Лекція 2

Тема лекції: Електронні системи міжнародних міжбанківських платежів та розрахунків.

Платіжна система - сукупність правил, процедур і технічноїі нфраструктури, що забезпечують переклад вартості від одного суб'єкта економіки іншому.

Діючі нині електронні системи обробки банківських операцій можна поділити на системи фінансових повідомлень та системи розрахунків. За допомогою перших здійснюється лише оперативне пересилання та зберігання міжбанківських документів. Функції других пов'язані безпосередньо з виконанням взаємних вимог та зобов'язань. До першої групи належать S.W.I.F.T., BankWire (приватна мережа банків США), до другої - CHIPS (США), СHAPS (Англія) та ін.

Міжнародна платіжна система TARGET

Для задоволення потреб грошової політики центральні банки країн Європейського союзу (ЄС) створили платіжну систему TARGET — транс'європейську телекомунікаційну автоматизовану систему переказів міжнародних розрахунків у режимі реального часу, яка 4 січня 1999 р. розпочала проведення операцій і з того часу значно сприяла запровадженню єдиної валютної політики, інтеграції європейських грошових ринків і ефективному виконанню валових розрахунків у межах єврозони.

Систему розроблено для опрацьовування деномінованих у евро платежів для безперешкодного проходження їх через кордон — немовби вони є внутрішніми платежами.








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 589;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.