Вісь циліндричного рівня на лінійці кіпрегеля повинна бути паралельною до нижньої площини лінійки

 

Кiпрегель встановлюють на середину мензульної дошки, підіймальними гвинтами підставки мензули установлюють бульбашку рівня на лінійці на середину i вздовж лiнiйки прокреслюють лiнiю. Повертають кіпрегель на 180° і прикладають лінійку до прокресленої лінії. Бульбашка рівня не має сходити із середини більше ніж на дві поділки. Виправляють так як у теодоліті, виправними гвинтами рівня, на половину відхилення до середини ампули.

 

Візирна вісь зорової труби повинна бути перпендикулярною до горизонтальної осі обертання труби

 

Спрямовують трубу на вiддалену, розташовану приблизно на висотi кiпрегеля, точку. Прокреслюють вздовж лiнiйки лiнiю і позначають на її початку точку. Переводять трубу через зенiт i, приклавши лiнiйку до позначеної точки, вiзують на цю ж цiль. Прокреслюють лiнiю. Якщо мiж прокресленими лiнiями утворився кут, то проводять його бiсектрису i прикладають до неї лiнiйку. Труба при цьому зiйде з точки вiзування. Виправлення в кіпрегелі КА-2 виконують перемiщенням призми виправним гвинтом, що знаходиться в переднiй фокальнiй площинi окуляра. В КH – перемiщенням сiтки ниток виправними гвинтами, що знаходяться пiд накидною кришкою, яка прикрiплює окуляр до труби. Призму i сiтку пересувають до збiгу вiзирного променя з точкою спостережень.

 








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 683;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.