Вимірювання поверхневого натягу рідини за методом Ребіндера

 

На рис. 7.4 показано спрощений прилад для видування бульбашок повітря в рідину. Вузький кінець С трубки ледве торкається поверхні рідини. Якщо натиснути на резинову кулю Ато всередині трубки тиск повітря буде більший за атмосферний тиск . Різниця тисків реєструється рідинним манометром В. Зрозуміло, що різниця тисків прямопропорційна величині ( різниці висот рідини в колінах манометра). По мірі збільшення тиску на кінці трубки С з’являється бульбашка повітря, яка проштовхується в рідину.

 

Рис. 7.4. Зовнішній вигляд пристрою для вимірювання коефіцієнту поверхневого натягу рідин за методом Ребіндера

 

Поява бульбашки призводить до вигину і збільшення поверхні рідини. Тому, з боку рідини, в місті контакту трубки з рідиною будуть діяти сили поверхневого натягу. Вони протидіють спробам викривити поверхню рідини. Дія сил поверхневого натягу обумовлює додатковий тиск під викривленою поверхнею , який треба подолати, аби проштовхнути бульбашку повітря у рідину.

Відривання бульбашки повітря від кінця трубки Свідбувається тоді, коли різниця тисків стане дорівнювати тиску . Величина прямо пропорційна поверхневому натягу рідини .

Оскільки різниця тисків прямо пропорційна різниці висот у колінах манометра , а тиск прямо пропорційний поверхневому натягу, то для моменту відривання бульбашки можна записати

, (5)

де А− коефіцієнт пропорційності, або стала приладу, яка залежить від його конструктивних особливостей.

Для визначення сталої приладу А проводиться дослід з рідиною, поверхневий натяг якої відомий. У лабораторній роботі використовують дистильовану воду. Значення визначається за графіком залежності поверхневого натягу дистильованої води від температури , а відповідні покази манометра визначаються за результатами вимірів.

Для дистильованої води в момент відривання бульбашки

. (6)

Звідки .

Тоді поверхневий натяг досліджуваної рідини можна знайти за формулою:

(7)

Таким чином, для визначення поверхневого натягу рідини за методом Ребіндера необхідно:

1. Визначити за показами манометра значення тиску при якому утворюються бульбашки в рідині з відомим поверхневим натягом .

2. Обчислити сталу приладу за формулою:

(8)

3. Визначити за показами манометра значення тиску при якому утворюються бульбашки в досліджуваній рідині.

4. Обчислити поверхневий натяг рідини за формулою:

(9)

 








Дата добавления: 2015-10-26; просмотров: 2096;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.