і положенням бухгалтерського обліку;

- з'ясування відповідності свідчень осіб, які проходять у спра­ві, даним, що мі­стяться в документах;

- уточнення кола осіб, за якими згідно з документальними да­ними в період, коли проходить дослідження, значились товарно-матеріальні цінності та гро­шові кошти;

- виявлення недоліків у організації і веденні бухгалтерського обліку і конт­ролю, які сприяли утворенню матеріальних збитків або ставали перепонами для їхнього своєчасного виявлення.

Експертне дослідження операцій з товарами пов'язане з аналі­зом докумен­тів, у яких відображено всі етапи товарного обороту: надходження, зберігання, списання різних втрат, реалізація, пе­реоцінка, відомості про фактичні залишки тощо.

Дослідження руху товарів здійснюється за одержання таких показників:

- залишок товарів згідно з описом інвентаризації на початок періоду, що до­сліджується (в загальній сумі та з розбивкою по окремих приміщеннях, секціях тощо);

- надходження за міжінвентаризаційний період (загальна сума, у тому чи­слі: надходження зі складу, від постачальників тощо);

- разом (надходження за залишками);

- витрати товарів за той самий період (усього, у тому числі до­кументовані ви­трати всіх видів, здавання виручки);

- залишок товарів згідно з документальними даними;

- залишок товарів згідно з описом інвентаризації на кінець пе­ріоду, що дослі­джується;

- результат до застосування норм природних втрат: а) нестача; б) лишки;

- нарахування і застосування норм природних втрат, кінцевий результат:

а) нестача; б) лишки; в) економія природних втрат.

Досліджуючи документи торгового підприємства, експерт зо­бов'язаний особливо ретельно проаналізувати всі матеріали як за формою, так і щодо суті даних, що в них містяться.

Особливе значення в СБЕ товар­них операцій торгівлі мають матеріали інвентаризації. Перевіря­ючи документацію щодо руху товарних запасів у крамниці, екс­перт установлює факти, пов'язані з не­стачами або лишками на дату проведення кожної інвентаризації. Перед почат­ком дослі­дження необхідно впевнитись у наявності всіх описів, передусім на початок і кінець періоду.

Наступним завданням судово-бухгалтерської експертизи в то­ргівлі є оці­нювання правильності та своєчасності оприбуткуван­ня товарів.

У результаті всебічного дослідження встановлюються факти таких зловживань:

- неоприбуткування товарів (повністю або частково);

- несвоєчасного їх оприбуткування з метою тимчасового при­ховування не­стачі;

- неправильного віднесення на рахунки бухгалтерського облі­ку сум торго­вої знижки з метою зменшення величини прибутку товарів;

- необгрунтованого заниження якості (кондиції) або занижен­ня цін під час оприбуткування (з тією самою метою);

- невідповідності прибуткових документів розрахунковим операціям з оплати одних і тих самих товарів.

Слідом за перевіркою оприбуткування товарів провадять екс­пертне дослі­дження видаткових операцій з товарами.

Кожний вид витрат потребує специфічних прийомів експерт­ного аналізу, проте загальний принцип оцінки документа за фор­мою і суттю залишається незмінним і передбачає:

- нормативну перевірку;

- арифметичну перевірку;

- порівняння однорідних записів у документах і облікових ре­гістрах.

Виручку експерт-бухгалтер аналізує способом порівняння да­них касових і товарних звітів із записами в книгах касирів і журналах-ордерах за супровід­ними рахунками. При цьому особливу увагу звертають на хронологічну послі­довність документів, пра­вильність підрахунку підсумку в них. Використову­ючи метод зу­стрічної перевірки, експерт-бухгалтер з'ясовує достовірність ві­дображення операцій, пов'язаних з надходженням виручки в касу підприємс­тва і здаванням її на рахунки в банк.

 

Питання для самоперевірки до теми №8

1. Дайте визначення основним завданням СБЕ операцій з основними засобами та МШП.

2. Назвіть основні зловживання у сфері обігу основних засобів.

3. Назвіть основні методичні прийоми по виявленню цих зловживань.

4. Дайте перелік документів, які використовуються в процесі СБЕ основних засобів.

5. Назвіть основні зловживання у сфері матеріального обігу.

6. Назвіть основні методичні прийоми по виявленню цих зловживань.

7. Дайте перелік документів, який використовує експерт-бухгалтер при дослідженні операцій з матеріальними цінностями.

8. Назвіть основні задачі експертного дослідження в торгівлі..

9. Назвіть основні поазники руху товарів.

10. Назвіть основні зловживання при здійснені операцій з товарами.

Література: [5; 6; 7; 8; 9; 10; 11; 12]








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 1655;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.022 сек.