ВИРОБНИЧІ ФОНДИ ПІДПРИЄМСТВА ТА ЇХ КРУГООБІГ

Основою економічного відокремлення і господарської самостійності всіх підприємств є матеріальні та фінансові ресурси, які утворюють виробничі фонди і використовуються для обслуговування процесів виробництва та обігу. Виробничі фонди знаходяться в постійному русі.

У процесі індивідуального відтворення кошти, вкладені в діяльність підприємства послідовно проходять певні стадії, здійснюється своєрідний кругообіг. Для якого характерним є те, що від безпосереднього обміну товарів (Т - Т) звернення відрізняє використання між контрагентами (суб'єктами економічних відносин) грошей (Т - Д - Т). Гроші пересуваючись від одного учасника обміну до іншого, через певний час використовуються на покупку товарів і послуг, тим самим досягається безперервність звернення.

В умовах приватної власності, кошти, авансовані на виробництво товарів, набувають форму капіталу.

Виробничі фонди підприємства (капітал) проходять три стадії, послідовно набуваючи три форми - грошову, продуктивну, товарну - і в кожній виконують відповідні функції.

І стадія - Сфера обігу. Форма - грошова. Мета: створення умов для виробництва вартості товарів.

ІІ стадія - Сфера виробництва. Форма - продуктивна, тобто у вигляді засобів виробництва і робочої сили. Мета: виробництво вартості товарів і прибутку.

ІІІ стадія - Сфера обігу. Форма - товарна. Мета: реалізація товару, тобто перетворення товару в гроші.

Таким чином, процес послідовного проходження виробничими фондами (капіталом) трьох стадій і зміни ними функціональних форм (грошової, продуктивної, товарної) називається кругообігом фондів (капіталу).

Отже, кругообіг виробничих фондів - це їх рух в процесі, якого вони проходять три стадії, набуваючи три форми, і в кожній з них виконують відповідну функцію.

Виробничі фонди постійно і одночасно перебувають у всіх трьох формах. Гроші перетворюються на засоби виробництва і робочу силу, останні перетворюються на товар, а товар - в гроші. Виконавши свою функцію, кожна з трьох форм переходить в наступну. Цим забезпечується безперервність процесу виробництва. Проте насправді з різних причин безперервність процесу може порушуватися на одній зі стадій.

Продуктивна частина виробничих фондів (капіталу), яка функціонує у сфері виробництва, ділиться на основні та оборотні.

Основні фонди - засоби праці, які беруть участь у процесі виробництва тривалий час, не втрачають своєї натуральної форми і переносять свою вартість на продукт частинами в міру фізичного зносу у формі амортизаційних відрахувань.

Оборотні фонди - предмети праці, які в процесі виробництва втрачають свою натуральну форму, а їх вартість повністю переноситься на продукт і після його продажу повертається до виробника протягом одного виробничого циклу.До оборотних фондів належить також вартість робочої сили, яка набуває форму фонду заробітної плати, оскільки спосіб обороту її такою ж, як і предметів праці. Отже, оборотні фонди повертаються до виробника в грошовій формі після кожного кругообігу.

На практиці матеріальну частину оборотних фондів становлять 3 групи:

1. виробничі запаси;

2. незавершене виробництво (предмети праці у виробництві, напівфабрикати);

3. витрати майбутніх періодів.

Виробничі запаси - це предмети праці, які ще не вступили у виробничий процес, але перебувають на підприємстві в певному розмірі, що забезпечує безперервність виробничого процесу у вигляді складських запасів (сировина й матеріали, покупні напівфабрикати, допоміжні матеріали, паливо і пальне, запасні частини для ремонту обладнання, тара і тарні матеріали, інструмент й інше).

Незавершена продукція - це предмети праці, які вже вступили у виробничий процес, але ще знаходяться на стадії обробки. У натуральному вигляді це напівфабрикати власного вироблення і незавершене виробництво. До незавершеного виробництва відносяться предмети праці, що не закінчені обробкою в даному цеху. Вони можуть знаходитися в процесі обробки на робочих місцях або в процесі переміщення від одного робочого місця до іншого. Напівфабрикати - предмети праці, які повністю оброблені в даному цеху, але потребують подальшої обробки в інших цехах.

Витрати майбутніх періодів - це витрати, пов'язані з перспективною підготовкою виробництва нових видів продукції та їх освоєнням.

Збільшення питомої ваги основних фондів веде до уповільнення обороту всіх фондів. Крім того, швидкість обороту різних частин основних фондів не однакова, оскільки до складу основних фондів входять засоби праці різної довговічності. Щоб обчислити оборот основних фондів у цілому, необхідно визначити середню величину оборотів його складових. У практиці господарювання необхідно розраховувати загальний оборот усіх виробничих фондів (основних і оборотних). Їх загальний оборот - це середній оборот різних його складових.








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 2479;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.