Гарантії особистої безпеки співробітника податкової міліції при застосуванні вогнепальної зброї.

Стаття 151 . Гарантії особистої безпеки озброєного працівника міліції.

Працівник міліції має право оголити вогнепальну зброю і привести її у готовність, якщо вважає, що в обстановці, яка склалася, можуть вникнути підстави для її застосування. При затриманні злочинців чи правопорушників або осіб, яких працівник міліції запідозрив у скоєні злочинів чи правопорушень, а також: при перевірці документів у підозрілих осіб, працівник міліції може привести у готовність вогнепальну зброю, що є попередженням про можливість її застосування.

Спроба особи, яка затримується працівником міліції із вогнепальною зброєю в руках, наблизитись до нього, скоротивши при цьому визначену ним відстань, чи доторкнутись до зброї, дають право міліції застосувати вогнепальну зброю. (Закон доповнено статтею 15-1 згідно з Законом №10 101/95-ВР від 14.03.95).

Введення нової статті до Закону "Про міліцію" свідчить про тенденцію правового захисту співробітників міліції з боку держави.

Частина 1 даної стаття дозволяє співробітнику міліції вчасно підготуватися до припинення злочинних дій у випадках, коли обстановка, свідчить про те, що можуть виникнути обставини до застосування вогнепальної зброї.

Приведення вогнепальної зброї у готовність - це послідовне виконання комплексу дій, після яких можна вести вогонь без перешкод. Оголення зброї - це таке положення зброї, коли вона знаходиться в руці співробітника міліції і її бачать оточуючі.

Приведення вогнепальної зброї є попередженням про застосування вогнепальної зброї.

Злочинець - це особа, яка визнана судом винною у скоєні злочину.

Правопорушник - це особа, яка скоїла правопорушення.

Особа може бути запідозрена у скоєні злочину на підставі достовірних даних. Такими визнаються обставини, коли:

- Цю особу застали при вчиненні злочину або безпосередньо після його вчинення.

- Очевидець, в тому числі й потерпілі, прямо вкажуть на дану особу, що саме вона вчинила злочин.

- При наявності інших даних про винність особи у скоєні злочину допустимо оголити зброю та привести її у готовність, коли особа, яку затримують, намагається втекти.

Затримання правопорушників, злочинців, осіб, що запідозрені у скоєні злочину, може перерости у відкрите протистояння, до якого співробітник міліції повинен бути готовим (наприклад у випадках перевірки документів, які характеризуються невизначеністю). Після того, як співробітник міліції оголить зброю, він повинен контролювати ситуацію, не допустити спроб заволодіти зброєю.

Частина 2 ст. 151 надає право працівникові міліції встановлювати так звану "зону безпеки", тобто утримувати особу, щодо якої можуть виникнути підстави застосування зброї, на певній відстані на період її затримання, перевірка документів та доставлення особи, яка затримана, в підрозділ міліції. Це обумовлено тим, що перебування співробітника міліції на малій відстані не може гарантувати йому особистої безпеки в різі стрімкого нападу правопорушника.

У законі не вказано, на якій відстані працівник міліції має утримувати правопорушника. Аналіз ситуації затримання правопорушників дозволяє зробити висновок про те, що треба утримувати особу, яка затримується, на відстані - 5-7 м. (дистанція повинна бути більша за ту, з якої можна провести атаку). В умовах обмеженого простору працівник міліції повинен контролювати ситуацію за допомогою фізичного контролю або спеціальних засобів, тому що оголена вогнепальна зброя на малій відстані може бути відібрані правопорушником за допомогою прийомів.

Спроба особи, що затримується працівником міліції з оголеною вогнепальною зброєю, наблизитись до нього, скоротивши при цьому вказану ним відстань або доторкнутись до зброї, дає працівнику міліції право застосувати вогнепальну зброю.

Для того, щоб у даних випадках застосування зброї було законним, особа, яка затримується працівником міліції з оголеною вогнепальною зброєю, повинна бачити або знати (з попередження працівника або з інших джерел), що затримується працівником міліції під загрозою застосування вогнепальної

зброї. Вимоги працівника міліції про те, щоб особа, залишалась на місці і не наближалась, скоротивши при цьому зазначену працівником міліції відстань, повинні бути чіткими, ясними, зрозумілими особі, яка затримується. Ця особа попереджається про те, що в разі невиконання цих вимог проти нього буде застосовано вогнепальну зброю.

Наближення особи, яка затримується, до працівника міліції після попередження, не може бути не розцінено як напад, небезпечний для життя і здоров'я співробітника міліції. Це не може бути незрозумілим і особі, яка затримується. Тому закон переносить весь ризик непоправних наслідків на таку особу.

Питання до лекції № 5

1. Загальні положення безпеки при поводженні з вогнепальною зброєю?

2. Заходи безпеки при поводженні з вогнепальною зброєю під час виконання службово-професійних завдань?

3. Навести класифікацію спеціальних засобів?

4. Дати характеристику засобам індивідуального захисту?

5. Дати характеристику засобам активної оборони?

6. Дати характеристику засобам проведення спеціальних операцій?

7. Дати характеристику засобам відкриття приміщень?

8. Дати практичні рекомендації по застосуванню спеціальних засобів співробітниками податкової міліції при виконанні службових обов'язків?

9. Правові підстави та практичні рекомендації по використанню зброї та
спеціальних засобів що знаходиться у власному користуванні?

 








Дата добавления: 2015-10-21; просмотров: 1847;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.