Управління ресурсами інформаційної системи

 

Цілі і стратегії організації транслюються в цілі ІС та ІТ організації, які потім визначають ІТ-ресурси та ІТ-архітектуру організації, необхідні для успішного виконання тієї частини стратегії організації, яка підтримується засобами ІТ. Всі ці цілі повинні бути виражені в термінах основних параметрів діяльності організації, зрозумілих для всіх керівників, і це, в сукупності з ефективною ієрархією цілей, гарантуватиме максимальну ефективність використання ІТ для підтримки цілей організації.

Для досягнення поставлених цілей організація повинна інвестувати в ресурси, необхідні для створення відповідних технічних можливостей.

ІТ-ресурси ІС можуть бути описані в такий спосіб:

- Додатки - це автоматизовані користувальницькі системи, а також ручні процедури, які збирають, зберігають, обробляють і поширюють інформацію;

- Інформація - це дані в усіх формах введення, зберігання, обробки і виведення за допомогою інформаційних систем, в будь-яких формах, які використовуються для прийняття управлінських рішень та забезпечення операційної діяльності організації;

- Інфраструктура - це кошти (апаратне забезпечення, операційні системи, системи управління базами даних, мережа, мультимедіа та ін., А також середа, в якій все це знаходиться і підтримується), які роблять можливим роботу додатків;

- Люди - персонал, що має необхідні навички і мотивацію, необхідний для планування, організації, проектування, забезпечення (необхідними засобами), доставки, підтримки, моніторингу та оцінки інформаційних систем і послуг.

Для досягнення цілей організації, відбувається управління вищепереліченими ресурсами в чотирьох основних сферах:

4.1. Планування і організація Ця область покриває стратегію і тактику, а також займається ідентифікацією способу, за допомогою якого ІС може найкращим чином сприяти розвитку цілей організації. До того ж реалізація бачення стратегії потрібно для різних перспектив планування, комунікацій та управління. В результаті мають бути введені підходяща організація і технологічна інфраструктура.

Ця область зазвичай розглядає наступні питання управління:

- Чи узгоджені стратегії ІТ та організації?

- Чи вдається організації оптимально використовувати свої ресурси?

- Чи всі в організації розуміють цілі ІТ?

- Чи розуміють у організації ІТ-ризики і керують чи ними?

- Чи відповідає якість ІС поточним і майбутнім потребам організації?

4.2. Проектування і впровадження Щоб реалізувати ІТ-стратегію, ІТ-рішення повинні бути ідентифіковані, розроблені і створені, а також введені в дію і інтегровані в адміністративні або бізнес-процеси. До того ж даною галуззю охоплюються зміни і експлуатація існуючих систем, щоб переконатися в тому, що використовувані рішення все ще відповідають бізнес-цілям.

ана область зазвичай розглядає наступні питання управління:

- Яка ймовірність того, що нові проекти дозволять створити рішення, що відповідають потребам організації?

- Яка ймовірність того, що нові проекти будуть виконані своєчасно і в межах бюджету?

- Чи будуть нові системи працювати належним чином після впровадження?

- Чи будуть вноситися зміни без порушення поточних операцій?

4.3. Експлуатація та супровід Дана область пов'язана з фактичним наданням необхідних інформаційних послуг, які включають послуги доставки необхідної інформації, управління безпекою та безперервністю, послуги підтримки користувачів, а також управління даними і операційними засобами.

Дана область зазвичай розглядає наступні питання управління:

- Чи надаються інформаційні послуги відповідно до пріоритетами організації?

- Чи оптимальна вартість використовуваних ІТ?

- Чи здатний персонал використовувати ІТ-системи продуктивно і безпечно?

- Чи достатньою мірою забезпечується конфіденційність, цілісність і доступність інформації?

4.4. Моніторинг та оцінка Все ІТ-процеси повинні регулярно оцінюватися на предмет якості та узгодженості з контрольними вимогами. Дана область розглядає здійснення управління, моніторингу внутрішнього контролю, регуляторну узгодженість і забезпечення управління. Дана область зазвичай розглядає наступні питання управління:

- Чи розрахована робота ІТ на своєчасне виявлення проблем?

- Чи гарантує управління результативність і ефективність внутрішнього контролю?

- Чи може робота ІТ бути пов'язана з цілями організації?

- Виміряються Чи ризик, контроль, результативність і ефективність і повідомляється Чи про результати зацікавленим сторонам?

Системний підхід до управління інформаційними системами інтегрує і визначає оптимальні методи планування та організації, створення та впровадження, функціонування та обслуговування, а також моніторингу функціонування інформаційних систем, гарантуючи, що застосування інформації та інформаційних технологій, утилізація необхідних для цього ресурсів, рівень супутніх ризиків відповідають вимогам досягнення цілей і захисту інтересів організації.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 671;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.