Верстка складних видань

Вірші

Віршовані твори розміщаються по центральній осі кожної шпальти набору.

Якщо строфи вірша відокремлюють одну від одної втяжками, то додатковими прогалинами їх не розділяють.

Строфи, поділені пробілами, відбиваються одна від одної на кегельну шрифту. Допускається зміна цього відбиття в усьо­му вірші в межах від 1/2 до 1 1/2 кегельних.

На кожному розвороті розбивка строф має бути однако­вою. Для журнальних, газетних, інформаційних видань і ви­дань оперативної поліграфії в різних віршах допускаються різ­ні відбиття строф.

Заголовки, зірочки і цифри між строфами відбиваються згори більше, ніж знизу. Сукупне відбиття має забезпечити кратність висоти заголовка з відбиттями кегля тексту і бути в межах кегельної, якщо строфи між: собою не розбиті, або двох кегельних, якщо між: строфами є відбиття.

При переносі вірша зі шпальти на шпальту на кожній зі шпальт (внизу першої і вгорі другої) не може бути менше двох віршованих рядків однієї строфи. Бажано робити пере­нос між строфами.

Вірші всередині прозаїчного тексту заверстуються за пра­вилами для додаткових текстів.

У драматичних творах, у яких імена дійових осіб склада­ються в підбір з репліками або винесені (у тому числі й у вір­шованих драматичних творах) ліворуч, ніяких розбивок між репліками не допускається.

Імена дійових осіб, складені окремими рядками, відбива­ються від тексту реплік за правилами набору простих заголов­ків, тобто: відбиття згори в 1,5 рази більше, ніж знизу; забез­печення кратності загальної висоти кегля основного шрифту; на початку шпальти без колонтитула відбиття згори не ро­биться; під ім'ям дійової особи наприкінці шпальти має бути повна репліка або не менше трьох її рядків, які переходять на наступну шпальту.

Ремарки, складені окремими рядками, відбиваються від реплік у межах кегля основного шрифту із забезпеченням крат­ності загальної висоти ремарки з відбиттями кегля основного шрифту.

Шпальту в драматичних творах не можна закінчувати рядком, який містить тільки ім'я дійової особи і ремарку. На­прикінці шпальти має бути повна репліка або не менше двох її рядків, які переходять на наступну шпальту.

Шпальта в драматичних творах не може починатися ре­маркою, що знаходиться всередині репліки.

Таблиці

Виводи і таблиці без заголовків, що йдуть після слів «у на­ступній таблиці», заверстуються безпосередньо за цим поси­ланням навіть у випадках, якщо потрібно перебирання таблиці («ламання»).

Виводи і таблиці з нумераційним заголовком можуть бути заверстані в межах розвороту, на якому є посилання на цю таблицю. Бажано розміщувати таблицю після посилання. До­пускається, якщо посилання в нижній частині непарної шпаль­ти, заверстувати таблицю на наступній парній шпальті, однак завжди в межах параграфа, тобто до наступного заголовка.

Таблиці і виводи відбиваються від тексту зверху і знизу в межах кегля основного шрифту з таким розрахунком, щоб загальна висота таблиці (виводу) з відбиттями була кратною кеглю основного шрифту і відбиття таблиці від тексту зверху було більшим, ніж відбиття її тематичного заголовка від верх­ньої лінійки (від верхніх рядків заголовка виводу).

Поперечні таблиці (такі, що читаються при повороті ви­дання на 90° за годинниковою стрілкою) заверстуються так, щоб їхній заголовок був звернений на парних шпальтах у зов­нішнє поле, а на непарних — у корінцеве.

Під час заверстки сторінкових таблиць із продовженням, яке не займає повної шпальти («з клаптиком»), продовження роз­міщується обов'язково у верхній частині наступної шпальти.

Розворотні таблиці усіх видів заверстуються на найближ­чому розвороті після посилання на таблицю в тексті («клап­тикові» розворотні таблиці — на тому ж розвороті, що і поси­лання).

«Клаптикові» таблиці малого формату заверстуються в обор­ку або врозріз із текстом угорі, внизу або всередині шпальти. Таблиці всередині шпальти мають бути закриті не менше, ніж чотирма рядками.

Якщо друга частина поперечної розворотної таблиці не зай­має повної шпальти, то на непарній шпальті робиться оборка.

Якщо за умовами верстки необхідно розділити таблицю на дві частини («ламання» таблиці з поділом її на дві шпальти), то на другій шпальті обов'язкове повторення заголовка і набір слова «Продовження». При цьому в кожній із частин таблиці прографка не може бути висотою менше 1 кв.

Формули

Формули, складені окремими рядками, відбиваються від тексту в межах кегельної з таким розрахунком, щоб загальна висота формули з відбиттями була кратною кеглю основного шрифту.

У групі формул, що йдуть одна за одною, між формулами робиться відбиття по 4 п. У цих випадках до цілого числа ряд­ків основного тексту приводять всю групу формул.

Якщо формула йде за коротким кінцевим рядком, то від­биття зверху робити не слід.

Якщо в тексті зустрічаються внутрішньорядкові формули, які порушують приводку верстки, то, заверстуючи найближ­чу формулу окремим рядком, необхідно змінити відбиття так, щоб загальна висота від верхнього краю шпальти до тексту, що йде після кожної формули, була кратною кеглю основного тексту.

Варто уникати розміщення формул на початку шпальти й особливо переносу формул зі шпальти на шпальту. Недопус­тиме розміщення на двох шпальтах групи формул, об'єднаних фігурною дужкою.








Дата добавления: 2016-03-05; просмотров: 2023;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.