Сутність інноваційно)' моделі розвитку національної економіки

Інтеграція України в Європейський економічний простір обу­мовлює необхідність підвищення її конкурентноздатності через реалізацію інноваційної моделі розвитку.

Реалізація інноваційної моделі національної економіки дасть можливість збільшити обсяг наукомісткої продукції з високою додатковою вартістю.

Сьогодні частка такої вітчизняної продукції станс вить біля 0,1 % на світовому ринку високотехнічної продукції, що оцінюється в 2,5-3,0 трлн. дол. США. ІнноЕіаційна активність українських підприємств залишається низькою. Так, у 2004 р. частка промис­лових підприємств, що займаються інноваційною діяльністю становила 12,8 % від загальної кількості таких підприємств [13].


Тема7.1. Модель інноваційного розвитку національної економіки

Чому виникає необхідність у впровадженні інноваційної моделі розвитку національної економіки?

1. Ключовим фактором економічного зростання є розвиток тих галузей, що визначають науково-технічний прогрес (НТП). Це є конкурентною перевагою національної економіки.

2. Економічний розвиток в національній економіці характе­ризується певною нерівномірністю. Динаміка світового ринку характеризується формування макрогенерації, що утворюють той чи інший технологічний уклад як джерело економічного зростання. Сьогодні - це п'ятий технологічний уклад в межах сучасного індустріального розвитку України, а також шостий, що є перехідним до постіндустріального технологічного способу виробництва.

3. Сучасне технологічне зростання має глобальний характер і залежить від конкурентноздатності національної економіки і її порівняльних переваг. Якщо національна економіка відтворю­ється на базі досягнень НТП, то вона має кращі можливості реалізувати свої інноваційні переваги через отримання квазі-ренти від генерації нових ідей, технологій тощо.

4. Кожному технологічному укладу відповідає конкретна система
інститутів, і організаційно-управлінських структур, що забез­
печує розширене відтворення виробничо-технологічних систем.
Інноваційна модель розвитку національної економіки реалі­
зується на основі Постанови Кабінету7 Міністрів України №639 від
2003 року "Про реалізацію інноваційної моделі та стратегію
сталого розвитку в Україні"
[1; 2; 239д].

Основними пріоритетними напрямами для реалізації іннова­ційної моделі в національній економіці є: -машинобудівний комплекс (літакобудування, морський

транспорт, пасажирський транспорт); - металургійний паливно-енергетичний комплекс (розвиток

альтернативних видів енергетики); - аграрно-промисловий комплекс (АПК); - медична та мікробіологічна промисловість; -нові наукові технологіїтастворення науково-освітніх кластерів; - легка та харчова промисловість.


Розділ 7. Перспективні моделі розвитку національної економіки








Дата добавления: 2015-10-21; просмотров: 585;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.