Складання рухів точки і твердого тіла

Складний рух точки

З різними видами рухів, які в механіці називають складними, ми досить часто зустрічаємося в повсякденному житті. Це, наприклад, рух пасажира по палубі рухомого пароплава, рух повзуна в механізмі по рухомій напрямній, переміщення людини по рухомому ескалатору, тощо. При цьому рух точки або тіла буде видаватися різним в залежності від того, розглядається він відносно рухомої палуби, напрямній, ескалатора, чи відносно нерухомого спостерігача. Складним рухом точки будемо називати рух, що відбувається одночасно відносно основної нерухомої системи відліку і деякої другої системи відліку, яка рухається, в свою чергу, відносно основної системи.

Припустимо, що рух певної точки М розглядається в двох системах координат: , яка є нерухомою, і , яка здійснює довільний рух відносно системи (рис.26.1).

 

Рис. 26. 1

Рух точки М відносно основної нерухомої системи координат називають абсолютним; рух точки М по відношенню до рухомої системи відліку називають відносним, а рух самої рухомої системи по відношенню до нерухомої будемо називати переносним рухом. При дослідженні переносного руху точки М її подумки слід скріпити з рухомою системою (або з незмінюваним середовищем, що жорстко зв’язане з рухомою системою) і розглядати рух точки по відношенню до нерухомих осей.

Відповідно з цим швидкість і прискорення точки М в абсолютному русі будемо називати абсолютною швидкістю і абсолютним прискоренням і позначати їх індексом : ; швидкість і прискорення у відносному русі – відносними і позначати індексом : ; швидкість і прискорення точки в переносному русі – переносними і позначати індексом : .

 








Дата добавления: 2016-01-26; просмотров: 792;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.