Нова інформація і ексформація

Спостереження за динамікою інформації у сучасному суспільстві призвело до формулювання закону зростання інформації. Так, у суспільстві з 1900 р. до 1950 р. обсяг інформації зростає у 8 – 10 разів. До 1880-х рр. обсяг інформації подвоювався кожні 5 – 7 років, у 1980-ті подвоєння відбувалося кожні 20 місяців, а у 1990-ті – щорічно. Цей процес отримав назву «інформаційний вибух». Закон зростання інформації зумовлює безперервний об’єктивний процес збільшення кількості інформації у природі та суспільстві. Управління інформацією уможливлюється об’єднанням людей певної діяльності, яке мінімізує кількість інформації, що обробляється. Це є сутність закону мінімалізації інформації (спеціалізації).

Легкодоступність інформації може стати засобом дезінформації або спричинити низький споживацький рівень наукових запитів. Тому на сучасному етапі виникла нова проблема – збитковість інформації. У звязку із цим використовується термін «ексформація» – інформаційне засмічення науки і знання. Одним із перших про ексформацію заговорив письменник-фантаст С. Лем. Однак він розмуів ексформацію як здатність комп’ютерної програми до самопрограмування і саморозвитку. Пізніше, у 1992 р. поняття «ексформація» набуло іншого змісту в праці відомого політичного діяча Альберта Гора («Земля на чаше весов»). Ексформація – передумова інформаційної кризи.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 836;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.