Дуалізм хвиль та частинок

Світло являє собою складне явище: в одних випадках воно веде себе як електромагнітна хвиля, в інших - як потік особливих частинок (фотонів). Говорять, що світло володіє одночасно і хвильовими і корпускулярними властивостями.

Аналізуючи явища інтерференції, дифракції та поляризації світла ми підкреслюємо хвильову природу світла. Розглядаючи явище фотоефекту, уявляємо світловий потік у вигляді потоку частинок - фотонів.

По сучасним уявленням не тільки електромагнітне випромінювання має властивості хвиль і властивості частинок, але й будь-яка мікроскопічна частинка, наприклад електрон, має як корпускулярні, так і хвильові властивості. Встановлено, що рухові частинки можна співставити хвилю, довжиною , де - стала Планка, р – імпульс частинки. Енергія частинки Е пов'язана з частотою співвідношенням . Корпускулярні та хвильові властивості частинок невід'ємні одна від одної. Очевидно, не існує частинок, які володіють тільки корпускулярними, або тільки хвильовими властивостями. Виходячи з цього, був відкритий фундаментальний закон природи, який називається дуалізмом хвиль та частинок, або корпускулярно-хвильовим дуалізмом.

Явища, пов'язані з поляризацією світла розглядаються на основі хвильових властивостей світла. Тому, не розглядаючи корпускулярних уявлень, будемо вважати, що світло являє собою електромагнітну хвилю.

 








Дата добавления: 2015-10-22; просмотров: 659;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.