Тема № 2. Обставини, що виключають злочинність діяння: поняття, ознаки та види

Обставини, що виключають злочинність діяння – тобто такі діяння, які зовні схожі на злочин, але спрямовані на захист інтересів громадян, суспільства, держави і тому визнаються суспільно корисними і не вважаються протиправними.

Види обставин, що виключають злочинність діяння(розділ VІІІ Загальної частини КК):

1) необхідна оборона (ст. 36 КК України);

2) уявна оборона (ст. 37 КК України);

3) затримання особи, що вчинила злочин (ст. 38 КК України);

4) крайня необхідність (ст. 39 КК України);

5) фізичний або психічний примус (ст. 40 КК України);

6) виконання наказу або розпорядження (ст. 41 КК України);

7) діяння, пов’язане з ризиком (ст. 42 КК України);

8) виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації (ст. 43 КК України).

 
 
Необхідна оборона (ст. 36 КК)

 


ВАЖЛИВО!Кожна особа має право на необхідну оборону незалежно від можливості уникнути суспільно небезпечного посягання або звернутися за допомогою до інших осіб чи органів влади.

 

Дії, вчинені з метою захисту охоронюваних законом прав та інтересів особи, яка захищається, або іншої особи, а також суспільних інтересів та інтересів держави від суспільно небезпечного посягання шляхом заподіяння тому, хто посягає, шкоди, необхідної і достатньої в даній обстановці для негайного відвернення чи припинення посягання, якщо при цьому не було допущено перевищення меж необхідної оборони.

Дії є правомірними, якщо:

1. Посягання є суспільно небезпечним (тобто має ознаки злочину, а не адміністративного правопорушення).

∆ Наприклад: частіше всього необхідність захисту виникає від посягання з боку хуліганів, грабіжників, розбійників та інших злочинних елементів під час їхніх нападів.

2. Посягання є наявним – таким, що вже почалося, але ще не закінчилось, або з’явилася реальна загроза такого посягання – тобто своєчасним.

∆ Наприклад: про наявність посягання свідчить початок вчинення злочину (злочинець, погрожуючи зброєю, вимагає віддати гроші; ґвалтівник, шляхом застосування фізичного впливу, намагається зґвалтувати тощо).

Посягання вважається закінченим:

- коли воно перерване тим, хто захищає або захищається;

- припинене тим, хто посягав.

3. Посягання є реальним (дійсним) – тобто небезпека повинна виходити від об’єктивно існуючого посягання, а не уявного.

4. Людина захищає як свої права та інтереси, так і права та інтереси іншої особи, суспільства або держави.

5. Шкода була завдана тільки тому, яка посягав, а не третім особам.

6. Захист відповідає небезпечності посягання або обстановці захисту.

 

Оборона визнається правомірною, як в випадках завдання меншої або рівної шкоди в порівнянні з тією, яка могла бути заподіяна злочинцем, так і у випадках вимушеного нанесення тяжкої шкоди.

Не вважається перевищенням меж необхідної оборониі тягне кримінальну відповідальність застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів для захисту, незалежно від тяжкості шкоди, яку заподіяно тому, хто посягаєшкоди (аж до заподіяння смерті), якщо:

· вчиняє напад озброєна особа;

· вчиняє напад група осіб (дві і більше особи);

· необхідно відвернути протиправне насильницьке вторгнення у житло чи інше приміщення.

∆ Наприклад: гр. П. вночі, намагався втекти від двох нападників, але ті наздогнали його, повалили на землю та почали бити ногами. Це побачив гр. С. та захищаючи П., наніс ножове поранення одному з нападників, чим заподіяв йому тяжкі тілесні ушкодження.

 

Перевищенням меж необхідної оборони визнається умисне заподіяння тому, хто посягає, тяжкої шкоди, яка ЯВНО не відповідає небезпечності посягання або обстановці захисту, тобто заподіяння тяжкого тілесного ушкодження (ст. 124 КК) або вбивства (ст.118 КК).

 
 
Уявна оборона (ст. 37 КК)

 

 


Дії, пов’язані із заподіянням шкоди за таких обставин, коли реального суспільно небезпечного посягання не було, і особа, неправильно оцінюючи дії потерпілого, лише помилково припускала наявність такого посягання.

При наявності в діях особи уявної оборони питання про її відповідальність вирішується таким чином:

· уявна оборона виключає кримінальну відповідальність за заподіяну шкоду лише у випадках, коли обстановка, що склалася, давала особі достатні підстави вважати, що мало місце реальне посягання, і вона не усвідомлювала і не могла усвідомлювати помилковості свого припущення;

· якщо особа не усвідомлювала і не могла усвідомлювати помилковості свого припущення, але при цьому перевищила межі захисту, що дозволяються в умовах відповідного реального посягання, вона підлягає кримінальній відповідальності як за перевищення меж необхідної оборони (ст.ст. 118 і 124 КК України);

∆ Наприклад: вночі, працівник патрульної служби Т., повертаючись додому, побачив к кущах двох чоловіків. Коли він наблизився до них, один із невідомих піднявся і пішов йому назустріч. Т., вирішив, що на нього можуть напасти, застосував вогнепальну зброю та поранив чоловіка (заподіяв тяжке тілесне ушкодження). Як з’ясувалося, потерпілий лише хотів попросити запальничку.

 
 
Затримання особи, яка вчинила злочин (ст. 38 КК)

 


Не є злочинними дії потерпілого та інших осіб безпосередньо після вчинення посягання, спрямовані на затримання особи, що вчинила злочин, і доставлення її відповідним органам влади. Такі дії прирівнюються до необхідної оборони.

Дії по затриманню є правомірними, якщо:

· особа вчинила злочин;

· намагається втекти з місця події;

· метою затримання - є доставлення її відповідним органам влади;

· шкода, яка завдається злочинцю з метою його затримання, має бути вимушеною;

· шкода, яка завдається злочинцю має відповідати небезпеці вчиненого ним злочину і обставинам його затримання.

Перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця – це умисне заподіяння особі, що вчинила злочин, тяжкої шкоди, яка явно не відповідає небезпечності посягання або обстановці затримання злочинця (зокрема, див. ст. 118 і 124 КК).

∆ Наприклад: гр. Р. і Д. нанесли декілька ударів руками та ногами по голові та тулубу потерпілого Н. з метою затримання його як особи, яка вкрала мобільний телефон у Р. Від отриманих тілесних ушкоджень Н. помер за місці.

 
 
Крайня необхідність (ст. 39 КК)

 

 


Крайня необхідність – правомірне заподіяння шкоди для усунення небезпеки, яка загрожує суспільним інтересам, якщо ця небезпека не може бути усунена іншим чином. Заподіяна шкода має бути меншою, ніж відвернена.

Небезпека може виникнути через діяльність особи, напад тварини, дію сил природи, техногенні процеси тощо.

 

∆ Наприклад: під час переїзду через залізничні колії, автомобіль марки «Москвич» раптово зупинився через поламку. Усвідомлюючи, що наближається пасажирський потяг, гр. М. своїм автогрейдером зіштовхнув «Москвич» з рейок, заподіявши матеріальну шкоду власникові автомобіля. Але своїми діями гр. М. запобіг настанню інших більш тяжких наслідків.

Умови правомірності:

· наявна небезпека, яка безпосередньо загрожує особі, правам чи інтересам людини, суспільства та держави;

· небезпека є реальною, тобто існує об’єктивно, а не в уяві людини;

· небезпека є наявною – вона триває якийсь певний час;

· шкода заподіюється, як правило, інтересам третіх осіб.

· заподіяна шкода не повинна бути більш значною, ніж шкода відвернена;

  • заподіяння шкоди є вимушеним, тобто інакше небезпеку в даній обстановці не можна було усунути іншими засобами.

∆ Наприклад: Коли під час гасіння пожежі була «затоплена» квартири поверхами нижче. Коли нападник вимагає від касира передати гроші під загрозою вбивства та касир їх віддає.

Перевищення меж крайньої необхідності– це умисне заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам, якщо така шкода є більш значною, ніж відвернена шкода.

 
 
Виконання наказу або розпорядження (ст. 41 КК)

 


Особа, яка одержала законний наказ, зобов’язана його виконати. Виконання законного наказу – юридичний обов’язок певних категорій осіб. Відмова від виконання наказу, його невиконання, або неналежне виконання є правопорушенням, у тому числі і злочином.

Термін «наказ» та «розпорядження» фактично є синонімами.

Виконання законного наказу, як обставина, що виключає злочинність діяння, – це правомірне заподіяння шкоди суспільним інтересам особою, яка виконала такий наказ.

Законний наказ– такий, що відданий уповноваженою особою в належному порядку та в межах її повноважень. Не повинен суперечити чинному законодавству та порушувати конституційні права та свободи людини і громадянина.

Шкода, що заподіюється правоохоронюваним інтересам при виконанні наказу не може бути безмежною. Її межі та час визначаються змістом даного наказу. Заподіяння шкоди в цих межах і визнається правомірним.

Перевищенням меж заподіяння шкоди при виконанні законного наказу свідчить про так званий ексцес виконання наказу.

∆ Наприклад: За заподіяння явно надмірної шкоди, ніж передбачалось наказом, особа буде підлягати кримінальній відповідальності за той злочин, який вона фактично вчинила.

Явно злочинний наказ – тобто такий, який наказує вчинити злочин.

Особа, яка відмовилась виконувати явно злочинний наказ, не підлягає кримінальній відповідальності за його невиконання. Особа, яка виконала злочинний наказ, але не усвідомлювала і не могла усвідомлювати його злочинність, не підлягає кримінальній відповідальності. У цьому випадку особа, яка виконала такий наказ, виступає своєрідними знаряддям в руках того, хто видав злочинний наказ. В таких випадках відповідальності підлягає тільки особа, що віддала злочинний наказ. При чому така особа вважається виконавцем, зазначеного в наказі злочину.

Особа, яка виконала злочинний наказ, підлягає кримінальній відповідальності, як і особа, що віддала такий наказ.

 








Дата добавления: 2016-03-04; просмотров: 1467;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.013 сек.