Глава 13. НОРМУВАННЯ ПРАЦІ

13.1 Суть і значення нормування праці.

13.2 Об'єкти нормування праці.

13.3 Режими праці і відпочинку. Класифікація витрат робочого часу.

13.4 Система нормативів і норм праці.

13.5 Методи нормування трудових процесів.

Резюме.

Терміни і поняття.

Запитання та завдання для індивідуальної роботи.

Література.

Для забезпечення високої ефективності виробництва, що е основою конкурентоспроможності підприємництва в ринкових умовах, вкрай важливо оптимізувати витрачання всіх видів задіяних ресурсів: живої та уречевленої праці (робочого часу, сировини, матеріалів, енергії, обладнання тощо). Першим кроком на шляху до оптимізації витрачання ресурсів є нормування, тобто науково обґрунтоване визначення кількості ресурсів, об'єктивно необхідних для ефективного підприємництва за наявного рівня розвитку продуктивних сил. * У ринкових умовах науково обґрунтоване нормування праці стає одним з найдієвіших засобів забезпечення конкурентоспроможності підприємства, оскільки сприяє скороченню затрат праці, економії коштів на оплату праці, а отже — зниженню собівартості продукції і підвищенню ефективності господарювання.

При вивченні матеріалів цієї глави завдання студента полягає в тому, щоб зрозуміти суть і значення нормування праці, з'ясувати його об'єкти, зміст роботи і методи нормування праці на підприємстві. Нормування праці є одними з найважливіших елементів організації праці, тому вивчати глави 12 і 13 потрібно комплексно.








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 498;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.