Реалізація норм МП.

Міжнародно-правові норми діють лише коли вони реалізуються. Під реалізацією розуміється здійснення учасниками міжнародних правовідносин встановлених в міжнародно-правових нормах правил.

Юридичними формами здійснення міжнародно-правових норм є додержання, виконання, використання і застосування.

Використання - це спосіб дії уповноважуючи норм.

Додержання - це спосіб дії норм-заборон.

Виконання - це спосіб дії норм-заборон зобов’язуючих норм.

Застосування - це здійснювана державами форма реалізації міжнародних норм, що поєднує в собі різноманітні акти поведінки. Відповідно до ст. 1 Конвенції про договір міжнародного дорожнього перевезення вантажу 1956р. Конвенція застосовується до всякого договору дорожнього перевезення вантажу за допомогою транспортних засобів, коли місце завантаження вантажу і місце доставки вантажу, які вказані в контракті, знаходяться на території двох різних держав, з яких хоча б одна є учасницею Конвенції. Вказана норма, з одної сторони, зобов’язує держави і інших учасників правовідносин керуватись положеннями Конвенції, з іншої надає фізичним і юридичним особам право використовувати її положення в необхідних випадках.

Здійснення міжнародно-правових норм забезпечується відповідним юридичним механізмом. Існують міжнародно-правовий і національно-правовий механізми реалізації норм.

Міжнародно-правовий механізм імплементації являє собою сукупність міжнародних засобів, що забезпечують здійснення норм міжнародного права. Його утворюють:

* система міжнародних конференцій, організацій і органів, а також інших структур, на які покладено здійснення міжнародних норм. Наприклад, в відповідності з Статутом ООН, Рада Безпеки в змозі застосовувати заходи по забезпеченню міжнародного миру і безпеки;

* сукупність норм міжнародного права, що сприяють здійсненню інших міжнародних угод. Так, одночасно з укладанням Договору між СРСР і США про ліквідацію їх ракет середньої та малої дальності 1987р. були укладені угоди між СРСР Бельгією, Італією і деякими іншими державами про інспекції в зв’язку з Договором.

Національно-правовий механізм імплементації складає сукупність внутрідержавних засобів, що забезпечують реалізацію норм міжнародного права, а саме:

* система органів держави, які беруть участь в імплементації міжнародно-правових норм.

* сукупність норм національного права, які забезпечують ефективне здійснення в середині країни міжнародно-правових норм.

Результатом реалізації міжнародно-правових норм є міжнародні правовідносини - відносини, врегульовані цими нормами.

 








Дата добавления: 2016-03-04; просмотров: 570;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.