Класифікація повнопривідних трансмісій.

Повний привід, що підключається, або повний привід Part –Time

Part - time 4wd, (англ. "Part time" - неповний робочий день) - повний привід тимчасового використання. При русі подорогах з твердим покриттям уся тяга передається тількина один міст, як правило задній. Другий міст підключається водієм за допомогою важеля або кнопки.

У автомобілів з part-time 4wd відсутній міжосьовий диференціал, який дозволив би карданним валамобертатися з різними швидкостями коли автомобільповертає. При включеному повному приводі передній і задній карданні вали через роздавальну коробку жорсткосполучені один з одним і обертаються з однією швидкістю.У повороті ж передні колеса автомобіля проходятьбільший шлях, ніж задні, що волає напруга в трансмісії,підвищений знос гуми і так далі. Ослабити ці ефекти можна тільки за рахунок прослизання коліс. Томувикористання такого повного приводу обмеженеділянками з дуже низьким коефіцієнтом зчеплення (бруд,сніг, лід, пісок). На дорозі з сухим твердим покриттямпідключати повний привід такого типу не рекомендується,щоб уникнути серйозних поломок.

Постійний повний привід

Англ. Full - time 4wd, Permanent 4wd, Permanently -engaged 4wd. Система, в якій зусилля від двигунапередається на усі колеса постійно. Така трансмісія оснащена міжосьовим дифере ціалом, що дозволяє переднім і заднім колесам вільно проходити різні відстанів поворотах. На такому автомобілі можна рухатися врежимі повного приводу як по дорогах, так і на бездоріжжі.Для важких дорожніх умов міжосьовий диференціал можебути заблокований. В цьому випадку робота повного приводу стає аналогічною Part - Time 4wd, тобто жорсткий,рівномірний розподіл тяги між мостами. У деяких системах блокування міжосьового диференціала примусово включається водієм, в інших же міжосьовий диференціал блокується автоматично при тій, що пробуксувала або небезпеці тієї, що пробуксувала коліс. Для блокування може використовуватися, наприклад, диференціал типу Torsen, вискомуфта, кероване електронікою багатодискове зчеплення і інші технологічні рішення.

Повний привід

Англ. Automatic 4wd, що Автоматично-підключається, On -demand 4wd. У такій системі в нормальних дорожніх умовах ведучим є тільки один міст. Повний привід підключається при необхідності. Як правило, це відбувається при тій, що пробуксувала коліс і, як тільки та, що пробуксувала усунена, повний привід відключається. Для підключення другого моста може використовуватися вискомуфта, або багатодискове зчеплення приведене гідронасосом, самоблокується при появі різниці вшвидкостях обертання переднього і заднього моста; або ж багатодискове зчеплення з електронним управлінням, одержуюче інформацію про ту, що пробуксувала віддатчиків ABS і що уловлює щонайменшу різницю вшвидкостях обертання переднього і заднього мостів.

Так звана превентивна система повного приводу, що автоматично підключається, здатна за допомогою різних датчиків (прискорення, міри натиснення акселератора і інших) визначати можливість тієї, що пробуксувала інеобхідність підключення повного приводу до тієї, що пробуксувала провідних коліс. Також може бути передбачене примусове включення повного приводу водієм. Останні два типи трансмісії, як правило, і встановлюєтьсяна повноприводні кросовери. Вона допоможе вибратися іззамету або упевненіше почувати себе на грунтових дорогах при поїздках на пікнік. Але не варто чекати від неї чудес і прохідності справжнього позашляховика.

Багаторежимний повний привід

Англ. Selectable 4wd. У іншу категорію можна виділитиавтомобілі Mitsubishi Pajero Sport (трансмісія Super Select4wd) і Jeep Grand Cherookee (трансмісія SelecTrac),Nissan Pathfinder (All-mode 4wd) з їх селективною трансмісією, яку можна назвати системою постійного повного приводу (що автоматично підключається увипадку з Nissan Pathfinder) з можливістю примусового відключення переднього моста.

Трансмісія автомобіля в наш час повинна мати високу надійність при мінімальних витратах на виробництво. Тому вимоги до її якості досить високі. По перетворенню енергії трансмісії поділяються на такі види:

– механічна, служить для передачі і перетворення крутного моменту;

– електрична, здійснює перехід механічної енергії в електричну, передова її на провідні колеса, знову переходить з електричною в механічну;

– комбінована, присутній електрична і гидромеханическая енергія;

– гідрооб’ємна, за допомогою механічної енергії створює потік рідини, вступаючи до ведучі колеса, переходить знову в механічну.








Дата добавления: 2016-02-27; просмотров: 607;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.