На нього накладається відповідальність за організацію життя дітей, формування та виховання колективу, за стан навчально-виховної роботи в класі.

Як вихователь, він піклується про всебічний розвиток учнів, про виховання в них працелюбства, колективізму, про підвищення якості знань та про зміцнення дисципліни і порядку в класі.

Всю цю роботу класний керівник проводить не в порядку самодіяльності, а як офіційна, посадова особа. Він несе відповідальність перед керівництвом школи та органами народної освіти за підтримання та організацію виховної роботи в своєму класі.

Класний керівник виконує діагностичну, організаторську, виховну та координаційну функції.

Діагностична функція передбачає вивчення класним керівником учнів свого класу. Знання особливостей дітей, їхніх інтересів, нахилів, потреб, та інших якостей, дає змогу організувати результативний щоденний вплив на учнівський колектив загалом, і на кожного учня зокрема.

Організаторська функція полягає в умінні залучати колектив класу до різних видів виховної діяльності: пізнавальної, суспільно-корисної, ціннісно-орієнтаційної, художньо-творчої, вільного спілкування, організації дозвілля учнів.

Виховна функція є найскладнішою в діяльності класного керівника, це основна функція. Звичайно, увагу привертають і питання навчальної роботи класного керівника у своєму класі, підвищення рівня знань учнів. Але до їх вирішення він підходить, передусім, як вихователь. Він допомагає всім учням класу в підвищенні якості навчання, діючи, головним чином, засобами виховання (виховання свідомого та відповідального відношення до навчальних обов’язків, організації взаємодопомоги в навчанні, привчанні школярів дотримуватися шкільного режиму та ін.).

Класний керівник більше, ніж інші вчителі, спілкується з учнями свого класу. Спілкування зучнями не обривається дзвоником. Вчитель і після уроків виступає в ролі вихователя, організатора життя та діяльності класного колективу. В своїй роботі він займається учнівським самоврядуванням, допомагає дитячому активу використовувати їх виховні можливості.

Координаційна функція. В кожному класі працює певний колектив вчителів, який повинен керуватися єдиними вимогами до учнів, використовувати індивідуальний підхід до них. Організатором та душею цього колективу є класний керівник. Він вивчає особливості навчально-виховної роботи вчителів свого класу, знайомиться з їх вимогами та стосунками з учнями, обмінюється з ними думками про поведінку окремих учнів, про методи впливу на них. Об’єднання та направлення виховної діяльності вчителів класу – це його важливе завдання.

Успіх виховної діяльності класного керівника залежить також від тісного контакту з батьками учнів. Це дозволяє забезпечити єдність суспільного та сімейного виховання. Таким чином, координаційна функція – це органічна єдність учительського та батьківського колективів під керівництвом класного керівника.

Діяльність класних керівників скеровується директором та його помічниками. Основні функції та обов’язки класного керівника розкриті в «Положенні про класного керівника» та в «Орієнтованому змісті виховання в національній школі».

В яких би умовах не працював класний керівник, яким би класом не керував, його увага повинна бути направлена на всебічний розвиток особистості школяра. Все в його діяльності повинне спиратися на цю основну мету виховання.

 

ІІ. Система роботи класного керівника – це сукупність взаємопов’язаних між собою виховних заходів, що випливають з цілей та завдань виховання. Вона передбачає продуманий відбір посильного для учнів виховного матеріалу та уміле використання найбільш ефективних засобів та методів впливу на школярів.

Вкажемо основні розділи виховної роботи класного керівника.

1. Вивчення учнів. Класний керівник проводить загальне вивчення класу та кожного учня окремо. В результаті цього створюються необхідні умови для правильної, раціональної організації виховної роботи в класі, для здійснення індивідуального підходу до учнів. Вивчення учнів продовжується протягом всього терміну їх навчання.

2. Організація та виховання класного учнівського колективу. Це один з основних, провідних розділів роботи класного керівника. Об’єднуючи учнів в дружний та цілеспрямований колектив, класний керівник створює передумови для успішного вирішення навчально-виховних завдань. Він впливає на окремих учнів, і на клас в цілому, не лише силою свого авторитету, а й шляхом формування колективної думки класного колективу. Клас стає колективом не відразу. Він формується в міру того, як в ньому накопичується досвід спільної діяльності класного керівника та його активу, створюються позитивні тенденції, зростають та зміцніються товариські зв’язки, складаються правильні взаємовідносини з загальношкільним колективом. В третьому розділі цієї книги розповідається про основні ідеї створення учнівського колективу в класі та про форми і методи його виховного впливу на учнів.

3. Підвищення якості знань та зміцнення дисципліни учнів.Високий рівень знань та свідома дисципліна – найважливіші показники правильної організації навчально-виховної роботи в класі. Класний керівник турбується про підвищення якості знань школярів, намагається попередити відставання окремих учнів та другорічництво в своєму класі. Значне місце в його діяльності займає робота по вихованню учнів у дусі свідомої дисципліни, привчанню їх до виконання правил для учнів.

4. Організація та проведення позаурочної (позакласної) виховної роботи. В школах успішно застосовуються різноманітні її форми. Виховання на уроках, в процесі навчання доповнюється різноманітною позакласною діяльністю.

Позакласна виховна робота передбачає значні зусилля класного керівника. На уроці він виступає головним чином в ролі вчителя, а функції, пов’язані з класним керівництвом, виконуються в позаурочний час. Різноманітна та багатогранна позакласна виховна робота з учнями свого класу лягає на плечі вчителя. Але проводить він її спільно з учнівським колективом, при активній участі вчителів та за допомогою дирекції школи.

5. Допомога дитячим органам самоврядування, співпраця з ними. Староста класу та члени учнівського активу виконують в школі дуже важливі виховні функції (див.лекцію 4). Класний керівник знаходить в них опору для виховного впливу на класний колектив в цілому та окремих учнів. За останні роки роль учнівського самоврядування в проведенні позакласної виховної роботи значно зросла.

6. Робота з батьками учнів. Кожен вчитель підтримує контакт з батьками учнів. Більш тісний зв’язок школи з сім’єю здійснюється через класних керівників. Вони більше спілкуються з батьками школярів, інформують їх про навчальну роботу та поведінку дітей, вказують на шляхи спільної діяльності та виховання дітей. Цьому питанню присвячена лекція 5 даної книги.

Ось основні розділи виховної роботи класного керівника. Всі вони взаємопов’язані. Наприклад, виключення з кола діяльності класного керівника вивчення учнів прирекло б на невдачу організацію учнівського колективу, ускладнило б боротьбу за якість знань та дисципліну класу. Недооцінка роботи з батьками привела б до зниження всієї виховної роботи класного керівника.

В шкільній практиці склалися та успішно застосовуються різноманітні форми організації виховної роботи. В педагогічній літературі та в практиці виховної роботи найбільш розповсюдженим є розподіл форм організації виховання на фронтальну, індивідуальну та групову. В практиці класних керівників здебільшого використовують всі ці три форми.

1. Фронтальна робота з класом. Особливість її – одночасне охоплення виховними заходами всіх учнів класу. Вона проводиться за планом класного керівника в певні дні та години. Іноді ця форма організації виховної роботи називається «годиною класного керівника», «виховною годиною». Ці назви не можна назвати вдалими. Виходить так, що виховна робота проводиться класним керівником лише під час цієї «години», а в інший час вихованням він нібито не займається. Але насправді це не так. Виховна робота здійснюється у класі повсякденно. А «година класного керівника», що проводиться фронтально з усім класом, - це лише одна з форм організації виховної роботи з класом. Це можуть бути також бесіди з питань моральності, колективне читання та обговорення цікавих книг, збори учнів, читацькі конференції, зустрічі зі знаменитими людьми, колективні відвідування кінотеатрів, театрів, туристично-краєзнавчі походи. Фронтальні заходи звичайно проводяться щодня. Більшість класних керівників готується до проведення фронтальної роботи з класом так, як вони готуються і до уроку, тобто заздалегідь продумують план, основні питання бесіди, зустрічі або зборів, дають різноманітні доручення учням, добирають цікаві факти з життя класу, школи.

Класний куточок. Основне місце, де проходить навчальна та позанавчальна діяльність учнів у школі – це закріплена класна кімната. У ній, разом з активом класу, класний керівник оформлює класний куточок. В ньому можна знайти основні документи класного колективу, матеріали, що відображають його плани та справи (список учнів, графік чергувань, план роботи, розподіл громадських доручень, стінгазета, приблизний режим дня). Класний куточок є ніби дзеркалом, що відображає життя та діяльність класу, його успіхи та невдачі. В обладнанні класного куточку та в поповненні його новими матеріалами активну участь приймають вчителі та актив класу.

Індивідуальна робота з учнями. В діяльності класного керівника індивідуальна робота з учнями займає значне місце. В будь-якому класі є учні, які потребують особливої уваги. Це відстаючі в навчанні, ліниві, недисципліновані учні. Зустрічаються іноді в класі і самовпевнені, зарозумілі діти. За допомогою активу класу, всіх вчителів та батьків школярів, необхідно допомогти їм позбутися цих недоліків. Додаткової уваги потребують також сором’язливі та малоактивні учні, талановиті учні, які проявляють підвищений інтерес до певного предмету. Кожному потрібен індивідуальний підхід, індивідуальна робота.








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 1016;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.