Підприємницька діяльність у соціально орієнтованій економіці. Державна підтримка підприємництва

 

Усвідомлення об'єктивної необхідності становлення ринкових відносин обумовлює необхідність створення відповідних передумов, які формують механізм реалізації економічної свободи громадян як елемента соціального захисту.

Серед цілого ряду різноманітних передумов економічного зростання найбільш значними вважають умілу реалізацію підприємницького потенціалу громадян країни, ефективне використання в економічному механізмі самостійної господарської ініціативи людини, визнання підприємництва незамінною силою господарської динаміки і соціального розвитку.

Для активізації зусиль в цьому напрямі передусім необхідно зупинитися на теоретичному аспекті підприємництва, яке, згідно з Законом України “Про підприємництво” [32], означає самостійну ініціативу, систематичну, на власний ризик діяльність з виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг та заняття торгівлею з метою одержання прибутку.

Підприємництво здійснюється на основі наступних принципів: вільний вибір видів діяльності; самостійне формування програми діяльності і вибір постачальників і споживачів продукції, що виробляється, встановлення цін відповідно до законодавства; вільне наймання працівників; вільне розпорядження прибутком, що залишається після внесення платежів, встановлених законодавством тощо.

Підприємництво є невід’ємною складовою розвитку сучасного українського суспільства. Прошарок людей, які займаються підприємництвом, становить зараз один із основних джерел забезпечення соціально-економічної активності населення.

За значенням малий бізнес можна вважати одним із головних чинників зниження соціальної напруги між владою та найбільш уразливими прошарками населення.

Державна соціальна політика повинна бути направлена на створення та підтримку "середнього класу". Його зростання впливає на зменшення маргінальних шарів, що в значній мірі сприяє розв'язанню проблеми соціального захисту, підвищенню соціальної стабільності в суспільстві.

Метою державної підтримки підприємництва є створення умов для структурних змін в економіці України; забезпечення сталого позитивного розвитку суспільства, поповнення бюджету; формування умов для забезпечення зайнятості населення України, запобігання безробіттю, створення нових робочих місць тощо.

Держава гарантує всім підприємцям, незалежно від вибраних ними організаційних форм підприємницької діяльності, рівні права і створює рівні можливості для доступу до матеріально-технічних, фінансових, трудових, інформаційним, природним і інших ресурсів.

Держава законодавчо забезпечує свободу конкуренції між підприємцями, захищаючи споживачів від виявів несумлінної конкуренції і монополізму в будь-яких сферах підприємницької діяльності.

Органи державного управління будують свої відносини з підприємцями, використовуючи податкову та фінансово-кредитну політику; ліцензії, лізинг, соціальні, екологічні і інші норми і нормативи; науково-технічні, економічні і соціальні, державні і регіональні програми.

 








Дата добавления: 2016-01-26; просмотров: 659;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.