Дипломатичні представництва.

Дипломатичне представництво - це орган держави, який знаходиться на території іншої держави для здійснення дипломатичних зносин між вказаними державами.

Існують два види дипломатичних представництв: посольства і місії (зустрічаються рідко). Посольство очолює надзвичайний і повноважний посол, місію - надзвичайний і повноважний посланець або повірений.

Дипломатичні відносини встановлюються на підставі угоди між відповідними державами. Дипломатичні представництва виконують наступні функції:

§ представництво своєї держави в країні перебування;

§ захист інтересів акредитуючої держави і її громадян в країні перебування;

§ ведення переговорів з урядом країни перебування;

§ розвиток дружніх відносин між акредитуючою державою і державою перебування;

§ інформування свого уряду про країну перебування;

перелік функцій дипломатичного представництва, наведений в Віденській конвенції, не вичерпний.

Перед призначенням голови представництва акредитуюча держава запитує в компетентних органів країни перебування агреман (згоду) на призначення конкретної особи главою представництва в даній державі. Відмова в агремані може не супроводжуватись поясненням її мотивів.

Після отримання агремана особа призначається головою представництва. Главі представництва видається вірча грамота - документ, адресований органам влади країни перебування, в якому просять вірити тому, що дана особа буде діяти від імені цієї держави.

Персонал дипломатичного представництва поділяється на три групи: дипломатичний персонал, адміністративно-технічний персоналі і обслуговуючий персонал.

Дипломатичний персонал утворюють особи, що мають дипломатичні ранги (спеціальні звання).

Дипломатичні ранги присвоюються на підставі внутрідержавного законодавства. В Україні за Законом України “Про дипломатичні ранги України” від 28. 11. 2002 р. встановлюються такі дипломатичні ранги:

Надзвичайний і Повноважний Посол;

Надзвичайний і Повноважний Посланник першого класу;

Надзвичайний і Повноважний Посланник другого класу;

радник першого класу;

радник другого класу;

перший секретар першого класу;

перший секретар другого класу;

другий секретар першого класу;

другий секретар другого класу;

третій секретар;

аташе.

Від рангів слід відрізняти дипломатичні класи, які визначаються міжнародним правом. В 1815 році Віденський конгрес своїм регламентом вперше встановив класи дипломатичних представників, які були підтверджені в Віденській конвенції про дипломатичні зносини 1961 року. Відповідно до ст.14 цієї Конвенції, глави представництв держав поділяються на три класи:

а) клас послів і нунціїв, які акредитовані при главах держав;

б) клас посланців і інтернунціїв, які акредитовані при главах держави;

в) клас повірених в справах, акредитованих при міністерствах іноземних справ.

Клас голови дипломатичного представництва визначається угодою зацікавлених держав.

Сукупність членів дипломатичного персоналу іноземних дипломатичних представництв в даній державі і членів їх сімей утворюють дипломатичний корпус. Очолює дипломатичний корпус - дуайен (старійшина) - старший по класу і часу перебування в країні голова одного із дипломатичних представництв.

Підставами припинення діяльності дипломатичного представника (посла, посланця або повіреного в справах) частіше за все є відкликання його акредитуючою державною в порядку заміни, рідше - якщо:

§ він втратив довіру країни перебування і оголошений небажаною особою (persona non grata);

§ відбувся розрив дипломатичних відносин між акредитуючою державною і державою перебування, між цими державами оголошено стан війни;

§ припинила існування в якості суб`єкта міжнародного права або держава, яка призначила голову дипломатичного представництва, або держава, яка прийняла його.

Працівники дипломатичних представництва користуються визначеними імунітетами (вилучення з-під юрисдикції держави перебування) і привілеями, тобто пільгами, перевагами, які звичайним іноземцям не надаються. В повному обсязі імунітети і привілеї надаються членам дипломатичного персоналу і членам їх сімей.

В Віденській конвенції 1961 року дипломатичні імунітети і привілеї поділяються на імунітети і привілеї дипломатичного представництва і особисті імунітети і привілеї членів дипломатичного персоналу і їх сімей. До першої категорії відносяться:

§ недоторканість приміщення дипломатичного представництва;

§ імунітети майна і засобів пересування;

§ звільнення від всіх державних, районних і муніципальних податків, зборів і мит, окрім зборів за конкретні види обслуговування;

§ недоторканність архівів і документів представництва в будь-який час і незалежно від їх місцезнаходження;

§ право на безперешкодні зносини представництва зі своїм центром іншими представництвами своєї держави.

До другої категорії відносяться: недоторканість особи, житла, повний імунітет від кримінальної юрисдикції держави перебування, а також від цивільної і адміністративної юрисдикції в відношенні виконавчих дій, фіскальний імунітет; митні привілеї, звільнення від особистих повинностей. Допускаються три винятки: можна пред’явити судовий позов з приводу нерухомого майна яким дипломат чи член його сім’ї володіє особисто, позов по спадковій справі, в якій ці особи виступають в якості спадкоємців, а також позов з приводу професійної чи комерційної діяльності, якою вони займаються з метою особистої вигоди.

Віденська конвенція 1961 року називає два основні обов`язки дипломатичного представництва в відношенні держави перебування: використовувати свої приміщення тільки з офіційною метою і вести всі офіційні відносини з державою перебування через відомство іноземних справ і інший відомства, в відношенні яких буде досягнута відповідна домовленість.

4. Право спеціальних місій.

Спеціальна місія – це тимчасовий орган зовнішніх зносин, що посилається однією державою в іншу зі згоди останньої для виконання певних завдань чи розгляду конкретних питань. Спеціальні місії використовуються для ведення переговорів політичного характеру, для укладання міжнародних угод, для підготовки нарад, для участі в ювілейних святкуваннях (вступ на престол монарха), похоронних заходах.

Призначення спеціальної місії, її завдання і склад визначаються по домовленості зацікавлених держав.

Ознаки спеціальних місій:

а) обмін спеціальними місіями здійснюється, як правило, між державами;

б) функції їх обмежені, носять тимчасовий характер і мають цільове призначення, створюються для вирішення конкретних завдань;

в) діють протягом короткого проміжку часу, вирішення поставлених перед ними завдань є, як правило, строком закінчення діяльності місії;

г) очолювати і входити в склад місії можуть політичні діячі, які не мають дипломатичного статусу ( вчені, військові, депутати).

Спеціальні місії дипломатичного характеру можуть бути різними за своїм рівнем.

Правовий статус спеціальних місій в цілому є схожим до правового статусу дипломатичних представництв. Разом з тим в Конвенції закріплені деякі невиправдані обмеження імунітетів і привілеїв спеціальних місій. Так, ст.25, яка передбачає недоторканість приміщень, які займає спеціальна місія, допускається вступ в ці приміщення представників місцевих влад в випадку пожежі чи іншого стихійного лиха без згоди глави місії чи глави відповідного постійного дипломатичного представництва. Саме це положення стало однією із причин, за якими Радянський Союз не підписав Конвенцію.








Дата добавления: 2016-03-04; просмотров: 1276;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.