Вимірювання, метод експертної оцінки

Вимірювання – це пізнавальна процедура, пов'язана з визна-ченням числового значення деякої величини за допомогою одиниці вимірювання.

Вимірювання можливе за наявності таких елементів: об'єкта вимірювання, вимірювальних засобів, методу вимірювання. Об'єкти вимірювання – це все те, що підлягає вимірюванню (розміри, маса, час, швидкість, тиск, температура, успішність і т.ін.). Вимірювальний засіб – це те, за допомогою чого здійснюють вимірювання (вимірю-вальний інструмент, прилад або вимірювальна система). Вимірювальний засіб і прийоми його застосування у сукупності утворюють метод вимірювання.

Вимірювання як метод дослідження завдячує своїм походженням порівнянню. Водночас це більш універсальний і потужніший пізна-вальний засіб. Вимірювання забезпечує високу достовірність наукових результатів і безпосередній зв'язок між експериментом і теорією.

У педагогічних дослідженнях найчастіше вимірюють рівень засвоєння навчального матеріалу, користуючись для аналізу отрима-них даних коефіцієнтом засвоєння навчального матеріалу (К= Кn / К3), де Кn – кількість правильно розв'язаних завдань, К3 – загальна кількість завдань. При цьому використовують контрольні роботи (об-стежуваний розв'язує запропоновані йому завдання) або тести (обсте-жуваний вибирає правильну відповідь із наведених до кожного завдання, попередньо його розв'язавши).

Усі вимірювання діляться на дві великі групи: первинні та вто-ринні. Первинні вимірювання виходять в результаті безпосереднього вимірювання: довжина і ширина прямокутника, кількість тих, хто народився за рік тощо. Вторинні вимірювання є результатом певних маніпуляцій з первинними вимірюваннями за допомогою логіко-математичних конструкцій, наприклад, демографічні коефіцієнти наро-джуваності тощо. За масштабами об’єкта виділяють мікровимірювання, які забезпечують вимірювання об’єктів мікросвіту, та макровимірю-вання, орієнтовані на отримання розмірів об’єктів Космосу. Між цими видами можна виділити нормальні вимірювання, тобто вимірювання звичайних об’єктів практичної діяльності людей.

Процес вимірювання здійснюється за допомогою шкал., які є формою фіксації сукупності ознак об’єкта з упорядкуванням їх у певну числову систему. Існує декілька видів шкал вимірювання, які детально охарактеризовані у п. 8.2.

Наука про вимірювання, методи й засоби їх забезпечення нази-вається метрологією. Вимірювання розвинулось з порівняння, але воно є більш універсальним і потужнішим пізнавальним засобом. Вимірювання забезпечує безпосередній зв'язок між експериментом і теорією, високу достовірність наукових досліджень.

 








Дата добавления: 2015-11-06; просмотров: 967;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.