Наукова література. 22. Афанасьєва Л.В. Прокурор як суб’єкт цивільних процесуальних правовідносин у справах про захист навколишнього природного середовища // Луганський державний

22. Афанасьєва Л.В. Прокурор як суб’єкт цивільних процесуальних правовідносин у справах про захист навколишнього природного середовища // Луганський державний університет внутрішніх справ. - Луганськ,2008. - Спеціальний випуск № 2 : Екологія. Економіка. Право,Ч. 2. - C. 9-14.

23. Бобровник О. Зловживання процесуальними правами в цивільному процесі // Право України. - 2008. - № 7. - C. 27-29.

24. Бородін М. Конституційне право громадянина на звернення до суду за захистом своїх прав // Право України. – 2000. - № 8. – С. 65-66.

25. Васильєва Н.М. Правове положення неналежного відповідача за чинним ЦПК України: проблеми та шляхи вирішення // Південноукраїнський правничий часопис.- 2007. - № 2. - C. 91-92.

26. Дунас Т., Руденко М. Участь прокурора у цивільному процесі // Прокуратура. Людина. Держава. – 2005. - № 5. – С. 89-100; 2005. - № 6. – С. 55-63.

27. Керімов С.Г. Деякі питання представництва малолітньої особи її опікуном // Держава і право. – 2005. – Вип. 29. – С. 452-457.

28. Колтунова А. Участь прокурора у цивільному процесі // Юридичний вісник України. – 2005. - № 32. – 13 серп. – С. 6-7.

29. Кройтор В.А. Процесуальна рівноправність сторін як одна з основних засад цивільного судочинства // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. – 2004. - № 3. – Ч. 1. – С. 138-142.


Мета лекції:

Мета лекції «Сторони (позивач, відповідач) як учасники цивільного процесу» полягає у формуванні знань про осіб, які беруть участь у справі, зокрема, сторін у позовному провадженні, їхні процесуальні права та обов’язки, а також про заміну неналежної сторони, процесуальну співучасть, множинність осіб на стороні позивача/відповідача; правонаступництво; права та обов’язки сторін.


ВСТУП

 

Вивчення лекції «Сторони (позивач, відповідач) як учасники цивільного процесу» спрямовано на з’ясування ролі, функцій, процесуальних прав та обов’язків сторін (позивача та відповідача) як учасників цивільного процесу. Відповідно завдання вивчення теми полягають у засвоєнні студентами інституту сторін у справі позовного провадження, їх, прав та обов’язків як учасників цивільного процесу.

Метою цієї лекції є охарактеризувати поняття та види сторін у цивільному процесі. Юридичну заінтересованість сторін. Процесуальні права та обов’язки сторін: загальні і спеціальні. Позивач і відповідач – сторони у цивільному процесі, їх ознаки, з’ясувати правове положення фізичних осіб як суб’єктів сторін у цивільному процесу; надати студентам базових, опорних знань з цієї теми, орієнтувати їх на самостійну роботу з вивчення цієї теми, у тому числі в процесі підготовки до семінарських занять та контрольних заходів, передбачених програмою курсу.

Зв'язок лекції з попередніми темами. Лекція з теми «Сторони (позивач, відповідач) як учасники цивільного процесу» пов’язана передусім із наступними темами лекційного курсу, адже розглядувані нами суб’єкти є елементами складу (суб’єктами) цивільних процесуальних правовідносин, а правове регулювання їх статусу відображає особливості методу цивільного процесуального права. Значний зв'язок є і з темами, що характеризують правове становище окремих суб’єктів цивільного процесуального пр ава.

Зв'язок лекції з іншими навчальними дисциплінами:

1) із загальною теорією держави і права. «Сторони (позивач, відповідач) як учасники цивільного процесу» є однією із центральних категорій теорії права, вчення про правовідносини, механізм правового регулювання;

2) із конституційним правом. Основи правового статусу розглядуваних нами суб’єктів базуються на положеннях конституційного права;

3) із цивільним правом, оскільки воно забезпечує загальне правове регулювання статусу юридичних осіб приватного права, фізичних осіб;

4) із господарським правом, спеціальні норми якого деталізують правове положення низки суб’єктів цивільного процесуального права.









Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 588;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.