Методи ознайомлення дітей з природою

 

В педагогіці метод визначається як спосіб спільної діяльності до­рослого та дитини, спрямований на досягнення певного навчально-виховного результату: засвоєння знань, вироблення навичок та вмінь, розвиток здіб­ностей тощо. Для методики проблема вибору методів є центральною, оскільки від її вирішення залежить результативність самого процесу навчання дітей. Неправильний вибір методів може призвести до того, що навіть нескладний матеріал залишиться незрозумілим для дітей, не виникне інтерес до його пізнання. І навпаки, правильний вибір методів значно розширює інтелекту­альні можливості дітей. Підтвердженням цього є численні дослідження пси­хологів, які вивчали особливості дитячого мислення та їх навчальної ді­яльності.

Зокрема, наприклад, психологи Л. Обухова та Н. Шумакова, вивчаю­чи мислення дітей, використовували методику опитування дітей, запропоно­вану Ж. Піаже, яка ґрунтувалася виключно на вербальному (словесному) по­данні дітям та аналізі інформації. Вони, як і славетний швейцарський пси­холог, підтвердили що лише на вербальному рівні діти-дошкільнята не мо­жуть зрозуміти та пояснити суті багатьох, навіть самих простих, природних явиш (чому вдень світло, а вночі темно, чому йде дощ тощо).

В іншому до­слідженні, О. Запорожця та Г. Лукова, для вивчення особливостей мислення дошкільників використовувалася методика "попливе чи потоне". Спочатку діти давали найнесподіваніші відповіді та пояснення, які суперечили одне одному. Але під впливом досвіду їх відповіді ставали все більш вір­ними, нарешті старші діти давали відповіді близькі до поняття питомої ваги. Наведені приклади підтверджують надзвичайно важливу для правильного вибору методів думку: засвоєння дитиною тих чи інших знань є результа­том пізнавальної діяльності дитини, яка організовується педагогом у від­повідності із особливостями пізнавального розвитку дитини та того навчаль­ного матеріалу, який вивчається. Отже для вибору методів навчання слід враховувати:

- особливості пізнавальної діяльності дитини (вікові та індивідуальні), в першу чергу розвиненість її наочно-образного, наочно-дійового та логіч­ного мислення, пам’яті, уяви та уваги. На­очно-образне мислення є основним у цьому віці. Дитина вперше знайомиться з багатьма об'єктами природи, через це в роботі з дошкільниками слід віддавати перевагу методам, що забезпечують безпосередній контакт з реальними об'єктами природи: спостере­женню, праці в природі, нескладним дослідам, іграм з природними матеріалами. Лише на основі нагромадження уявлень, збагачення чуттєвого досвіду дітей можливий розвиток абстракцій і те поєд­нання слова і образу, яке забезпечує міцний взаємозв'язок між першою і другою сигнальними системами.

- конкретні завдання навчально-виховної роботи, етапи засвоєння знань дітьми. Ознайомлення дітей з тим чи іншим об'єк­том природи не є поодиноким актом, адже лише окремі діти мо­жуть сприйняти і запам'ятати подану інформацію за один раз. У засвоєнні дітьми знань найчастіше виділяються 3 етапи: 1) пер­винне ознайомлення; 2) закріплення; 3) систематизація, узагаль­нення.

Для первинного етапу пізнання дітьми природи най­більш ефективне використання наочних, практичних методів, особливо спостережень, дослідів, які забезпечують живе спог­лядання.

Для закріплення знань використовують ігри, працю, демонстрування картин, кінофільмів, діафільмів, діапозитивів, розповідь вихователя, читання дитячої природознавчої книги.

Систематизація, узагальнення знань і творче ви­користання їх здійснюються за допомогою методів моделей, бесід, дидактичних ігор.

- конкретні умови роботи дитячого садка. В багатьох місь­ких дитячих садках, де на відміну від сільських немає змоги озна­йомити дітей із свійськими тваринами за допомогою методу спо­стереження, використовується демонстрування картини, діафільму тощо.

- особливості того природничого матеріалу, з яким ознайомлюють дітей.

Усі методи, що використовуються в ознайомленні дошкільників з природою, взаємозв'язані між собою. Адже вирішення дидактич­них завдань вимагає, щоб первинні знання, які одержують діти за допомогою спостережень, уточнювалися, конкретизувалися в про­цесі сприймання картини, діапозитива тощо. Досить часто методи використовують у поєднанні, наприклад спостереження з розповід­дю вихователя, грою.

Для правильного вибору методів роботи на конкретному занятті чи у іншій формі роботи важливо розібратися у тій різноманітності методів, які є у розпорядженні педагога. Існує декілька класифікацій методів, у яких методи поділяються на певні групи на різних підставах. Найчастіше основою класифікації виступають ті чи інші особливості процесу пізнання, пізна­вальної діяльності дітей.

Так, за джерелом пізнання методи ознайомлення з природою поділя­ються на:

- безпосередні, коли джерелом знань виступає сама природа, її сприймання або перетворення (спостереження, праця в природі, досліди);

- опосередковані, коли джерелом знань про природу виступають її зобра­ження, мова дорослого, моделі, схеми, художня література тощо.

Можна класифікувати методи і за рівнем пізнавальної активності ді­тей, самостійності їх у здобутті знань про природу. При цьому виділяють:

- ілюстративно-репродуктивні методи, коли самостійна активність дитини полягає лише у відтворенні того матеріалу, який поданий вихователем;

- частково-пошукові методи, в яких дитина вже активно долучається до са­мостійного пошуку знань, але робить це на базі матеріалу, розкритого пе­дагогом та при його керівництві. Прикладом таких методів можуть бути до­сліди, самостійні довготривалі спостереження, "метод проектів" тощо;

- проблемніметоди передбачають постановку дитини у проблемну ситуацію або перед пізнавальною проблемою, розв’язати яку вона повинна самостійно. Звичайно й тут самостійність відносна, педагог спрямовує думку дітей, їх практичні дії, але загалом в ході цих методів дитина робить для себе певні "відкриття". До таких методів належать евристичні бесіди, експери­ментування, розробка моделей, розв’язання екологічних проблемно-ігрових або проблемних ситуацій тощо. Психологи, зокрема М.М. Поддьяков, Л.А. Венгер вважають, що у роботі із старшими дошкільнятами саме останній групі ме­тодів має надаватися перевага.

Найчастіше ж в методиці ознайомлення дошкільнят з природою при виборі методів опираються на класифікацію, що визначає метод в залежності від способу, яким здійснюється пізнавальна діяльність дитини. Адже методи навчання полягають не тільки в тім, як доносить до дітей нові знання педагог, але й у тім, яка пізнавальна діяльність самих дітей — чи носить вона чисто пізнавальний характер або мають місце практичні дії, у процесі яких розкриваються перед дитиною нові, сховані властивості досліджуваного предмета. Якщо вона носить чисто пізнавальний характер, то які її особливості — чи робить дитина перцептивні (в основному зорові) дії з цим предметом, або вона сприймає чисто словесні пояснення вихователя. Ми підкреслюємо саме цей аспект розгляду методів навчання, оскільки в ряді випадків під методами навчання розуміється в основному діяльність педагога й у залежності від цієї діяльності одержує ту або іншу кваліфікацію метод навчання. Наприклад, педагог може словесно організувати практичну діяльність дітей з досліджуваним об'єктом. У процесі цих дій перед дітьми розкриваються нові сторони, властивості даного об'єкта, у дітей формуються нові знання про ці властивості. Якщо виходити з діяльності педагога, то в даному випадку такий метод навчання можна назвати словесним. Але фактично це не так. Адже діяльність дітей носить практичний характер, і саме практичні дії дітей дозволяють їм знайти нові властивості об'єкта. Засвоєні знання є продуктом діяльності дітей, а не педагога. Останній організує діяльність дітей і цим домагається засвоєння ними нових знань. Вирішальне значення в засвоєнні знань має діяльність самої дитини, її особливості, її характер, хоча вона й організується дорослим. Тому при характеристиці методу необхідно виходити не стільки з характеру діяльності педагога, скільки з характеру пізнавальної і практичної діяльності дітей, що навчаються. Оскільки в аналізованому випадку діяльність дітей носить практичний характер, то і метод навчання можна визначити як практичний, а не як словесний.

Отож, способів пізнавальної діяльності, незважаючи на всю можливу різноманітність зовнішніх проявів дітей в ході навчання, можна виділити всього три:

1) Пізнавальна діяльність дитини може бути за своєю суттю переважно сен­сорною діяльністю (включати велику кількість перцептивних дій, спів­віднесення об’єкта із сенсорними еталонами, вдосконалення відчуттів та сприймань тощо). Головною метою пізнавальної діяльності в цьому ви­падку є отримання дитиною певної інформації про об’єкт чи явище приро­ди шляхом сприймання його. Методи, в яких переважає даний спосіб піз­навальної діяльності, називають наочними.

2) Пізнавальна діяльність може включати переважно внутрішні розумові дії, пов’язані із сприйманням вербальної інформації та втіленням у мові власних вражень від природи та знань, отриманих під час її сприймання. Із таким способом пізнавальної діяльності пов’язані методи, що назива­ють словесними.

3) Пізнавальна діяльність може бути складовою частиною певної практичної діяльності дітей, пізнавальна мета підпорядковується практичній, часто сприймається дітьми як проміжна, допоміжна тощо, а в окремих випадках зовсім не усвідомлюється дитиною. Тоді говорять про практичніметоди.

В ознайомленні з природою вихователь не може надати виключної пере­ваги якійсь одній з груп методів, кожна з них має своє значення та свої психологічні основи застосування. В реальному педагогічному процесі, як правило, методи поєднуються навіть при розв’язанні одного й того ж завдан­ня, взаємодоповнюють один одного. Оскільки основними формами мислення дітей дошкільного віку є наочно-дійове і наочно-образне, тривалий час у дошкільній дидактиці перевага надавалася наочним та практичним методам, словесні ж методи, навпаки, недооці­нювалися. Однак, зрозуміло, що без включення слова не можна розв’язати цілого ряду навчально-виховних завдань, зокрема, сформувати знання про ті явища природи, що недоступні безпосередньому сприйманню, формування при­родничих понять, естетична оцінка природи тощо. Сучасними науковими дослідженнями переконливо доведено, що словесні методи поряд з недоліками мають і свої безсумнівні переваги — вони дозволяють розвивати в дітей уміння розуміти навчальний матеріал, що викладається в словесній формі. Таке уміння складається не відразу. Спочатку діти молодшого і середнього дошкільного віку успішно засвоюють словесні пояснення педагога лише в тому випадку, коли ці пояснення супроводжуються показом відповідних об'єктів. Потім спеціально створюються умови, при яких обсяг наочного матеріалу усе більш скорочується і діти можуть засвоїти досить складний (для свого віку) зміст на основі словесних методів. Варто підкреслити, що будь-яке зменшення ролі словесних методів приводить до того, що не повною мірою використовуються можливості розумового розвитку дошкільників. Словесні методи, так само як і наочні і практичні, виконують свої специфічні функції в розумовому вихованні дітей. Лише органічний взаємозв'язок усіх методів може дати максимальний ефект у загальному психічному розвитку дитини.

Визначаючи метод, основну увагу звертають на характер пізнавальної діяльності дітей, однак ця діяльність навіть у самих активних методах не буває повністю самостійною. Нею керує педагог. Той спосіб, яким вихова­тель організовує процес пізнання, називають методичним прийомом. Прийом виступає частиною методу. Як правило, кожний метод має не один, а декілька методичних прийомів. Методичні прийоми теж поділяють на три групи: наоч­ні, словесні та практичні. Однак, суть методу та характер прийомів, які при цьому використовує вихователь, можуть не співпадати, навіть частіше всього не співпадають: тобто, вихователь використовує словесні прийоми для організації наочного або практичного методів і навпаки.

Пізнавальна діяльність дітей у процесі засвоєння нових знань і умінь на заняттях може бути організована на основі наочного показу відповідних предметів і явищ. Безпосереднє спостереження дітьми досліджуваних об'єктів має велике значення для формування повноцінних уявлень і розвитку пізнавальних процесів — сприймання, пам'яті, мислення. Методи навчання, що ґрунтуються на використанні реальних предметів і явищ (або їхніх зображень), називають наочними методами навчання.

Зупинимося детальніше на значенні наочних методів у ознайомленні з приро­дою. Цінність методів, що належать до цієї групи, виявляється в наступному:

- вони найбільше відповідають психологічним особливостям дітей до­шкільного віку (нагадаємо, що ведучими формами мислення у цьому віковому періоді є наочно-дійове та наочно-образне; надзвичайно яскраво виражена сенсомоторна потреба, яка лежить в основі пізнавальних потреб); пізнавальний інтерес дітей теж проявляється у потребі сприймати наочно;

- безпосереднє сприймання природи та її зображень задовольняє естетичні потреби дітей, за рахунок чого наочні методи закладають основи для появи у дітей емоційно-позитивного ставлення до природи;

- наочні методи дозволяють дітям також набути досвіду спілкування з природою, складають основу для активності дитини у природному довкіллі.

Ця група об'єднує методи, у яких ознайомлення дітей з природою здійснюється на основі безпосереднього або опосередкованого сприймання дити­ною природи з допомогою аналізаторів: зору, слуху, нюху та дотику.

Основна мета, з якою використовуються наочні методи – формування у дитини первісних знань про природу, уточнення та конкретизація знань, набутих в ході використання інших методів. В той же час з допомогою на­очних методів можливе і поглиблене пізнання природи, її внутрішніх закономірностей та взаємозв’язків.

Педагогічна наука розробила багато різних форм наочного навчання, основні з них — демонстрація натуральних об'єктів (предметів, явищ) на заняттях і на екскурсіях, робота з роздавальним матеріалом, демонстрація наочних приладів (картин, діапозитивів, опудал і т.д.). При наочних методах навчання також можуть бути використані моделі, що відтворюють сховані властивості і зв'язки об'єктів. Але тут вони використовуються принципово інакше, ніж при практичних методах, оскільки дитина не має можливості діяти з ними практично, здійснювати їхні реальні перетворення.

Слід зазначити, що проста демонстрація якогось предмета, явища (або їхніх зображень) ще не забезпечує виділення потрібних сторін і властивостей даних об'єктів. Стихійне сприймання дітей не приводить до формування правильних уявлень про предмети. Тут необхідна керівна роль педагога, що організує процес дитячого сприймання. Така організація полягає в тім, що дорослий у строго визначеній послідовності виділяє різні сторони і властивості предмета, погоджуючи формовані окремі знання дітей у цілісне уявлення про нього.

Для того щоб наочність дала в навчанні потрібний ефект, необхідно при виборі її форм виконувати визначені вимоги. У демонстрованих натуральних предметах і явищах (чи моделях) досліджувані властивості повинні бути чітко виражені. Предмети необхідно показувати дітям у таких ракурсах, при яких створюються найбільш сприятливі умови для спостережень цих властивостей. Наприклад, при демонстрації тварин важливо викликати в них найбільш типові форми поведінки (показ тварин під час прийому їжі, спілкування з іншими тваринами і т.д.). Використовувані в навчанні малюнки повинні зображувати тварин у природних умовах їх існування.

Виділення конкретних наочних методів здійснюють в залежності від того, що є наочністю у даному випадку,тобто, на що саме на­правлена перцептивна пізнавальна діяльність дитини.Коли такою наочністю є реальний світ природи, її безпосереднє сприймання здій­снюється через спостереження – це є один з основних наочних методів ознайомленняз природою. Своєрідним видом спостереження є розглядання реальних предметів та об'єктів природи.

В багатьох випадках вихователь використовує як наочність дидактичні та художні картинипро природу, ілюстрації. Одним з на­очних методів, який широко використовують в дитячому садку, є розглядання кар­тин та ілюстрацій.Значно зросло в останні роки використання технічних засобів навчання (ТЗН) для забезпечення наочного сприймання природи (кіно- та діафільми, магнітофонні записи та грамплатівки).

В дослідженняхостанніх років (Ніколаєва, Фабрі) доведено, що в старшому дошкільному віці дітей можна ознайомити з деякими складними зв'язками природних явищ, використовуючибільш складні види наочності, зокрема, моделі.

 

 


<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Завдання педагога при ознайомленні дитини з природним довкіллям | Мал. 3. Модель маскування




Дата добавления: 2016-02-24; просмотров: 10941;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.