Колонтитули

Слова „колонтитул” не має в тлумачному словнику української мови. Це слово — спеціальний видавничий термін.

Колонтитул (від франц. colonne — стовпець і лат. titulus — напис, заголовок), заголовкові дані (назва твору, частини, глави, параграфа тощо), що розміщуються над текстом (верхній колонтитул) або під текстом (нижній колонтитул) кожної сторінки книги, газети, журналу.

В енциклопедичних виданнях і словниках колонтитули (назви першої й останньої статей на кожній сторінці або їхні початкові букви) заміняють зміст, полегшуючи пошук потрібного матеріалу. У науковій і

навчальній літературі зі складною будовою тексту колонтитули служать для тієї ж мети. У журналах в колонтитулах звичайно розміщують прізвища авторів і назви статей, у газетах — заголовок, дату випуску й порядковий номер газети.

При встановлені колонтитулів слід пам’ятати:

Верхній колонтитул не ставиться на першій сторінці великого розділу, а нижній — на останній.

Колонтитули не ставляться на: титульних сторінках; сторінках, що містять лише ілюстрації та не містять тексту; сторінках з вихідними даними видання.

Колонтитули можуть бути постійними в усьому документі, а можуть розрізнятись за розділами (при чому, колонтитул кожного розділу повинен відповідати темі даного розділу).

Для створення колонтитула необхідно виконати команду Верхний колонтитул (Нижний колонтитул) з групи Колонтитулы на вкладці Вставка. У випадному списку команди Верхний колонтитул (Нижний колонтитул) можна також вибрати команди для зміни колонтитулів чи їх видалення.

Рис. 23.3

Вставка номерів сторінок

Для вставки номера сторінки слід скористатися командою Номер страницы в групі Колонтитулы на вкладці Вставка, та вибрати потрібний формат номера сторінки. Тут також можна змінити формат номера сторінки чи видалити номера сторінок.

Рис. 23.4

Для того, щоб номер сторінки не відображався на першій сторінці, слід відкрити діалогове вікно Параметры страницы та на вкладці Источник бумаги поставити прапорець навпроти надпису первой страницы групи Различать колонтитулы.

Рис. 23.5








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1309;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.