Web-гроші як засіб електронних платежів

Web-гроші, або WebMoney (WM), — це система, що дає змо­гу проводити платежі в Internet за допомогою електронних грошей. Ця віртуальна валюта підтримується тільки в Internet, при цьому WM1 = 1 дол. СІЛА. Емітується ця валюта в органі­зації, що називається WM-центр. При використанні WM для придбання в Internet товару або послуги з рахунку покупця в банку знімається еквівалентна сума грошей і переказується на рахунок продавця. WM можна у будь-який час конвертувати в реальні гроші практично в будь-якій валюті. Нині діє досить багато електронних магазинів, які приймають до оплати WebMoney.

Для роботи з WM необхідно інсталювати на ПК користува­ча програму WebMoney Keeper і створити електронний гаманець. Для його наповнення грошима необхідно здійснити пе­реказ необхідної суми в гривнях або доларах через будь-який банк. Кожний гаманець у системі WebMoney має унікальний 12-8яачний номер. Для переказу грошей достатньо вказати номер гаманця одержувача та суму.

Відкрити WM-гаманець може будь-яка людина незалежно від доходів, при цьому немає необхідності в обов'язкових де­позитах і в платяі за відкриття й обслуговування.

Процес придбання при використавші WM виглядає таким чином. Покупець заходить на сайт електронного магазину, вибирає товар, якягй його цікавить, переносить зі свого гаман­ця символічне зображення монети і перетягує його на зобра­ження скарбнички, розташоване на сайті. Потім він отримує рахунок за придбання. Покупець перевіряє його правильність, і підтверджує свою згоду сплатити необхідну суму, після чого гроші надходять на рахунок продавця.

Перевагою WM є те, що ця система підтримує захист операції, тобто хоч гроші і надійшли на рахунок продавця, вія ними може скористатися тільки після того, як клієнт одержань замовлений товар. Іншою перевагою цієї системи є можливість миттєвого переказу грошей у будь-яку точку з їх подальшим переказом на необхідний банківський рахунок. Якщо банківський рахунок знаходиться в банку, що бере участь у системі WebMoney Transfer, то переказ грошей у банк здійснюється миттєво і з низькими комісійними.

WebMoney — це банківська надбудова, що дає змогу здійснювати банківські операції у вигляді переміщення WM з гаманця в гаманець. Кожний WM-гаманець — це рахунок у банку, і при переказі грошей із гаманця в гаманець відбувається їх переміщення з одного банківського рахунку на інший.

Систему WebMoney підтримує Internet Metal Trading Bank (IMTB) (http://www.imtb.com/), зареєстрований у державі Науру. Клієнти цього банку можуть через Internet відкрити анонімний номерний рахунок і управляти ним через той самий Internet. Ця система дає змогу юридичним і фізичним особам здійснювати будь-які валютні операції, не порушуючи валютного законодавства України.

Система WM надає постачальнику послуг інструмент для миттєвої оплати товарів/послуг у режимі он-лайн, який, на відміну від кредитних карток, не вимагає отримання merchant account, не потребує витрат у вигляді платні за обслуговувань ня і транзакції. Це надійний фінансовий інструмент, оскільки захист операції суттєво знижує ризик повернень, а якщо вони і трапляються, це не потребує додаткових витрат. Проте кори­стуватися цією системою можуть тільки власники WM-ra-манпДв, яких всього декілька десятків тисяч. У зв'язку з цим обсяг торгівлі з використанням WM відносно невеликий. Відкриття WM-гаманців — достатньо довга процедура: необхідно завантажити та проіясталювати програму, ознайомити­ся з иею, перевести гроші в Ощадбанку на свій WM-гаманець.

Логотип конкретної електронної платіжної системи на вході у магазин, ресторан, готель, банк тощо, свідчить про те, що ці заклади взаємодіють саме з ними. В Україні поширені міжнародні системи VISA, Euro-Card/MasterCard тощо.

Витрати на функціонування таких систем мінімальні. Нормативно-правова база функціонування ЕПС на основі електрон-! них грошей в Україні знаходиться на стадії розробки, тому відповідні компетентні органи керуються положеннями і ре­комендаціями з цих питань директивних органів Європейсь­кого Союзу. У державах Євросоюзу заборонено проведення емісії електронних грошей для компаній, що не є кредитними установами.

Нині Україна активно долучається до світової практики застосування електронних платіжних систем. Наведемо перелік відомих електронних платіжних систем: PayPal (http:// www.paypal.com); e-gold (http://www.e-gold.com); Moneybookers ( http://www.moneybookers.com); NETPAY (http:// www.netpay.tv); GoldMoney (http://goldmoney.com); Ikobo (http://www.ikobo.com); CheckFree (http://www.eheckfree. com/); NetCash (http://www.netcash.com/); DataCash (http:// www.dataсash.com/); CyberCash(https://www.cybercash.com/); NеtBill (http://www.netbill.com/); DigiСash (http://www. digicash.com/).








Дата добавления: 2015-11-04; просмотров: 1045;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.