Соціально-економічне значення ОП

Основи законодавства з охорони праці

Поняття охорони праці

 

Зміст поняття охорони праці (ОП) визначено ст.1 Закону України «Про охорону праці (ОП)» ОП – система правових, соціально-економічних, організаційно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів і засобів, спрямованих на збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці.

Верховна Рада Укр. 14 жовтня 1992р прийняла закон «Про охорону праці» який має велике соціально-економічне значення, оскільки торкається практично всіх життєвих інтересів майже 30 мільйонів працездатних громадян України.

Закон і відповідні підзаконні акти зорієнтовані на основні вимоги міжнародних організацій, зокрема на конвенції Міжнародної Організації праці (МОП) та сучасні ринкові перетворення суспільства.

Науково-технічний прогрес. поряд з благами приніс людству на жаль і численні лиха. Людина творець НТП – стала його заложником так щорічно на Україні на виробництві травмується 140 тис. чол. з них близько 2,5 тис. гине і близько 5 тис. отримує професійні захворювання.

На підприємствах в шкідливих умовах працює більш як 5 млн. чоловік у тому числі 1.8 млн. жінок. На 1.01.97р на обліку в Україні було 119 тис. інвалідів внаслідок професійних захворювань та трудових ушкоджень.

Головною метою ОП є створення на кожному робочому місці безпечних умов праці, умов безпечної експлуатації обладнання, зменшення або повна нейтралізація дії шкідливих і небезпечних виробничих факторів на організм людини і, як наслідок, зниження виробничого травматизму та професійних захворювань.

Завдання ОП звести до мінімуму вірогідність небезпечних умов праці або захворювання працівника з одночасним забезпеченням комфортних умов праці при максимальній продуктивності праці.

 

Соціально-економічне значення ОП

 

Дисципліна ОП є соціально-технічною дисципліною, яка вивчає виробничі та професійні шкідливості , розробляє методи їх попередження або послаблення з метою запобігання нещасних випадків.

У Законі "Про ОП" вперше економічні заходи управління ОП зведені до рангу державної політики. Цим Законом стверджується нові взаємовідносини, що базуються на економічному механізмі управління умовами праці – формування у власника (роботодавця) економічної зацікавленості в проведенні заходів що до поліпшення умов праці.

Основні економічні методи управління ОП зводяться до:

– диференційовані штрафи на соціальне страхування залежно від рівня виробничого травматизму, ступеня шкідливості умов праці, ступеня ризику виробництва.

– цільове фінансування ОП.

– економічне стимулювання ОП.

 








Дата добавления: 2016-03-10; просмотров: 790;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.