Стаття 158-1 КК України Голосування виборцем на виборчій дільниці більше ніж один раз

Безпосереднім об’єктом злочину, передбаченого ст. 1581 КК України, є суспільні відносини, які виникають при реалізації громадянами свого виборчого права та права на участь у референдумі, нормальній діяльності виборчої комісії та комісії з референдуму, а також встановлений законом порядок голосування на виборах чи референдумі.

Об’єктивну сторону злочину передбаченого ч. 1 ст. 1581 КК України утворює голосування виборцем, який бере участь у виборах або референдумі на виборчій дільниці більше ніж один раз.

Аналіз виборчого законодавства та законодавства про референдум свідчить, що під голосуванням виборця на виборчій дільниці або дільниці з референдуму слід розуміти встановлений порядок отримання, заповнення та опускання в скриньку для голосування виборцем свого виборчого бюлетеня або бюлетеня для голосування на референдумі. Голосування більше ніж один раз означає, що особа більше ніж один раз реалізовує право голосу на виборах або референдумі і цим самим порушує законодавчий принцип про те, що кожний громадянин на відповідних виборах або референдумі має один голос.

Злочин вважається закінченим коли особа проголосувала на виборчій дільниці чи дільниці з референдуму більше ніж один раз опустивши до виборчої скриньки другий отриманий і заповнений ним бюлетень.

Суб’єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом.

Суб’єкт злочину є спеціальним – виборець. Виборцями є всі громадяни України які володіють активним виборчим правом та на день проведення виборів або референдуму досягли вісімнадцяти років, за винятком громадян, яких визнано судом недієздатними.

Кваліфікуючими ознаками злочину передбаченого ст. 158¹ КК України є вчинення його за змовою з членом виборчої комісії або комісії з референдуму.

 








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 1080;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.