Основи фонокардіографії

Фонокардіограма(ФКГ) ─ запис сигналу звуків серця, пов'язаних зі скорочувальною активністю серця і системи кровоносних судин. Запис сигналу ФКГ вимагає наявності датчика для перетворення вібрації або звукового сигналу в електричні сигнали: для цього на поверхню грудної клітки (рис.6.1) накладають мікрофони або датчики тиску (п'єзоелектричні датчики). Звуки серця в нормі дозволяють оцінювати загальний стан серця за його ритмом і скоротливістю. Серцево-судинні захворювання і дефекти викликають зміни або додаткові звуки і шуми, які використовуються в діагностиці.

 

Рис. 6.1. Ділянки з максимальною інтенсивністю звуку:

А-аортальна, Л-легенева, Т-тристулкова, М-мітральна

 

Наряду з ФКГ найчастіше реєструються сигнали: ЕКГ та пульсова хвиля (рис.6.2), що пов’язані з діяльністю серця.

Тони серця. Нормальний серцевий цикл містить два основних звуки (тони) - перший тон серця (S1) і другий тон серця (S2) (рис. 6.2). Тон S1 виникає на початку скорочення шлуночків і за часом відповідає QRS-комплексу в сигналі ЕКГ. Різні компоненти тону S1 відносяться до роботи різних клапанів серця (мітральний і тристулковий клапани, аортальний і легеневий клапани), а також коливанням крові між основою аорти і стінками шлуночків, а також вібраціям, викликаним турбулентністю виштовхнутої крові.

Другий тон S2 викликається закриттям півмісяцевих клапанів: перша компонента тону пов'язана із закриттям аортального клапана, а друга ─ із закриттям легеневого клапана.

 

Рис. 6.2. Одночасна реєстрація ЕКГ, ФКГ і каротидного пульсу

(на сонній артерії) в нормі

 

Іноді прослуховуються третій S3 і четвертий S4 тони серця (рис. 6.3). Тон S3 пов’язують з різким закінченням фази швидкого заповнення шлуночків і виникаючими вібраціями розслаблених м'язів стінки шлуночків. Тон S4 виникає в момент скорочення передсердь і прискореного переміщення крові з передсердь в шлуночки.

Рис. 6.3. Тони серця

 

Шуми серця. Інтервали між тонами серця зазвичай не містять звуків. На цих інтервалах можуть виникати шуми (рис.6.4), які викликаються різними дефектами і хворобами серцево-судинної системи. Шуми являють собою високочастотні звуки, які нагадують завади і виникають через те, що швидкість крові змінюється при протіканні крізь нерегулярності (звуження або перешкоди). Стеноз і неефективність клапанів викликають турбулентність потоку крові. При стенозі клапанів через нестачу кальцію або інших причин пелюстки клапанів втрачають гнучкість і не відкриваються повністю і, таким чином, створюють перешкоду на шляху крові, яка виштовхується. Неефективність клапана - його неповне закриття, що викликає зворотний потік крові крізь вузький отвір.

 

 

Рис. 6.4. Одночасний запис ЕКГ, ФКГ при стенозі аортального клапана

 








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 1190;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.