Призначення і характеристика топографічних карт

Топографічні карти призначені для вирішення різноманітних завдань у військовій справі та народному господарстві. Вони створюються в єдиній встановленій системі координат та висот, мають струнке розграфлення та номенклатуру аркушів, а також - уніфіковану систему умовних знаків. За допомогою цих карт можна швидко вивчити і дати оцінку місцевості, орієнтуватися, визначати координати і висоти точок, отримувати якісні та кількісні характеристики різних об'єктів місцевості.

Різноманітність завдань, які можна розв'язати за допомогою топографічних карт, виявляє необхідність виготовлення карт різних масштабів. За основні прийнято: 1:25 000,1:50 000,1:100 000,1:200 000, 1:500000,1:1000000.

Карта масштабу 1:25 000 (в 1см - 250м) - найбільш детальна і точна, призначена для детального вивчення і оцінки окремих, невеликих за площею, але важливих ділянок місцевості командирами підрозділів і частин при прориві підготовленої оборони противника та форсуванні водних перешкод, висадці повітряного та морського десантів, веденні бойових дій у містах, будівництві інженерних споруд. Вона використовується також для точних вимірювань і розрахунків при плануванні та виконанні заходів з інженерного обладнання місцевості і топогеодезичній підготовці стрільби.

Карта масштабу 1:50 000 (в 1см - 500м) призначена для вивчення та оцінки місцевості, орієнтування, цілеуказання і використовується, як правило, підрозділами та частинами у різних видах бою, особливо при організації оборони. При наступі вона використовується для вивчення та оцінки місцевості при прориві оборони, подоланні водних перешкод, висадці повітряного та морського десантів, а також при веденні бойових дій за населенні пункти. Ця карта використовується для топогеодезичної підготовки стрільби, проектування військово-інженерних споруд та виконання розрахунків з інженерного обладнання місцевості.

Карта масштабу 1:100 000 (в 1см - 1км) призначена для вивчення місцевості та оцінки її тактичних можливостей при плануванні бою, організації взаємодії та керування військами, орієнтування на місцевості та цілеуказання, топогеодезичної прив'язки елементів бойових порядків, визначення координат об'єктів (цілей) противника, а також використовується при проектуванні військово-інженерних споруд та виконанні заходів з інженерного обладнання місцевості. Карта доводиться до командира взводу і окремого екіпажу.

Карта масштабу 1:200 000 (в 1см - 2км) призначена для вивчення та оцінки місцевості. Вона використовується при плануванні бойових дій військ та заходів по їхньому забезпеченню, керуванні військами. Карта використовується як дорожна, бо наочно і достатньо повно відображає мережу доріг та їхню придатність для пересування бойової та іншої техніки. В авіації карта використовується для детального орієнтування при підході літака до цілі, а для легкодвигунової авіації - служить як польотна. На зворотньому боці карти є текстова довідка про місцевість та схема фунтів. Карта доводиться до штабів батальйонів.

Карта масштабу 1:500 000 (в 1см - 5км) призначена для вивчення та оцінки загального характеру місцевості при плануванні операцій, для організації взаємодії та управління військами під час операцій, а також для нанесення загальної обстановки. В авіації ця карта використовується як польотна. Карта доводиться до штабів полків.

Карта масштабу 1:1 000 000 (в 1см 110км) призначена для загальної оцінки місцевості та вивчення природних умов великих географічних районів, військово-географічної оцінки театру військових дій, керування військами та інших завдань. В авіації використовується як польотна карта.

3.5. Спеціальні карти та плани міст

Спеціальні карти та плани міст призначені для інформування командирів і штаби про сучасний стан місцевості та її зміни в районі бойових дій, а також про інші спеціальні дані, які необхідні для планування, організації і виконання бойових завдань.

Спеціальні карти та плани міст відрізняються від топографічних карт додатковими даними про місцевість та іншою інформацією, яка необхідна командирам і штабам.


На спеціальних картах, залежно від їх призначення, відображаються:

1.Зміни місцевості, які відбулися в результаті бойових дій військ.

2.Зміни місцевості, які відбулися в результаті сезонних і погодних явищ (дощів, паводків, снігопаду, заморозків).

3. Астрономо-геодезичні та гравіметричні дані.

4.Додаткові детальні характеристики об'єктів або ділянок місцевості, які мають важливе значення.

5.Спеціальні дані, які необхідні для управління військ та організації взаємодії між різними родами військ під час вирішення спеціальних завдань у бою.

До спеціальних карт висуваються наступні вимоги:

1.Інформація про місцевість повинна бути повною, вірогідною і точною.

2.Спеціальні відомості повинні бути викладені у формі, зручній командирам і штабам для використання в різних умовах бойової обстановки.

3.Документи повинні поступати у війська своєчасно, для того, щоб їх повністю використати при вирішенні бойових завдань.

Спеціальні карти розподіляють на дві основні групи. До першої групи відносяться спеціальні карти, які виготовляють завчасно, а до другої групи - спеціальні карти, які виготовляють у ході бойових дій або під час підготовки до них.

Основними спеціальними картами, які виготовляють завчасно, є: оглядово-географічні, бланкові, аеронавігаційні, рельєфні, карти шляхів сполучення, карти геодезичних даних і багато інших. Всі ці карти створюються за класичними для цих видів карт технологіями. Проте особливу увагу за останні 10-15 років передові країни світу приділяють створенню цифрових карт, виготовлення яких потребує передових досягнень науки і найсучасніших технологій. Тому вивчення спеціальних карт розпочнемо з цифрових карт, а основні вимоги до них, принципи створення цифрової картографічної інформації і можливі напрямки її застосування у Збройних Силах України розглянемо більш детально.

Цифрова карта - це систематизований запис у цифровій формі на машинному носієві змісту топографічної карти, тобто просторових координат об'єктів місцевості, їх кодів та характеристик, визначених за єдиною системою класифікації і кодування картографічної інформації у заданій проекції, системі координат і висот, а також у прийнятому для топографічних карт розграфленні на номенклатурні аркуші.


Основою для формування цифрових карт є цифрова картографічна інформація.

Цифрові карти повинні відповідати наступним вимогам:

1.Створюватися з розподілом інформації на номенклатурні аркуші, які покривають місцевість у рамках аркушів топографічних карт масштабів 1:25 000 -1:1 000 000.

2.Створюватися у Системі координат 1942 року в рівнокутній поперечно-циліндричній проекції Гаусса.

3.Забезпечувати можливість машинного визначення даних про розташування об'єктів та їх характеристик.

4.Давати можливість отримувати цифрові значення кількісних і якісних характеристик та кодів об'єктів у єдиній системі класифікації та кодування картографічної інформації.

5.Мати таку класифікацію об'єктів та елементів місцевості, яка відповідала б класифікації, що прийнята для топографічних карт масштабів 1:25 000-1:1 000 000.

6.Структура представлення інформації цифрових карт повинна забезпечити можливість внесення змін та доповнень без погіршення точності даних, які вже є.

7.Мати таку структуру представлення інформації цифрових карт, щоб з них була можливість виділити незалежні моделі наступних елементів карти:

а) елементів математичної основи;

б) рельєфу місцевості;

в) гідрографії;

г) населених пунктів;

д) промислових та соціально-культурних об'єктів;.

е) грунтово-рослинного покриву тощо.

Основні принципи створення цифрової картографічної інформації базуються на видах інформації про місцевість, що використовувалися до наступного часу.

Основними видами інформації про місцевість є картографічні матеріали та матеріали аерофотокосмічної зйомки.

Створення цифрової картографічної інформації за картогра­фічними матеріалами може виконуватися за дігітайзерною або сканерно-векторною технологіями, які можуть бути застосовані як окремі закінчені технології, так і сукупні (частина цифрової картографічної інформації створюється за дігітайзерною технологією, а частина - за сканерно-векторною). Основною для створення цифрової картографічної інформації за картографічними матеріалами є копії з топографічних карт.

Створення цифрової картографічної інформації за матеріалами аерофотокосмічної зйомки може виконуватися на аналітичних

 

фотограметричних приладах або за сканерно-векторною обробкою аерофотокосмічних знімків. Основою для створення цифрової картографічної інформації за цією технологією є матеріали аерофотокосмічної зйомки.

У зв'язку з розвитком нової техніки та створенням нових технологій у сфері геодезичних робіт, збір цифрової картографічної інформації виконується за допомогою електронних тахеометрів або приймачів GPS (див. підрозд. 13.8).

У збройних силах передових країн світу цифрова картографічна інформація використовується в наступних напрямках.

У навігації - для керування повітроплаванням; у наземній, морській (надводній та підводній) навігації-для роботи зданими систем глобального позиціювання.

У топографічному аналізу місцевості - для топографічного моделювання місцевості, аналізу можливості подолання водних перешкод, аналізу прямої видимості і визначення полів невидимості, аналізу пересування пересіченою місцевістю.

У стратегічному плануванні операцій - для інтегрованого планування театрів військових дій, моделювання траєкторій польотів супутників, ракет, літаків, керування наведенням снарядів, плануванння десантних операцій.

У тактичному керуванні операціями -для керування бойовими системами, планування розміщення бойових угруповань, моделювання десантних і берегових операцій, підводних бойових дій, операцій сил спеціального призначення, транспортного планування.

Підтримка основних операцій - для розробки лінії оборони, контролю навколишнього середовища; планування, розміщення і обліку засобів обслуговування; планування полігонів; навчання, вивчення водних ресурсів і лісового господарства.

У розвідці - для боротьби з тероризмом, аналізу критичних зв'язків, оборонних досліджень, спостереження за виробництвом озброєння.

Висновки спеціалістів свідчать проте, що об'єм використання цифової картографічної інформації у вирішенні військових завдань складає близько 80 % , отже, навіть коротко розглянуті напрямки використання цифрових карт у військовій справі дають змогу зробити висновок про те, що майбутнє Збройних Сил України у всебічному застосуванні цифрових карт.

Необхідно відзначити також і те, що Воєнно-топографічна служба Збройних Сил України своєчасно визначила основні напрямки


озвитку у цій галузі і сьогодні за своїм потенціалом цифрового артографічного забезпечення Україна є однією з провідних держав світу.

Оглядово-географічні карти призначені для вивчення фізико-еографічних умов театру воєнних дій, окремих районів або пераційних напрямків і видаються в масштабах 1:500 000,1:1 000 000, :2 500 000,1:5 000 000 і 1:10000 000. Карти мають стандартні розміри ркушів (80x90 см по внутрішній рамці), загальне навантаження змісту их карт менше, ніж на топографічних картах.

Бланкові карти призначені для виготовлення інформаційних, ойових та розвідувальних документів. За змістом вони є копіями опографічних або оглядово-географічних карт відповідних іасштабів, але друкуються меншою кількістю фарб ослаблених онів або лише однією фарбою.

Аеронавігаційні карти призначені для підготовки і авігаційного забезпечення польотів авіації. На цих картах більш аочно зображаються об'єкти та елементи місцевості, які для авіації надійними орієнтирами або перешкодами в польоті. Карти идаються в масштабах 1:2 000 000 і 1:4 000 000.

Рельєфні карти виготовляють найчастіше на гірські райони в іасштабах 1:500000 та 1:1000 000. Карти призначені для вивчення а оцінки рельєфу місцевості при плануванні організації бойових дій ійськ і польотів авіації. Ці карти дають наочне об'ємне зображення ельєфу з картографічним зображенням інших елементів місцевості.

Карти шляхів сполучення масштабів 1:500 000 та 1:1 000 000 ризначені для планування і здійснення пересування військ та рганізації військових перевезень. Ці карти мають більш детальні ехнічні та експлуатаційні характеристики мережі доріг порівняно з опографічними картами відповідних масштабів.

Карти геодезичних даних призначені для швидкого і більш очного визначення координат вогневих позицій і цілей. Координати очок для цих карт визначають за великомасштабними картами, ланами або фотограметричними методами, які забезпечують еобхідну точність. Для надрукування спеціальних даних икористовують топографічні карти відповідних масштабів.

Під час підготовки або в ході бойових дій військ виготовляють пеціальні карти, які необхідні командирам і штабам для вирішення знкретних бойових завдань. Проте такі карти створити завчасно еможливо, тому що необхідні дані можна отримати тільки в результаті ойових дій військ. До таких карт належать: карти зміни місцевості, зрти з розвідувальними даними про противника, карти ділянок річки, арти орієнтирів та інші. Такі карти видають шляхом друкування пеціальних даних на бланкові або топографічні карти, зміст яких становлюють відповідні штаби.


Карти зміни місцевості масштабів 1:100 000 і 1:200 000 призначені для доведення до штабів і військ інформації про зміни місцевості в результаті прогнозування або фактичного застосування противником ядерної зброї (зруйновані населені пункти, мости, гідротехнічні споруди, затоплені ділянки місцевості, завали в лісах тощо). Крім зруйнованих об'єктів місцевості на картах повинні бути показані об'єкти, які залишилися (мости, ділянки доріг та інші об'єкти, які можна використати як орієнтири).

Карти з розвідувальними даними про противника (розвідувальні карти) залежно від призначення бувають оглядові і детальні. Оглядові розвідувальні карти масштабів 1:200 000 і 1:500 000 призначені для вивчення загального накреслення оборонних рубежів, районів угруповань противника, а детальні розвідувальні карти масштабів 1:50 000 і 1:100 000 призначені для більш докладного вивчення рубежів (вузлів) оборони противника та визначення цілей для стрільби і бомбардування.

Карти ділянки річки масштабів 1:25 000 і 1:50 000 призначені для детального вивчення річки і підходів до неї з метою вибору ділянки, зручної для форсування або її оборони. Карта має детальні відомості про річку (ширину і глибину, швидкість течії, грунт і профіль дна, стрімкість та грунт берегів, переправи і броди з їх характеристиками, гідротехнічні споруди і можливі зміни режиму річки після їх зруйнування). Крім того, виділяють усі дороги, прохідність поза дорогами, характеристики підходів до річки, ділянки з захисними та маскувальними властивостями, а також орієнтири для руху вночі або при обмеженій видимості.

Карти орієнтирів мають умовні найменування елементів місцевості та її окремих об'єктів. Характерним орієнтирам надаються номер або назва, якими користуються при управлінні військами під час бою.

Плани міст складають у масштабах 1:10 000 або 1:25 000 на територію міст, важливих залізничних вузлів, військово-морських баз та інших важливих населених пунктів та їх околиць. Вони призначені для детального вивчення міст і підходів до них, орієнтування, виконання точних вимірів і розрахунків при організації і веденні бою.

На планах міст точно відображені місцезнаходження, стан, контури і характер споруд, а також приміської місцевості; вони дозволяють швидко виявити найважливіші об'єкти і орієнтири міста, магістральні вулиці, перешкоди у передмісті.

Плани міст забезпечують наочне відображення розпланування і забудови міста, надійне орієнтування в них і точне цілеуказання, швидке визначення координат і висот точок, отримання необхідних якісних і кількісних характеристик об'єктів.

Для більш повного і швидкого вивчення плану міста, а також я забезпечення точного цілеуказання складають довідку, список зв вулиць і площ, підписаних на плані, перелік виділених на плані жливих об'єктів, які розміщують урізками на ділянках, вільних від зраження міста і важливих об'єктів або видають окремим додатком плану.

 








Дата добавления: 2015-10-29; просмотров: 3349;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.014 сек.