Передумови моделі Солоу

Модель Солоу ґрунтується на низці передумов. Серед них головними є такі:

1. Об’єктом моделювання слугує приватна закрита економіка, рівновага в якій визначається за формулою Y = C + I.

2. Цільовою функцією моделі є зростання не загального
обсягу продукту, а збільшення його обсягів на одного працівника, тобто зростання продуктивності праці. Тому в моделі Солоу абревіатура будується за допомогою малих букв, які відображують відповідні параметри в розрахунку на одного пра­цюючого:

продуктивність праці — y = Y / L;

капіталоозброєність — k = K / L;

інвестиції — i = I / L.

Врахуємо ще два параметри: s — норма заощаджень, яка є похідною від норми споживання, тобто s = 1 – c; d — норма амортизації, що відображує частку капіталу, яка щорічно зношується в процесі його використання.

3. Продуктивність праці залежить від її капіталоозброєності. Це положення реалізується на основі перетворення простої виробничої функції: Y = f(K, L). Якщо обидві частини рівняння виробничої функції поділити на L, то отримаємо:

(10.4)

У формулі (10.4), Y / L = y, а f(K / L, L / L) = f(k). Звідси виробнича функція в моделі Солоу набирає такого вигляду:

(10.5)

Графічну інтерпретацію модифікованої виробничої функції наведено на рис. 10.3.

Рис. 10.3. Виробнича функція в моделі Солоу

Виробнича функція, що представлена на рис. 10.3, демонструє, як капіталоозброєність (k) впливає на продуктивність праці (y). Нахил кривої виробничої функції є граничним продуктом капіталу (МРК), який показує на скільки одиниць збільшується продуктивність праці (y) у разі зростання капіталоозброєності (k) на одиницю. Зі збільшенням (k) крива виробничої функції стає пологішою, що свідчить про зменшення швидкості зростання граничного продукту капіталу.

4. Капіталоозброєність ставиться в залежність від трьох чинників: нагромадження капіталу, приріст населення, технічний прогрес.

5. Інвестиції дорівнюють заощадженням. Тому i = s × y, або i = s × f(k).

На підставі наведених передумов визначається вплив окремих чинників на капіталоозброєність і, як наслідок, на економічне зростання, тобто продуктивність праці.








Дата добавления: 2015-11-01; просмотров: 651;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.