Організаційні компоненти ІС

Виділення організаційних компонентів в самостійний напрям зумовлюється особливою значущістю людського фактора (персоналу) в успішному функціонуванні ІС. Перш ніж впроваджувати систему обробки даних, що дорого коштує, повинна бути проведена величезна робота по упорядкуванню і вдосконаленню організаційної структури об'єкта; в іншому випадку ефективність ІС буде низкой. Головна проблема при цьому полягає у виявленні міри відповідності існуючих функцій управління і організаційної структури, що реалізовує ці функції і стратегію розвитку фірми. Засобами досягнення мети - вдосконалення організаційних структур є різні методи моделювання.

Під організаційними компонентами ІС розуміється сукупність методів і засобів, що дозволяють удосконалити організаційну структуру об'єктів і управлінські функції, що виконуються структурними підрозділами; визначити штатний розклад і чисельний склад кожного структурного підрозділу; розробити посадові інструкції персоналу управління в умовах функціонування СОД.

Впровадження інформаційних систем сприяє вдосконаленню організаційних структур, оскільки передбачає визначення розрахункової, тобто науково-обгрунтованої, чисельності апарату управління по структурних підрозділах з обов'язковим розв'язанням таких проблем, як:

• достовірне віднесення кожного працівника до відповідного структурного підрозділу (відділу, бюро і т.д.);

• встановлення чітких службових обов'язків кожного працівника в межах підрозділу, в якому він працює. При цьому визначення кола обов'язків передбачає, що обов'язки працівників, що займають ту або іншу посаду, не залежать від конкретної особи, їх що виконує, і сукупність спільних обов'язків повинна гарантувати їх несуперечність і можливість досягнення загального результату;

• визначення нормального завантаження працівника роботою, що доручається йому протягом дня і на календарний період;

• розробка посадових інструкцій персоналу в умовах функціонування СОД, зокрема в умовах аварійних ситуацій.

1.4. Послідовність розробки ІС

Початковим матеріалом проектування ІС служать результати аналізу об'єкта управління, які дозволяють передусім визначити функції системи управління і задачі, що вирішуються в кожній з них за допомогою системи обробки даних.

Виходячи з функціональної структури визначаються або розробляються математичні моделі і алгоритми, що застосовуються для реалізації функціональних підсистем. Далі визначається склад необхідної інформації, способи її організації, здійснюється вибір або розробка необхідного програмного і технічного забезпечення, уточнюються організаційні і функціональні обов'язки персоналу. Правове забезпечення закріпляє правила взаємодії елементів організаційної структури управління в умовах функціонування ІС.








Дата добавления: 2015-11-26; просмотров: 1250;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.