Оцінка конкурентних позицій підприємств, що змагаються, в галузі будівельного комплексу

В цій частині аналізу визначаються стратегічні групи підприємств, що функціонують в галузі. Не дивлячись на те, що всі підприємства об'єднує факт приналежності до певної галузі, вони можуть значно відрізнятися один від одного по різних параметрах, наприклад, за розміром, по ринках, на які вони працюють, по сукупності пропонованих додаткових послуг і т. д. Стратегічна група складається з підприємств, що змагаються, з близькими конкурентними підходами і позицією на ринку. Техніку виділення стратегічних груп називають складанням карти стратегічних груп. Послідовність дій при цьому наступна:

1) визначення характеристик, які диференціюють підприємства в галузі. До типових характеристик можуть бути віднесені:

- співвідношення ціна/якість (високий, середній, низький рівень);

- географічний ринок (місцевий, регіональний, національний, група країн, глобальний);

- ступінь вертикальної інтеграції (відсутній, часткова, висока);

- асортимент (широкий, вузький);

- використовувані канали розподілу (один, декілька, різноманітні типи);

- рівень сервісу (відсутній, обмежений, якнайповніший);

- в конкретних випадках використовуються додаткові, важливі для аналізу характеристики;

2) розміщення підприємств на двокоординатній карті з використанням пар вказаних характеристик;

3) об'єднання підприємств, що потрапляють в один стратегічний простір, в одну групу.

 

Аналіз найближчих конкурентів: які їхні можливі дії.

Вивчення конкретних конкуруючих підприємств зводиться до аналізу сьогоднішньої політики і потенційних кроків найближчих конкурентів. Це важке завдання, але вірно оцінені дії конкурентів дають підприємству можливість підготуватися до них і використовувати можливості, що відкриваються. Наміри найближчих конкурентів можуть зажадати підготовки підприємств до захисту своїх позицій або розробки плану активних наступальних дій у разі, якщо є передумови до послаблення позицій найближчих конкурентів. З іншого боку, необхідно прогнозувати дії конкурентів у відповідь на активізацію власною конкурентної стратегії [6].

Зрозуміло, що не можна абсолютно точно передбачити майбутні дії конкурентів, але можна наблизитися до розуміння їх підходів. У основі аналізу лежить оцінка сьогоднішнього положення конкурентів, тенденцій його зміни і використовуваної конкурентної стратегії. Існують три базові конкурентні стратегії: лідерство в зниженні витрат, диференціація продукції і фокусування. Процедуру проведення аналізу кожного конкурента можна розділити на шість стадій.

1. Оцінка масштабу конкуренції : локальний, регіональний, національний, група країн, глобальний.

2. Оцінка стратегічних намірів : бути лідером галузі, стати лідером галузі, бути в групі лідерів, переміститися в лідируючу групу, переміститися на одну або дві позиції в рейтингу галузі, перемогти конкретного конкурента (не обов'язково лідера), зберегти свою позицію, вижити.

3. Цілі відносно своєї ринкової долі: агресивне розширення як через поглинання, так і через внутрішній ріст, збільшення долі через внутрішній ріст (за рахунок скорочення доль інших фірм), розширення через поглинання, збереження існуючої частки ринку, готовність поступитися долею для досягнення короткострокових завдань по прибутку (упор на рентабельність, а не на об'єми продаж.

4. Конкурентне положення: стає сильніше, добре укріплене, в змозі захистити свою позицію, тримається в певній групі, намагається переміститися на сильнішу позицію, стає слабкіше, але бореться, намагається зайняти положення, яке може бути захищене.

5. Характер дій : переважно наступальний, переважно захисний, комбінація наступальних і захисних дій; агресивний, допускаючий високу міру ризику, консервативне наслідування.

6. Конкурентна стратегія: лідерство в зниженні витрат, фокусування на певній ринковій ніші (високодоходна група населення, покупці з низькими прибутками, географічно певна ніша, покупці із спеціальними потребами і тому подібне); диференціація продукції, заснована на якості додаткових послугах, технологічній перевазі, асортименті, репутації фірми і т.п.

 








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 829;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.