Зміст статей необоротних активів та джерел їх формування

 

1-й розділ активу Балансу містить інформацію про стан та структуру необоротних активів підприємства.

До статей необоротних активів належать:

1. Нематеріальні активи. Відображується первинна й залишкова вартість нематеріальних активів та сума накопиченої амортизації (у дужках). Первинна вартість може виступати у вигляді фактичної собівартості їх придбання чи створення або як справедлива вартість. За справедливою вартістю відображуються нематеріальні активи, які надійшли на підприємстві внаслідок обміну на ін об’єкти.

Справедлива вартість – сума, за якою актив може бути обмінений чи отриманий в операцій між незалежними, обізнаними та зацікавленими особами.

Питання обліку нематеріальних активів – їх визнання, оцінка та нарахування амортизаційних відрахувань регламентуються П(С)БО 8 „Нематеріальні активи”.

2. Незавершене будівництво (капітальні інвестиції). Відображується сума інвестицій у незавершене будівництво, включаючи вартість придбаного устаткування для монтажу і суму сплачених авансових платежів, пов’язаних з капітальним будівництвом; вартість придбання (виготовлення, створення, поліпшення, крім витрат на проведення поточного ремонту основних засобів, відтворення) об’єктів необоротних активів.

3. Основні засоби. Наводиться інформація про первинну вартість власних та орендованих об’єктів на умовах фінансового лізингу ( крім об’єктів інвестиційної нерухомості), цілісних майнових комплексів, їх залишкову вартість та суму нарахованого зносу (у дужках).У цій статі також включається вартість інших необоротних матеріальних активів.

Питання обліку основних засобів - їх визнання, оцінка та нарахування амортизаційних відрахувань регламентуються П(С)БО 7 „Основні засоби”.

4. Довгострокові біологічні активи. Відображується інформація про первинну вартість довгострокових біологічних активів, їх залишкову (справедливу) вартість і суму накопиченої амортизації (у дужках). До довгострокових біологічних активів відносяться зрілі біологічні активи, здатні давати сільськогосподарську продукцію або/чи додаткові біологічні активи протягом періоду довшого за рік та незрілі біологічні активи, вирощені (відтворені) протягом періоду, довшого за рік, за винятком тварин на вирощуванні та відгодівлі.

Питання обліку довгострокових біологічних активів – їх визнання, оцінка та нарахування амортизаційних відрахувань регламентуються П(С)БО 30 „Біологічні активи”.

5. Відстрочені податкові активи. Показується сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню в наступних звітних періодах внаслідок тимчасової різниці між обліковою і податковою базою оцінки.

Питання обліку відстрочених податкових активів – їх визнання, оцінка та нарахування регламентуються П(С)БО 17 „Податок на прибуток” та 35 „Податкові різниці”.

6.Довгострокові фінансові інвестиції. У цій статті окремо виділені фінансові інвестиції, які згідно з П(С)БО 12 „Фінансові інвестиції” передбачається обліковувати за методом участі в капіталі, і окремо вказуються інші фінансові інвестиції. Під фінансовими інвестиціями розуміються активи, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку за рахунок відсотків, процентів, дивідендів тощо, зростання вартості капіталу або отримання інших вигод для інвестора.

Довгострокові фінансові інвестиції – це інвестиції, які не можуть бути класифіковані як поточні. Як правило, це інвестиції в цінні папери з довготривалим терміном погашення та інвестиції в спільну діяльність інших підприємств.

Питання обліку фінансових інвестицій – їх визнання, оцінка та класифікація регламентуються П(С)БО 12 „Фінансові інвестиції”.

7. Довгострокова дебіторська заборгованість. Відображується заборгованість юридичних та фізичних осіб, яка буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу. Наприклад, дебіторська заборгованість орендаря за фінансову оренду (лізинг).

Довгострокова дебіторська заборгованість відображується в балансі з теперішньою вартістю.

8. Інвестиційна нерухомість. У цій статті відображується окремо первісна, справедлива (залишкова) вартість інвестиційної нерухомості і суму зносу по неї. До інвестиційної нерухомості відносяться об’єкти нерухомого майна, які утримуються підприємством з метою отримання доходу шляхом їх здачі в оренду (фінансову оренду).

9. Гудвіл. У цій статті відображується сума визначеного гудвілу внаслідок придбання (злиття) іншого підприємства або цілісного майнового комплексу. Гудвіл визначається як різниця між справедливою вартістю активів та ринковою (справедливою) вартістю придбання. Характеризує репутацію підприємства ( доходність, рейтинг, платоспроможність тощо).

Гудвіл відображується в консолідованій звітності, так же як і частка меншості.

10. Інші необоротні активи. Зокрема показується залишок коштів на банківському рахунку щодо яких існує обмеження до використання.

Бухгалтерський облік ведеться щодо кожного об’єкта окремо і відображується у балансі згідно вимог відповідних положень (стандартів).

Для підрахунку підсумку 1-го розділу активу Балансу береться залишкова вартість нематеріальних активів, основних засобів і довгострокових біологічних активів. Залишкова вартість визначається як різниця між первинною вартістю і сумою зносу (накопиченої амортизації), яка наводиться в дужках.

Джерелами інформації для складання цього розділу є записи залишків на рахунках класу 1 „Необоротні активи” і залишок рахунку 205”Будівельні матеріали”, а саме, вартість устаткування, що потребує монтажу.

 








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 1122;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.